Strona 13 z 24 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Straszny shit ta Leica jednak, jezeli tak malo wprowadza na rynek aparatow i obiektywów. I jeszcze te dane z dxo. Chyba faktycznie trzeba zmieniac sprzet.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 05-08-2015 o 17:48

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Ten mój tekst, to miał być żart.
    Nie mam nic do Sony, ani do Zeissa. Ani zreszta do nikogo ani niczego innego
    ok, ja tylko uzasadniałem dlaczego nie wybrałbym Leica.
    Ale.....znam kogoś, kto nakleił na swoje body czerwoną kropkę

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Body, w sensie aparat czy on sam?
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Ja znam takich którzy te czerwone kropki zakleili ?

nareszcie, bez żadnych ustawień z wyjątkiem daty i godziny, bez dopasowań

teraz, za parę godzin końcówka porównania AF z 5D3

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    wrażenia fatalne, bo ....nadal (jak "cały świat") czekam. Ma być a7R2 na początku sierpnia.
    Oficjalne dokumenty/informacje techniczne (w przeciwieństwie do Canona ?) są bardzo skąpe.

1. System AF w :
    - a7S i a7R to tylko detekcja kontrastu
    - a7 i a7M2 to dodatkowo 119 punktów detekcji fazy
    - a7RM2 II to 25 detektorów kontrastu i 399 detektorów fazy.

2. Wiadomo że :
    a. dla a7M2
    - gdy ustawia się przesłonę na mniejszą niż f/8 (np. f/9) to system AF przechodzi tylko na detekcję kontrastu
    - podczas śledzenia obiektu, by zapewnić skuteczność, przesłona domyka/utrzymuje się w pobliżu ustawionej by zapewnić "wybieg" głębi ostrości
    b. dla a7RM2
    - dla obiektywów dedykowanych FE detekcja fazy i detekcja kontrastu pracują razem
    - dla wszystkich innych obiektywów trzeba wybrać czy system AF będzie pracował na detekcji fazy czy na detekcji kontrastu.

3. Nie znalazłem oficjalnych dokumentów SONY, czy w a7RM2
    a.
    w trybie AF-S (ostrzenie jednokrotne z blokowaniem) system AF ustawia ostrość przy "pełnej dziurze" czy też przy przesłonie nastawionej
    czyli czy ze względu na AF warto/trzeba stosować obiektywy jak najjaśniejsze
    b.
    wszystkie 399 detektory fazy mają jednakową czułość czy też jak u np. C 5D3 grupy detektorów maja różne czułości i są skuteczne w zależności od światła użytego obiektywu, im gorsze światło tym aktywna mniejsza liczba, detektor środkowy jest najczulszy (do f/8 = obiektywy z ekstenderami).
    czyli czy warto przy słabym świetle ostrzyć tylko środkowym i przekadrowywać jak u Canona
    c.
    ad. 2/b ze względu na AF trzeba/warto zamieniać np. obiektywy Canona EF na odpowiednie Sony FE
    d.
    do jakiej przesłony można domykać by system AF pracował jeszcze na detektorach fazy.
    czyli szybko

jp
    Odnośnie punktu 3b czyli porównania sensorów A7RII z 5d3:

- wszystkie sensory Sony mają taką samą konstrukcję i działają do f/8,
    - wykrywają tylko linie pionowe,
    - są mniej precyzyjne od dedykowanych sensorów 5d3 i stąd konieczność "doostrzania" za pomocą detekcji kontrastu w wielu sytuacjach,
    - za to umożliwiają pokrycie większej części kadru

Zastosowane przez Sony rozwiązania powodują, że jaśniejsze obiektywy nie dają większej precyzji działania AF. Spodziewam się (m.in na podstawie patentów), że wspomniane powyżej ograniczenia AF zostaną wyeliminowane w kolejnych modelach A7.
    Pod względem konstrukcji AF w Sony A7 przypomina mi najbardziej ten z EOS'a M3. Dual Pixel postawiłbym o generację wyżej, w szczególności ze względu na możliwość skalowania detektorów fazy i uzyskiwania większej precyzji ostrzenia z jaśniejszymi obiektywami. Niemniej w praktyce na razie na pewno Sony przewyższa M3 pod względem szybkości ze względu na wydajniejszą architekturę matryca/procesor. Z Dual Pixelem na razie wstrzymałbym się od praktycznych porównań, bo nie został użyty jako AF w żadnym bezlusterkowcu.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 11-08-2015 o 17:05

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Razem z #81 oraz #113 stanowi to komplet

Sprawdzenie skuteczności AF w a7R2 przy słabym świetle.
    Porównanie, wyniki (subiektywne), te same ustawienia w a7R2+FE 16-35/4 co w 5D3+EF 16-35/4 II, przesłona 5,6 i obiekt nieruchomy, ostrość pojedyncza, punkt środkowy, słabe światło.

1. nie udało mi się uzyskać ostrości tam gdzie uzyskiwałem tylko przy 5D3 z obiektywem 16-35/2,8
    2. Wszędzie tam, gdzie uzyskiwałem z 5D3 + 16-35/4 uzyskiwałem także z a7R2 + 16-35/4 i wydaje się że trochę szybciej, ale bez rzetelnych pomiarów czasów to...
    3. W kilku przypadkach obrót aparatu o 90 stopni przyspieszał uzyskanie ostrości.
    4. Przy założeniu obiektywu FE 55/1,8 znacznie rozszerzyła się liczba punktów gdzie można szybko uzyskać ostrość

Efekty dodatkowe :
    5. Wizjer optyczny bardzo ułatwia obserwację i ustawianie ostrości ciemnych miejsc poprzez znaczne rozjasnianie obrazu
    6. W trudnych sytuacjach można znacznie rozszerzyć uzyskiwanie ostrości poprzez :
    - manualne doostrzanie, ruch pierścienia na obiektywie powoduje zmianę skali, bardzo skuteczna metoda
    - światło (ciemnoczerwone, prążkowane) według instrukcji wspomaga do 3 metrów, wydaje się że ma trochę większy zakres

Wnioski.

Praca AF w a7R2 w słabym świetle, przy pracy pojedynczej, jest nie mniej skuteczna niż w 5D3 (dla obiektywów systemowych 16-35/4)
    Dodatkowe metody/sposoby w a7R2 ułatwiają i rozszerzają zakres stosowania AF w tych warunkach

jp

PS
    No to teraz trzeba się nauczyć tego aparatu.
    Jasne obiektywy także w bezlusterkowcach są istotne przy działaniu AF
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-08-2015 o 21:14

Zdjęcia RAW, wszystko na 0, wywoływane w firmowych programach do tiff 16bit .

Lewa strona , Canon 5D3 + EF 16-35/4, f/6,3, 100%, 400pix x 400pix
    góra i dół to samo

strona prawa, Sony a7R2 + FE 16-35/4, f/6,3, 100%
    góra : 400pix x 400pix w tym samym miejscu
    dół : ten sam kadr co po lewej i skompresowany do rozmiaru 400pix x 400pix

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-08-2015 o 08:52

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

chyba Ci reka drżała jak strzelałeś 5dmk3
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 13 z 24 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów