Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

początkującemu wsio ryba co kupi
    rzut moneta najuczciwszy
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    początkującemu wsio ryba co kupi
    rzut moneta najuczciwszy
    Jeśli chodzi o wybór puszki.
    Ale jeśli chodzi o wybór systemu to dla amatora: Canon
    Dla czytelnika testów np. DxO: zdecydowanie Nikon.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 10-10-2015 o 09:02
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Takie porównywarki aparatów jak zaprezentował Tyberiusz nie mają większego znaczenia.
    Po pierwsze, niewiele mówią początkującym lub osobom chcącym kupić lustrzankę.
    A po drugie nie oddają w 100% "prawdy" ( albo oddają, ale niektórzy nie chcą jej "widzieć").
    No bo jak to jest, że ubóstwiany tu Canon 6D ma minimalny czas wyzwolenia migawki 1/4000sek a taki Pentax K-50 za 1800zl 1/6000sek?
    Ile punktów krzyżowych ma 6D ? 1 ! A Pentax K-S2? 9 !! I to wszystkie o czułości -3EV.Działanie balansu bieli ? Około 10 ustawień 6D i 16 K-50 ale każdy Pentaxiarz zabiłby mnie śmiechem, gdybym mu pokazał fotkę zrobioną 6D w świetle żarowym. Zakres pomiaru światłomierza ? 6D od 1 d 20EV ; Pentax od 0 do 22 EV itd.
    Jaki aparat każdemu się marzy? Canon 6D czy Pentax K-50?
    A to przecież tylko cyferki.
    Dlatego nie powinno się porównywać "na papierze" aparatów takich jak np Nikon D3300/Canon100D z wyższymi modelami, bo okaże się, iż różnice nie są wielkie i nie trzeba wcale przepłacać, jeśli takie same parametry ma się za cenę o wiele niższą.
    To wg mnie ślepa uliczka.
    oczywiście - pentaks jest wielki ale to chyba niszowy producent - nie znam żadnego posiadacza pentaksa , przy tak niszowym producencie dostęp do optyki będzie slaby - mało optyki, mały rynek wtórny, mało optyki producentów niezależnych (tylko proszę o niewyliczanie tych wszystkich pleśniaków co je się daje podpiąć do pentaksa - piszę o optyce, a nie zabytkach) - ale jak się kupuje cropa z kitem to właściwie wszystko jedno.
    nowe cropy canona mają po 19 krzyżowych i co z tego? no mają a i tak jacyś dziwni, nie wiadomo czemu i po co kupują stare, używane i zajechane 5D I - takie porównania są świetne jak się porównuje korpusy z analogicznych półek, w przypadku pentaksa taką półkę jeszcze stolarz struga bo pentaks jeszcze nie zrobił korpusu na tą półkę.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-10-2015 o 09:21
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał

Jaś - co mają Twoje wywody do topicu czyli "aparat z obiektywem do kwoty 2600zl"?
    Co ma wspólnego 5D z Nikonem D3300?
    Jeśli ktoś ma tylko taką kwotę na aparat to wiele nie może zdziałać, ale też z drugiej strony nie warto polecać takiej osobie najgorszego badziewia z naszego systemu, gdy są lepsze produkty.
    Pierwszy kontakt z lustrzanką to zapewne obiektyw z zestawu kitowego ( ja akurat kupowałem aparat z Tamronem 28-75 a dopiero po roku 18-55) ale lepiej od razu mieć coś więcej "na bagnecie" niż te ciemne 55mm czy "szerokie" 18mm.
    Obiektyw 18-55 wiele nie uczy, a czasami może ograniczać rozwój.
    Jeszcze raz powtórzę - do kwoty 2000zl nie ma aparatu ( lustrzanki) lepszej niż Pentax K-50. Oferuje ona najwięcej spośród konkurentów. I czy to się komuś podoba czy nie.
    Oczywiście równie ważna sprawą jest system, ale w dzisiejszych czasach większość producentów oferuje w miarę tanie szkła z zakresu 18-105/135, tanią 50kę czy 35kę. Kwestia drugorzędna( a może pierwszorzędna) to pytanie - co potem ?
    W pracy z manualnymi obiektywami Canon czy Nikon i tak muszą uznać wyższość aparatu który ma focus peaking do tego potwierdzenie ostrości ze "słoikiem po ogórkach", pomiar światła i działającą stabilizację i to w wizjerze kryjącym 100% pola.
    Więc ja nie obrażam się na to, że są lepsze aparaty i mam na tyle świadomości oraz wiedzy/doświadczenia by stwierdzić, iż na świecie nie tylko Canon produkuje sprzęt foto.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    oczywiście - pentaks jest wielki ale to chyba niszowy producent - nie znam żadnego posiadacza pentaksa , przy tak niszowym producencie dostęp do optyki będzie slaby - mało optyki, mały rynek wtórny, mało optyki producentów niezależnych (tylko proszę o niewyliczanie tych wszystkich pleśniaków co je się daje podpiąć do pentaksa - piszę o optyce, a nie zabytkach) - ale jak się kupuje cropa z kitem to właściwie wszystko jedno.
    nowe cropy canona mają po 19 krzyżowych i co z tego? no mają a i tak jacyś dziwni, nie wiadomo czemu i po co kupują stare, używane i zajechane 5D I - takie porównania są świetne jak się porównuje korpusy z analogicznych półek, w przypadku pentaksa taką półkę jeszcze stolarz struga bo pentaks jeszcze nie zrobił korpusu na tą półkę.
    W tej chwili jest idealny dostęp do szkieł Pentaxa i Olympusa. Wielu użytkowników przechodzi na nowocześniejsze korpusy Nikona i Canona wyprzedając szkła.
    Palhoy zastanów się jakich szkieł będziesz chciał używać, jakie będziesz chciał kupić w przyszłości i wybierz system.
    Jeżeli tego nie wiesz to kup cokolwiek

Coś już napisał

Tom77- jaki jest " nowocześniejszy" korpus Canona w APS-C ?
    Ostatnio edytowane przez BLS19 ; 10-10-2015 o 10:04

Pełne uzależnienie

Jaś - co mają Twoje wywody do topicu czyli "aparat z obiektywem do kwoty 2600zl"?
    Co ma wspólnego 5D z Nikonem D3300?
    to samo co 6D z pentaksem K50 w twoim wywodzie i to aparat i to aparat

ja w swoim canonie mam na pleśniakach pomiar światła, potwierdzenie i focus peaking (akurat nie używam bo wolę duże powiększenie) ale jakie to ma znaczenie ja pleśniaka użyję raz na ruski rok.

100% kadru w kadrze to istotna cecha korpusu, nawet dla początkującego - ale gazetki i internety o tym nie piszą w porównaniach bo wyszłoby że te ich poradniki o kontroli brzegu kadru można o kant .... - jakie brzegi kadru jak w wizjerze brzegu nie widzisz bo aparat pokazuje 95% kadru

MZ nie doradzimy początkującemu - niech rzuca monetą orzeł canon reszka nikon, zastanowi się jaki chce obiektyw i za resztę kupi korpus - będzie dobrze albo nie będzie wszystko inne już zostało powiedziane no może jeszcze nikt nie napisał kup kompakta lub bezlusterkowca, ja mam jedną zasadę jeśli nie wiesz co kupić to znaczy ze nie potrzebujesz tego co chcesz kupić
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-10-2015 o 10:36
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto
    Poznań

Dlatego nie powinno się porównywać "na papierze" aparatów takich jak np Nikon D3300/Canon100D z wyższymi modelami, bo okaże się, iż różnice nie są wielkie i nie trzeba wcale przepłacać, jeśli takie same parametry ma się za cenę o wiele niższą.
    To wg mnie ślepa uliczka.
    Podajesz parametry które dla amatora przy zakupie pierwszej puszki nie mają żadnego znaczenia, pamiętajmy aby używać sprzęt zgodnie z jego przeznaczeniem - amatorski dla amatorów i nie oczekiwać od sprzętu do 5k zł cudów i jakości z górnej półki.
    Gdybym kupił sobie coś w stylu 6D to co bym nim zdziałał na chwilę obecną, skoro dopiero co się nauczyłem guzikologi i ustawień? Pewnie, szpan jest, tylko mam robić po kilka pstryków 6d zanim mi się uda wogóle jakieś ujęcie?
    Dlatego uważam, że porównanie na papierze i kilka opini z for wystarczy amatorom, a gdy już czegoś się nauczą i określą kierunek, to faktycznie takie porównanie traci na swojej wartości.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tyberiusz Zobacz posta
    Gdybym kupił sobie coś w stylu 6D to co bym nim zdziałał na chwilę obecną, skoro dopiero co się nauczyłem guzikologi i ustawień? Pewnie, szpan jest, tylko mam robić po kilka pstryków 6d zanim mi się uda wogóle jakieś ujęcie?
    moim zdaniem lepszy sprzęt nie blokuje możliwości robienia zdjęć i początkujący nie musi kupować najpierw trzycyfrowego korpusu potem dwucyfrowego a na koniec jednocyfrowego - to obłęd i nabijanie kasy producenta - jeśli chce robić zdjęcia niech kupuje coś konkretnego - będzie się uczył na dobrym sprzęcie. dodatkowo uważam że (wbrew szeroko prezentowanej opinii) lepszy sprzęt robi lepsze zdjęcia
    Jestem szumofobem

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    MZ nie doradzimy początkującemu - niech rzuca monetą orzeł canon reszka nikon,
    Dobra rada, ale nie zapominajmy o Pentaksie - jak moneta stanie na boku - Pentax - i będzie sprawiedliwie.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów