Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zestaw do czyszczenia obiektywów/matrycy - co kupić?

Początki nałogu Awatar asdf

Domyślnie Zestaw do czyszczenia obiektywów/matrycy - co kupić?

Witam.

Domowe sposoby czyszczenia w miarę się sprawdzają, ale chciałbym zaopatrzyć się w zestaw (lub jeśli trzeba osobno), który umożliwi dogłębne czyszczenie szkieł i matrycy.
    Na aukcjach są różne cuda typu płyn, patyki, bibułki, ściereczka, gruszka w zestawie za kilkanaście PLN, warto się nad tym zastanowić? W tej chwili mam ściereczkę do okularów (już trochę zużyta i pranie niewiele wnosi), patyczki do uszu (które się nie sprawdzają), gruszkę lekarską, izopropanol.

To ostatnie pewnie mogłoby zostać, ale reszta wydaje się raczej materiałami zastępczymi. Jaki konkretnie zestaw moglibyście polecić? Najlepiej w takim miejscu, by dało się jednocześnie jeszcze dokupić więcej bibułek i patyków, bo to szybko znika.

PS Jak przy 30s, ISO1600 i zamkniętej klapce obiektywu mam jakieś czerwone, białe i niebieskie kropki mimo czyszczenia matrycy z poziomu aparatu i użycia gruszki, to może oznaczać bad pixele? (Jeśli to konieczne spróbuję z samą klapką body.)
    Test na brudną matrycę, czyli przysłona 16 i pod światło nie wykazuje paprochów, przynajmniej ja ich nie widzę.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zestaw do czyszczenia obiektywów/matrycy - co kupić?

ja od zawsze używam sensor swabów i płynu eclipse (ale niestety nie za kilkanaście złotych), domowe sposoby są dobre ale raczej nie na czyszczenie matrycy.
    paprochy - założyć tele, ustawić 16 lub 22 wycelować w niebo (mogą być chmury) pstryknąć jak nie widać plam to sensor jest czysty.
    przy czasach 30s mogą wychodzić hot pxele i bad pixele, na jpegu nie będzie widać, na rawie możesz włączyć odszumianie na długich czasach będzie lepiej
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    Witam.

PS Jak przy 30s, ISO1600 i zamkniętej klapce obiektywu mam jakieś czerwone, białe i niebieskie kropki mimo czyszczenia matrycy z poziomu aparatu i użycia gruszki, to może oznaczać bad pixele? (Jeśli to konieczne spróbuję z samą klapką body.)
    Test na brudną matrycę, czyli przysłona 16 i pod światło nie wykazuje paprochów, przynajmniej ja ich nie widzę.
    Tak, to oznacza bad/hot piksele i jest całkowicie normalne przy ustawieniach 30s/iso 1600. W serwisie robią test na 1s/1600 ISO. Nie ma się czym przejmować.
    Patyczki sprawdzają się świetnie. Jeśli przy f16 nie widzisz paprochów to daruj sobie czyszczenie matrycy.
    Oczywiście zawsze możesz zakupić jakiś zestaw do czyszczenia na mokro tylko po co?

Nad zestawem zastanawiałem się dlatego, że biorąc pod uwagę przesyłkę jest niewiele droższy niż sama gruszka, a jednak bibułki bardzo by mi się przydały, szczególnie w przypadku wewnętrznych soczewek, bo tam nie chciałoby się nic zostawić.

No chyba że ktoś wie gdzie można kupić patyki i bibułki niezostawiające nowych paprochów, wtedy chętnie bym się zaopatrzył w nie i może jakąś gruszkę lepszą, bo zwykła niestety zasysa od tej samej strony i ma trochę za gruby wylot (mimo wszystko spisuje się nie najgorzej).

Jeśli o płyn chodzi, to do szkieł zostanę przy izopropanolu, matrycy niczym innym niż gruszka nie traktowałem, bo nie chcę większego syfu zrobić (izo fajnie rozpuszcza brud, ale trzeba go szybko wytrzeć, bo w przeciwnym wypadku zostanie między innymi to co rozpuścił, przy matrycy takie operacje byłyby bardziej ryzykowne, niż w przypadku wiekowych szkieł).

Pełne uzależnienie

Jeśli o płyn chodzi, to do szkieł zostanę przy izopropanolu, matrycy niczym innym niż gruszka nie traktowałem, bo nie chcę większego syfu zrobić (izo fajnie rozpuszcza brud, ale trzeba go szybko wytrzeć, bo w przeciwnym wypadku zostanie między innymi to co rozpuścił, przy matrycy takie operacje byłyby bardziej ryzykowne, niż w przypadku wiekowych szkieł).

Isopropanol jest bardzo nieodpowiedni , ale jak piszesz chcesz rozkrecac obiektyw i czyscic soczewki wewnatz , to wszystko jedno czym to zrobisz.- moze byc woda z mydlinami.
    Helios to dobry poligon , strata nie bedzie wielka .

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Zawsze myślałem że Izopropanol jest właśnie najlepszy...
    Jak dla mnie nie ma nic lepszego niżpłyn Eclipse, do tego kupujesz sensor swab i zestaw pecpadów, może nie tanio ale zestaw na lata. Przerabiałem wcześniej kilka innych opcji, ale podana powyżej jest najlepsza.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zawsze myślałem że Izopropanol jest właśnie najlepszy...
    Jak dla mnie nie ma nic lepszego niżpłyn Eclipse, do tego kupujesz sensor swab i zestaw pecpadów, może nie tanio ale zestaw na lata. Przerabiałem wcześniej kilka innych opcji, ale podana powyżej jest najlepsza.
    No i masz racje

isopropanol sie nie nadaje w ogole ani do matryc ani do soczewek

u mie w domu stosuje w dwoch celach - do dezynfekcji deski sedesowej , jako ze isopropanol jest alkoholem stosunkowo slabo reagujacym z plastikiem :-)))) ( to prawda ) , oraz do prania sciereczki z mikrofazy , ktora czyszce soczewki. Po takim wyjalowieniu sciereczki zasysa ona ewentualny tluszcz z soczewki sama.

Eclipse mam , jest to cholerstwo drogie , ale i zuzycie male , uzywam tylko do matrycy.

do soczewek plyn B&W / Schneider ) , rewelka , nie jest tani , ale wystarczy na pare lat. Albo jakis plyn hamy , tyle ze to przypadek czy sie nie trafi akurat na rozcienczony plyn do mycia naczyn w cenie 20 zl za 20 ml.

isopropanol jest chyba dobry do przemycia aparatu z zewnatrz , reaguje z tworzywami sztucznymi duzo slabiej niz inne alkohole.

do matryc ewentualnie Metanol , ale w ilosciach sladowych , pojedyncze krople na szpadelke , choc tez raczej niechetnie.

dlugo sie uczylem czyscic matrycae , ale w sumie opanowalem.

duza pomoca , wrecz niezbedny jest speckgrabber, bez tego mozna sie za.... c.

Kinetronics Speckgrabber SG: Amazon.de: Kamera

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Do czyszczenia optyki używam płynu polaroid, mikrofibry, szpatułek suchych i lenspena. Zdaje egzamin. Do matrycy suche szpatułki, nie miałem okazji użyć, na razie nie ma takiej potrzeby

Widocznie za mało czysty i chyba coś w tym jest, bo ostatnio nawet znany płyn do szyb C...n lepiej załatwił sprawę, bo przynajmniej na soczewkach z obiektywu po otarciu nic nie widać, a izopropanol zostawiał delikatne smugi. (Albo właśnie płyn do szyb lepiej niweluje zanieczyszczenia nieorganiczne oraz tłuszcze.)

PS Radzę wszystkim, jak na zdjęciach nic nie widać, to nie czyścić, bo można sobie niezłych nerwów narobić, jak potem pyłków chociażby w obiektywie jest dużo więcej niż uprzednio...
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 09-11-2014 o 23:23

Pełne uzależnienie

Widocznie za mało czysty i chyba coś w tym jest, bo ostatnio nawet znany płyn do szyb C...n lepiej załatwił sprawę, bo przynajmniej na soczewkach z obiektywu po otarciu nic nie widać, a izopropanol zostawiał delikatne smugi. (Albo właśnie płyn do szyb lepiej niweluje zanieczyszczenia nieorganiczne oraz tłuszcze.)

PS Radzę wszystkim, jak na zdjęciach nic nie widać, to nie czyścić, bo można sobie niezłych nerwów narobić, jak potem pyłków chociażby w obiektywie jest dużo więcej niż uprzednio...

Swieta prawda.

jesli rozkrecic samodzielnie obiektyw by go wewnatrz czyscic , to juz sie mozna z nim w myslach pozegnac .
    Niektorzy maja juz na te okazje wymyslone piekne formulki na allegro o sprzedazy absolutnie czystego, kultowego obiektywu.
    jesli osiagniesz po skreceniu ok 80 % poczatkowej oryginalnej rozdzielczosci to mozesz mowic o duzym szczesciu.

Szanujace sie warsztaty do naprawy optyki maja specjalne pokoje bezpylowe , mechanicy jak chirurdzy w trakcie operacji w ochronnycgh ubranich , czapkach.
    Pare pozostawionych pylkow i naprawa reklamacyjna , bo klijent przeciez placi.

optycy twierdza , ja zreszta tez, ze do optyki szczegolnie starszej lepsze sa juz srodki z kuchni domowej do czyszczenie szkiel niz isopropanol.
    smuzy , paruje , jest aktywny chemicznie , rozpuszcza powloki MC. robi dokladnie wszystko to, co jest niewskazane.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów