Cześć wszystkim. Myślę o zakupie lustrzanki ale nie potrafię wybrać pomiędzy Nikonem D3300 a Canonem 700D. Który z producentów/modeli daje lepsze możliwości rozwoju i dlaczego? Mam nadzieję że ten post nie wywoła burzy w szklance wody.
Cześć wszystkim. Myślę o zakupie lustrzanki ale nie potrafię wybrać pomiędzy Nikonem D3300 a Canonem 700D. Który z producentów/modeli daje lepsze możliwości rozwoju i dlaczego? Mam nadzieję że ten post nie wywoła burzy w szklance wody.
Jesli nie wiesz czego chcesz kup na wyglad i kolor. Roznicy nie zobaczysz.
No to żeby zamotać bardziej ;-)
A jakie obiektywy? Puszki to jedno ale szkła ważniejsze.
Obydwa dają takie same możliwości rozwoju. Idź do sklepu, weź do ręki jeden i drugi i zobacz który bardziej Ci pasuje. Przemyśl jakie szkła chciałbyś kupić, porównaj ceny i podejmij decyzje.
Decydując się na pierwszy aparat wybierasz system canon czy nikon. Puszkę czy obiektyw łatwiej jest zmienić niż później przejść na inny system no chyba, że poprzestaniesz na body z kitem![]()
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Mając do wyboru czarny lub czarny rzeczywiście nie zobaczę różnicy
Jeśli chodzi o obiektywy to na pewno jakaś jasna 50 albo 35 bo to podobno MUST HAVE, w plenerze przyda się jakieś tele od jakiś 80 do 200-300 mm oraz mój wymarzony Samyang 8 mmRobiłem już mały rekonesans jednak dalej jest mi trudno zdecydować który system jest lepszy. Bardziej przemawia do mnie Body Canona (rozmieszczenie przycisków i budowa menu) jednak Nikon podobno ma szerszy zakres tonalny i mniejsze szumy przy wysokim ISO.
Ostatnio edytowane przez palhoy ; 08-10-2015 o 12:43 Powód: Uzupełnienie informacji
Sa biale, czerwone a w pentaxie nawet rozowe ze swiatelkami.
Co bys nie kupil bedzie robilo zdjecia. Nawet taka A6000 moze kosic.
To forum canonawiec wiekszocs juz wybrala. Ja bralbym 700d albo 70d.
Nowe bedziesz kupowal czy uzywane?
Jest teraz tania w miare dobra 50tka 1.8 stm , samyang chyba tak samo cenowo, zoom tania i dobra Lka 70-200 f4 lub drozsza wypasiona 2.8 juz taniej 55-250 stm ewentualnie tamron 70-300 vc usd
SONY
nikon
a dlaczego?
o to spytaj już na żółtym forum
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!