Pokaż wyniki od 1 do 10 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Chyba inaczej rozumiemy pojęcie mniejsza "dziura", dla mnie mniejsza to mniejsza fizycznie (mniejsza średnica) a otwarta to duża dziura.
    No, .... no ale ja ostatnio gumy nie zakładałem

No, ... i cały mój misterny plan jak wyjaśnić działanie AF-a w A7R2 też w p....

--- Kolejny post ---

Errata: przy przesłonie przymkniętej bardziej niż f/8 aktywnych jest tylko 25 pól detekcji kontrastu, bardziej precyzyjnych, natomiast do f/8 najpierw zaczynają działać czujniki detekcji fazy, mniej dokładne, a w dalszej kolejności odbywa się doostrzanie przy pomocy czujników detekcji kontrastu/.

Czy teraz moja definicja "mniejszej dziury" jest poprawna?
    Dlaczego ustawianie ostrości przy pomocy dwóch rodzajów czujników trwa krócej niż tylko przy użyciu czujników detekcji kontrastu?
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 20-07-2015 o 12:14

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta

Dlaczego ustawianie ostrości przy pomocy dwóch rodzajów czujników trwa krócej niż tylko przy użyciu czujników detekcji kontrastu?
    Bo CDAF z natury rzeczy musi odbywać się drobnymi kroczkami, a w dodatku jest najmniej skuteczny przy znacznym defokusie. Natomiast PDAF w zasadzie może być wykonany jednym ruchem. Dlatego szybkość CDAF zależy zarówno od szybkości przetwarzania danych, co można polepszać, jak i od szybkości reakcji napędu, gdzie już sa pewne bariery trudne do pokonania. W dodatku szum zabija CDAF.
    Mimo intensywnych wysiłków, i ogromnego postępu, CDAF ciagle jest powolny i niepewny w słabszym świetle, a w dobrym świetle potrzebuje odpowiedniego szybkiego napędu (wraz ze sterowaniem), żeby konkurować z PDAF w bardziej wymagajacych zadaniach jak śledzenie.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów