Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    jeszcze nie
    nie wyszedl nastepca
    dokładnie to samo chciałem powiedzieć - 6DII ma być mniejszy - jeśli tak zrobią to 6D ma kultowość jak w banku

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    a ja 60d zamieniłem na 5d więc bym kupił 5d z "akceptowalnym" przebiegiem (gdzieś do 50k) no i po taniości to tamron 28-75 2.8 ewentualnie dołożył do 17-40 f/4 L albo 24-105 f/4 L (teraz tanio chodzą)
    U mnie 5d i 17-40 to najczęściej używany zestaw a dla uzupełnienia noszę 50 1.8 stm
    Jakością zjada 60d + c10-22 które miałem.
    Teraz planuję 5d zmienić na 6d i na tym już zostanę
    no popatrz to nie jestem jedyny co twierdzi że bida elka na FF jest lepsza niż 10-22 na cropie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    moim zdaniem lepszy sprzęt nie blokuje możliwości robienia zdjęć i początkujący nie musi kupować najpierw trzycyfrowego korpusu potem dwucyfrowego a na koniec jednocyfrowego - to obłęd i nabijanie kasy producenta - jeśli chce robić zdjęcia niech kupuje coś konkretnego - będzie się uczył na dobrym sprzęcie. dodatkowo uważam że (wbrew szeroko prezentowanej opinii) lepszy sprzęt robi lepsze zdjęcia
    Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    No właśnie! Też nie rozumiem zdania "na początek wystarczy ci...".
    Jestem podobnego zdania, jednak przed zakupem 1D X, 5D czy 7D niestety chroni mnie kwota jaką mogę wydać. Obecnie zastanawiam się nad obniżeniem pułapu do 100D albo 1200D. Więcej kasy zostanie w kieszeni dzięki czemu będę mógł szybciej kupić kolejne obiektywy. Martwi mnie jednak że zarówno 100D jak i 1200D mają tylko jeden punkt krzyżowy. Jak się to odbija na szybkości i precyzji pracy AF? Dodatkowo w 1200D punkt ten ma f na poziomie 5,6. Co się stanie jeśli założę jaśniejszy obiektyw np. Canon 50 mm 1,8?

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    trzeba wiedzieć co się chce i nie ma problemu, jakbym drugi raz wybierał system to drugi raz bym wszedł w canona, jest tu wszystko czego potrzebuje, z dobrą jakością w dobrej kasie. Autor jeszcze widocznie nie wie czego potrzebuje dlatego pyta.
    Dla mnie 17-40 i 70-200/300 + ze dwie stałki w środku to wszystko czego potrzebuje.
    Jak wątkotwórca też się określi co mu potrzebne to będzie łatwiej wybrać.
    Na początek chcę kupić jak najjaśniejsze szkło typu standard albo szeroki kąt. Typowych pozowanych portretów pozowanych raczej nie planuję ale nie lubię błyskać flashem na lewo i prawo. Nie potrafię dokładnie określić co jeszcze będzie mi potrzebne. Marzy mi się Samyang 8 mm 3,5 jednak występuje on ze wszystkimi możliwymi mocowaniami więc raczej nie będzie to czynnik decydujący. Do tej pory robiłem tylko sesje "u cioci na imieninach" i fotki z wakacji przy czym w przypadku tych ostatnich mówimy o raczej krajobrazach, architekturze i ludziach a nie standardowe "ja na tle czegoś". Bardzo podoba mi się fotografia w IR i UV jednak to zdecydowanie pieśń przyszłości w której kupię kolejne body a stare pójdzie na przeróbkę.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez palhoy Zobacz posta
    Jestem podobnego zdania, jednak przed zakupem 1D X, 5D czy 7D niestety chroni mnie kwota jaką mogę wydać. Obecnie zastanawiam się nad obniżeniem pułapu do 100D albo 1200D. Więcej kasy zostanie w kieszeni dzięki czemu będę mógł szybciej kupić kolejne obiektywy. Martwi mnie jednak że zarówno 100D jak i 1200D mają tylko jeden punkt krzyżowy. Jak się to odbija na szybkości i precyzji pracy AF? Dodatkowo w 1200D punkt ten ma f na poziomie 5,6. Co się stanie jeśli założę jaśniejszy obiektyw np. Canon 50 mm 1,8?
    Absolutnie nie miałem na myśli, żebyś skakał wyżej... swojego budżetu .
    Kup najlepsze, co jest w Twoim zasięgu. I - według mnie - nie trzeba tak się przejmować "punktami krzyżowymi", dopóki nie fotografujesz sokoła w locie nurkowym. Wymyśl sobie zestaw obiektywów do Twoich pomysłów i korpus, na jaki zostanie kasy - nawet 100D lub 1200D.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

I - według mnie - nie trzeba tak się przejmować "punktami krzyżowymi", dopóki nie fotografujesz sokoła w locie nurkowym. .
    krzyzowe sie przydaja, mozna je jakos obejsc skrecajac aparat o 90 stopni ale... z reszta w Canonie ich dostatek.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Absolutnie nie miałem na myśli, żebyś skakał wyżej... swojego budżetu .
    Wiem Chciałem tylko przez to powiedzieć że pieniądze są dla większości z nas największym ograniczeniem.

