Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Opłaty za plener foto w Tatrach

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Opłaty za plener foto w Tatrach

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale przecież te opłaty właśnie idą w tym kierunku, żeby ten pojedynczy klient co chce mieć sesję w parku utrzymywał ten park, w większym stopniu niż miliony płacące podatki, których noga tam nie postanie. Moim zdaniem to jest krok w dobrym kierunku.
    Nie chodzi o utrzymanie. TPN nie jest biedną instytucją. Kierowano się czym innym. Chodzi o to że (raz ustawa), a dwa - to ostatnio zaczęło przybierać niebezpiecznie masowy charakter. Co rusz jakaś para robiła sobie sesję i to w miejscach często poza szlakami. Doszło do paranoi że któryś fotograf próbował sobie zastrzec, że w jednym z miejsc może parom ślubnym robić zdjęcia tylko on, bo on to wymyślił ! Inni się po prostu reklamują że robią plenery w Tatrach.

Z USA tu się nie ma co porównywać, bo tam niektóre parki mają obszar naszego województwa. Nawet u nas będzie to trudne do wyegzekwowania, a co dopiero tam.

Przy czym ja tego nie oceniam. To ma i wady i zalety jak wszystko.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-05-2016 o 12:41
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale przecież te opłaty właśnie idą w tym kierunku, żeby ten pojedynczy klient co chce mieć sesję w parku utrzymywał ten park, w większym stopniu niż miliony płacące podatki, których noga tam nie postanie. Moim zdaniem to jest krok w dobrym kierunku.
    Spokojna głowa, podatnik będzie płacił dalej za utrzymanie, a nowe opłaty będą stanowić zysk zarządcy.
    Podobnie jak z autostradami - najpierw zapłaciliśmy za wybudowanie, teraz płacimy za możliwość użytkowania.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    dostanie wezwanie z sądu dostanie wezwanie z Urzędu Skarbowego
    W sumie to nie wiadomo co gorsze

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    podatnik będzie płacił dalej za utrzymanie, a nowe opłaty będą stanowić zysk zarządcy.
    Raczej pójdzie na 500+

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Piotrus117 Zobacz posta
    W sumie to nie wiadomo co gorsze

Raczej pójdzie na 500+
    Na nic nie pójdzie. W porównaniu z innymi dochodami Parku to są sprawy groszowe na dodatek trudne do wyegzekwowania. Podejrzewam też że zwyczajnie opłaty wielu ostudzą w zamiarze robienia pleneru na terenie Parku - i taki jest pewnie główny cel nagłośnienia tej sprawy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu

zwykłe złodziejstwo i tyle...wyczuli że można coś zarobić...jeszcze niech wprowadzą opłatę za wstęp na plaże jak na basen...obywatel nie może już normalnie korzystać z dobra natury w swoim kraju...gdzie się nie ruszysz to opłata...za niedługo za puszczenie bąka będzie opłata

lepiej niech wywalą konie z wozami z morskiego oka banda idiotów !
    Ostatnio edytowane przez dave88 ; 25-05-2016 o 16:22
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Na nic nie pójdzie. W porównaniu z innymi dochodami Parku to są sprawy groszowe na dodatek trudne do wyegzekwowania. Podejrzewam też że zwyczajnie opłaty wielu ostudzą w zamiarze robienia pleneru na terenie Parku - i taki jest pewnie główny cel nagłośnienia tej sprawy.
    No i słusznie.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Widzę, że zdania są podzielone. Ja raczej mam mieszane uczucia co do zapisów tej ustawy, bo chodzi o jakieś racjonalne podejście. Działalności komercyjne są różne i posiadają różny charakter. Kluczową sprawą jest to, czy dana działalność jest w jakikolwiek sposób uciążliwa dla Parku. Co innego robić coś co generuje odpady, hałas itp. a co innego robić coś co swoim oddziaływaniem niczym się nie rożni od turystyki górskiej. Ktoś pisał że jest to zjawisko masowe, ale chodzę po Tatrach i nie widuję za bardzo par młodych (może 3 razy). Powinno się zakazywać natomiast działań uciążliwych w postaci zagracenia wąskiej drogi sprzętem itp. i robienia sesji w innych miejscach gdzie jest duży potok ludzi. Może nie miałem akurat "szczęścia" trafiać często na takie sesje, może to faktycznie jest jakiś problem, nie wiem nie znam statystyk, ale mnie jako turystę górskiego zdziwił przepis o możliwości poboru opłat za robienie zdjęć w górach.
    Podsumowując - jeśli zjwisko jest faktycznie uciążliwe, to można jakoś temu przeciwdziałać, ale ...pod warunkiem że jest uciążliwe i oddziałuje niekorzystnie na teren Parku (choć akurat idąc tym tropem trzeba by obciążyć największymi opłatami wszystkich buraków, którzy nie wiedzą jak się zachowywać w górach :-) ).
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie

ale buraki już bulą przy każdym wejściu do parku teraz zabulą jeszcze janusze.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Pod Tatrami

@jaś, @dave88 - prośba zachowajmy jakiś poziom tej dyskusji, bez epitetów i obrażania kogokolwiek.

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Widzę, że zdania są podzielone. Ja raczej mam mieszane uczucia co do zapisów tej ustawy, bo chodzi o jakieś racjonalne podejście. Działalności komercyjne są różne i posiadają różny charakter. Kluczową sprawą jest to, czy dana działalność jest w jakikolwiek sposób uciążliwa dla Parku. Co innego robić coś co generuje odpady, hałas itp. a co innego robić coś co swoim oddziaływaniem niczym się nie rożni od turystyki górskiej. Ktoś pisał że jest to zjawisko masowe, ale chodzę po Tatrach i nie widuję za bardzo par młodych (może 3 razy). Powinno się zakazywać natomiast działań uciążliwych w postaci zagracenia wąskiej drogi sprzętem itp. i robienia sesji w innych miejscach gdzie jest duży potok ludzi. Może nie miałem akurat "szczęścia" trafiać często na takie sesje, może to faktycznie jest jakiś problem, nie wiem nie znam statystyk, ale mnie jako turystę górskiego zdziwił przepis o możliwości poboru opłat za robienie zdjęć w górach.
    Podsumowując - jeśli zjwisko jest faktycznie uciążliwe, to można jakoś temu przeciwdziałać, ale ...pod warunkiem że jest uciążliwe i oddziałuje niekorzystnie na teren Parku (choć akurat idąc tym tropem trzeba by obciążyć największymi opłatami wszystkich buraków, którzy nie wiedzą jak się zachowywać w górach :-) ).
    W wielu kwestiach masz słuszność ale patologie są - poczytaj co napisałem wyżej. Szczególnie że to dotyczy miejsca gdzie nawet obecność dwóch osób jet już bardzo mocno zauważalna. Do tego dochodziły jakieś groźby czy inne gównoburze na forach /kto może robić zdjęcia w danym miejscu Tatr, a kto nie etc/. Przy tym przepisy dotyczące komercyjnej działalności foto w Tatrach są od dawna.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 25-05-2016 o 18:31
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów