Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Jak ktoś się chce czepiac to odpiszę, wykazując tym samym, że wszystko jets bardziej złozone niż to sie wydaje.
    No i powtarzam - generalizuję, bo na pewno lepiej mieć duże DR niż go nie miec.
    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    jestem amatorem, z kumaniem to byłbym ostrożny bo wg mojej wiedzy im większy zawodowiec tym kumanie słabsze ci najwięksi od kumania mają systenta,
    OK, pójdźmy tym tropem. Czyli .. nie potrzeba tego DR, bo jak nie fotograf to jego asystent dobrze ustawi światło. Tak czy inaczej wychodzi na moje.
    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    "dzisiaj amatorzy chcą wszystko osiągnąć w photoshopie" - to już nawet trudno skomentować - sugerujesz że zawodowcy nie używają photoshopa?
    nie jestem jakimś tam wojującym przeciwnikiem photoshopa - to realna i integralna część dzisiejszej fotografii cyfrowej
    Oczywiście, że obróbka w PS (C1 itp) to integralna część publikowanego zdjęcia.
    Natomiast widzę na plenerach jak (niektórzy) ludzie nie dbają o światło. Nie używaja bendy, albo maja malutką do całej postaci itd.
    Gdybym chciał odpowiadac w trybie wojowniczym to bym napisał, że zawodowi fotografowie nie używają PS, bo używają go graficy w studiach graficznych ale to oczywiście pisanie o marginesie rynku. Dlatego skupmy się na sensie wypowiedzi, a nie szukajmy wyjątków do podważania słów kogoś, kto generalizuje.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

OK, pójdźmy tym tropem. Czyli .. nie potrzeba tego DR, bo jak nie fotograf to jego asystent dobrze ustawi światło. Tak czy inaczej wychodzi na moje.
    Znaczy w sensie, że "nie potrzeba tego DR" bo asystent fotografa pstryknie palcami i zgasi słońce generujące zbyt dużą rozpiętość tonalną ?

Zaiste przydałby się takowy asystent...

ps.
    na fotach w plenerze mam lampę AD200, mam blendę 200x180, mam też zawszę blendę dyfuzyjną i uwierz na słowo, że dobry DR jednak się też przydaje.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-03-2020 o 15:46
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Znaczy w sensie, że "nie potrzeba tego DR" bo asystent fotografa pstryknie palcami i zgasi słońce generujące zbyt dużą rozpiętość tonalną ?

Zaiste przydałby się takowy asystent...
    To mozliwe. Dajmy na to użyje lampy błyskowej jako światła wypełniającego, albo rozepnie batterflaya.
    Skoro wcześniej wspomniałem o plenerze, to na 20 amatorów ze 3 osoby zabierają lampy ATLAS, 1-2 osoby zabierają panele LED, blendy mają wszyscy. Kilka osób zabiera lampki reporterskie by we wnętrzach świecić w sufit. Amatorzy. Nie zawodowcy.
    Artur wiózł Atlasa 600 nawet na mały plener do Chorwacji.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-03-2020 o 15:49

Uprawnienia umieszczania postów