A wracając jeszcze do mojego pytania. Na co wpływa jasność centralnego punktu AF i co się stanie jeśli podepnę obiektyw o f 1,8 do aparatu z f 5,6?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

btw
    nie myślałeś czasem żeby poczytać trochę o fotografii? jakieś poradniki, filmy na youtubie, instrukcje obsługi itp,itd
    tak, żeby mieć trochę wiedzy i robić świadomie zdjęcia
    aparat to nie wszystko
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Może cię tym zadziwię ale nie jestem totalnym ignorantem. Miałem już kiedyś lustrzankę (Zenita ze światłomierzem nad obiektywem) i robiłem nią zdjęcia. Więcej, czasami sam te zdjęcia wywoływałem i wykonywałem odbitki. To było jednak bardzo dawno. Potem z racji małego budżetu przerzuciłem się na cyfrówki a w międzyczasie zaliczyłem krótki epizod z fotografią otworkową. Zapewne daleko mi do eksperta ale pamiętam podstawowe pojęcia i zasady. Aktualnie czytuję stronkę szerokikadr.pl a do instrukcji obsługi zaglądam przed praktycznie każdym zakupem urządzenia elektronicznego bo można tam znaleźć wiele ciekawych rzeczy które często są pomijane w testach i tabelkach z danymi technicznymi.

Pełne uzależnienie

Wiem Chciałem tylko przez to powiedzieć że pieniądze są dla większości z nas największym ograniczeniem.

A wracając jeszcze do mojego pytania. Na co wpływa jasność centralnego punktu AF i co się stanie jeśli podepnę obiektyw o f 1,8 do aparatu z f 5,6?
    opis af z wyjaśnienie co i jak z tymi punktami:
    Canon EOS DSLR Autofocus Explained

generalnie nic się nie stanie, krzyżowy będzie nadal krzyżowym ale tak naprawdę środkowy krzyżowy w 100D na obiektywach o świetle 2.8 (czyli 1.8 również) zwiększa czułość czyli jak podepniesz 1.8 to krzyżowy ze środka będzie czulszy niż przy standardowym obiektywie 5.6
    należy brać pod uwagę że takie cuda się działają na obiektywach systemowych (czyli firmy canon) często się widzi posty w których autorzy wyrażają radość z powodu zakupu zooma sigmy czy tamrona ze światłem 2.8 bo w ten sposób mają uzyskać większą czułość systemu AF - cieszymy się z nimi - ale nie uzyskają na kundlach to nie działa
    można sobie poczytać linkowane kiedyś przez pan.kolega
    LensRentals.com - 5D Mk III AF points and 3rd Party Lenses
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

przykro mi ale mnie nie zadziwisz
    a postawienie takiego pytania
    co się stanie jeśli podepnę obiektyw o f 1,8 do aparatu z f 5,6?
    świadczy o totalnej ignorancji
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    opis af z wyjaśnienie co i jak z tymi punktami:
    Canon EOS DSLR Autofocus Explained

generalnie nic się nie stanie, krzyżowy będzie nadal krzyżowym ale tak naprawdę środkowy krzyżowy w 100D na obiektywach o świetle 2.8 (czyli 1.8 również) zwiększa czułość czyli jak podepniesz 1.8 to krzyżowy ze środka będzie czulszy niż przy standardowym obiektywie 5.6
    należy brać pod uwagę że takie cuda się działają na obiektywach systemowych (czyli firmy canon) często się widzi posty w których autorzy wyrażają radość z powodu zakupu zooma sigmy czy tamrona ze światłem 2.8 bo w ten sposób mają uzyskać większą czułość systemu AF - cieszymy się z nimi - ale nie uzyskają na kundlach to nie działa
    można sobie poczytać linkowane kiedyś przez pan.kolega
    LensRentals.com - 5D Mk III AF points and 3rd Party Lenses
    Dzięki za likni. Zabieram się do czytania

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    przykro mi ale mnie nie zadziwisz
    a postawienie takiego pytania

świadczy o totalnej ignorancji
    Skoro masz taką rozległą wiedzę w tej dziedzinie to może podzielisz się z innymi i następnym razem napiszesz coś konkretnego.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów