Ostatnio slyszalem, ze na fotografowanie w Londynie tez trzeba pozwolenie ofc za oplata. Chyba pierwszy byl Regent Park, ale i Tower Bridge moze pod to podchodzic.
Ostatnio slyszalem, ze na fotografowanie w Londynie tez trzeba pozwolenie ofc za oplata. Chyba pierwszy byl Regent Park, ale i Tower Bridge moze pod to podchodzic.
Polski kompleks z tą mentalnością sowiecką, być może historycznie zrozumiały ...
Ale np. Park Narodowy Smoky Mountains powstał dzięki dużemu wsparciu finansowemu Rockefellera i jego żony na wykup ziemi i został otwarty przez prezydenta Coolidge'a i dedykowany przez prez. Roosevelta "for permanent enjoyment of the people" czyli jak to będzie po naszemu "dla wieczystej uciechy ludu"?
W imię dobra publicznego z terenu przyszłego parku wysiedlono wbrew ich woli sporą ilość lokalnych drobnych właścicieli ziemi, czyli kułaków. Za wstęp do parku nigdy nie było i nie ma żadnych opłat. Nie mówiąc nawet o Roosevelcie, John D. Rockefeller, najbogatszy Amerykanin w historii, miał najwidoczniej mentalność sowiecką.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Akurat Rokefeller mial calkowicie inna mentalnosc![]()
Wypowiedź Pana Bogusława Chlipały z Sekcji d/s Ruchu Turystycznego TPN, według Ślub w Tatrach? Tak, ale nie na Giewoncie - dziennikpolski24.pl
"- To opłata jednorazowa, za jedną sesję. Dotyczy nie tylko fotografów ślubnych, ale także innych, którzy wykorzystują zdjęcia zrobione w Tatrach do celów komercyjnych - mówi Chlipała. TPN dla miłośników fotografii w plenerze ma gotowy roczny abonament, który wynosi 1500 zł. Warunek jest jeden: nie mogą to być sesje reklamowe. Te są o wiele droższe."
Zerknąłem do BIP TPNu i z zarządzenia, to jak dla mnie nie wynika. Niefajna interpretacja![]()
Pytanie pozostaje jeszcze takie co z fotografiami zrobionymi przed wprowadzeniem przepisów z pobieraniem opłat. Np. Sesją ślubną w Tatrach z roku 2013? Wtedy nie było przecież obowiązku opłacenia sesji górskiej w Tatrach. Fotograf więc ma pełne prawo do wykorzystania tych zdjęć w celu promowania swojej galerii etc ? Prawo nie działa wstecz, Co sądzicie?
Ostatnio edytowane przez mayday ; 30-05-2016 o 13:42
Dobrze, a czy ktoś z forumowiczów orientuje się od kiedy dokładnie obowiązują przepisy odnośnie opłat za sesje ślubne w Tatrach (150zl)? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Jeszcze taką kwestie chciałbym poruszyć, wyobraźmy sobie że jadę prywatnie na wschód słońca w Tatry, fotografuję i później umieszczam na stronie zdjęcia ale nie mam z tego ani grosza, tutaj wydaje się oczywiste, że nie muszę uiszczać żadnych opłat do TPN. Natomiast załóżmy, że po jakimś czasie ktoś chce abym sprzedał mu wydruk z takiej sesji, np. po 3 latach od zrobienia zdjęć. Czy mam biec do TPN i uiścić opłatę po 3 latach za fakt, iż zdjęcie zostało zrobione w TATRACH. Ciekaw jestem Waszych opinii.
nie liczy sie data zrobienia tylko zarobku
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Nie jestem pewien czy masz rację. Załóżmy, że postanawiam wyjechać w tym roku na tydzień w Tatry robić zdjęcia, które później chciałby sprzedać. Kupuję pozwolenie na rok. Korzystam z terenu TPN. Niestety przez rok nikt moich gniotów nie chce kupić. Po dwóch latach pojawia się znawca sztuk abstrakcyjnych i kupuje jedno zdjęcie. Dlaczego mam płacić drugi raz?