Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1954

Wątek: Canon EOS R5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R5

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ważne jest czy mówimy o amatorze, nie kumającym róznic, o kimś kto wybiera swój przyszły system czy o amatorze, czy o zawodowcu, czyli fotografach już czymś fotografujących.
    10-20% róznicy w cenie nie spowoduje, że taki fotograf zmieni system. (owszem, powinienem wskazac wyjatki - np yutuberzy)
    Matryce Canona są wystarczająco dobre. Fantastyczna fotografia powstawała także 5 lat temu, gdy matryce były gorsze.
    Większość świata reklamy, gdzie wymogi sa największe pracuje na Canonach (lub Nikonach), nie na Sony. Owszem, część na Sony, ale to mniejszość. I zapewne to było wskutek lepszego filmowania, a nie dlatego, że Sony miało lepsze DR. Sony nie miało szkieł, a matryce Nikona maja takie DR jak Sony (bo większość Nikonów ma matryce Sony, to to samo). Dlaczego nie wybierano systemu Nikona z większą ilościa optyki? Bo Sony lepiej filmowało. Dlaczego zawodowcy wybierają Canona? Bo sobie radzą ze światłem. Bo potrafią. Bo wiedzą coś o świetle wypełniającym, zmniejszają DR itd. Dzisiejsi amatorzy chcą wszystko osiągać w photoshopie, potrzeba im dużego DR matrycy. Aha - w fotografii studyjnej DR matrycy jest właściwie bez znaczenia, i to tak już od 10 lat.
    jestem amatorem, z kumaniem to byłbym ostrożny bo wg mojej wiedzy im większy zawodowiec tym kumanie słabsze ci najwięksi od kumania mają systenta, a sami skupiają sie na innych sprawach, nie sprowadzałbym wszystkiego do DR matrycy ja osobiście radzę sobie z takim DR jakie dają ale nowsze technologicznie rozwiązania np. BSI pozwalają na zmniejszenie szumów co jest zawsze korzystne, oczywiście zaraz napiszesz że w foografii reklamowej zawodowcy szumów nie widzą i szumy w dzisiejszych czasach nie są problemem, jak aparat widzi zawodowca z tyłu to nie szumi - wydaje się że patrzysz na fotografię przez małą dziurkę od klucza "portret i studio" - ludzie wykorzystują aparaty do różnych celów - ja jak naświetlę klatkę przez 3 minuty to zawsze szumy widzę, a na canononowym cropie to szumy widzę zawsze nawet przy 1/100s

"dzisiaj amatorzy chcą wszystko osiągnąć w photoshopie" - to już nawet trudno skomentować - sugerujesz że zawodowcy nie używają photoshopa? - napiszę najdelikatniej jak potrafię - każdy kto przez jakiś czas używa aparatu wie jaki obrazek produkuje aparat - jeśli obrazek jest inny to znaczy że został zmieniony - w moim wieku już nie wierzy się w bajki - i nie jestem jakimś tam wojującym przeciwnikiem photoshopa - to realna i integralna część dzisiejszej fotografii cyfrowej
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 08-03-2020 o 15:07

Uprawnienia umieszczania postów