Pokaż wyniki od 1 do 10 z 240

Wątek: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    A72, w trybie Av dla obiektywu f/4 ustawiono przesłonę na np. f/8 i obserwowano zachowanie przesłony podczas naprowadzanie aparatu na różne obiekty. Przesłona otwierała się i przymykała w sposób ciągły i domykała tylko przy wykonywaniu zdjęcia.

Test daleki od systematyczności ale pozwolił rozwiać moje wątpliwości, im jaśniejszy obiektyw tym też i w świecie bezlustarkowców lepiej dla systemu AF

Znalazłem ten test, który zrobił Michel z KKM i nie rozumiem skąd taki wniosek. Wynika z niego tylko, że podczas ostrzenia przy włączonym LV przesłona obiektywu zapiętego na A72 otwiera się nieznacznie, a przy wyłączonym LV ten aparat ostrząc na zmianę przymyka i otwiera przesłonę. Skąd wniosek, że w jaśniejszych obiektywach Sony FE AF będzie działał lepiej?

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Panie Janie,
    ze tu się dziwią Pana wyborom, to ja się nie dziwię. Ale, ze na forum KM z Pana decyzji polewają i jeszcze zarzut Panu robią, ze Pan się ma fotografii nie wyznajesz, to już jest potwarz.

Przeczytałem ten watek na KKM, gdzie jana pawlaka wzięto początkowo za trola. Wynikło to z dwóch powodów.
    Po pierwsze z niewiarygodnie ryzykownego posunięcia jakim była sprzedaż całego posiadanego sprzętu Canona, żeby zgromadzić środki na zakup sprzętu Sony, którego nikt ze "zwykłych" użytkowników jeszcze nie miał w rękach, a znany jest tylko z reklamowych zajawek i testów nielicznych fotografów, którym Sony zechciało udostępnić tzw. egzemplarze przedprodukcyjne. Przyznam, że mnie to też dziwi.
    Po drugie z niezrozumienia dość nietypowego podejścia jana pawlaka do fotografii i w związku z tym dość nietypowych potrzeb. Jest zainteresowany jak najlepszymi parametrami matrycy/głównie rozdzielczością, używalnym wysokim ISO i DR/, precyzją działania AF-a, szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych, dużą głębią ostrości oraz kompaktowością sprzętu. Swój docelowy arsenał ogranicza do 3 max. 4 szkieł. Takie podejście uzasadnia jak najbardziej logicznie swoimi potrzebami i tu go rozumiem.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    uwaga o luźnej gumie podkreślając że na najlepszym swej klasie obiektywie na świecie to ..... całe zło świata obwiniać sprzet ?

Zapytaj co sądzi o tym Sunders

Z tą gumą to żarty. Początkowo w CSI zażyczono sobie przesłania obiektywu do naprawy, ale zostałem przekonany przez jana pawlaka że to śmieszne, bo założenie tej gumy nie jest bardziej skomplikowane niż zakładanie innych gum powszechnego użytku.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Pan Jan jest teraz na etapie pomroczności, która pozwala mu o całe zło świata obwiniać sprzet, którego niedawno był wyznawcą. Ma już nowego bożka, z tym że go jeszcze nie widział na oczy. Jak to u neofitów bywa to co nowe jest najlepsze. Pan Jan zmieni zdanie przy kolejnej zmianie systemu.

Gruba, obraźliwa przesada. jan pawlak po prostu uważa, że kupuje sprzęt lepszy od tego, który sprzedał. Dokładnie przemyślał to swoje niecodzienne posunięcie, chociaż nie pozbył się wszelkich wątpliwości. Swoje kalkulacje oparł o test jednego z wcześniejszych modeli Sony, A7 oraz analizę danych technicznych A7R2. IMO jego kasa, jego ryzyko.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Przeczytałem ten watek na KKM, gdzie jana pawlaka wzięto początkowo za trola. Wynikło to z dwóch powodów.
    Z ciekawości też przeczytałem ten wątek.
    Trzeci powód to skrajna niewiedza sprzętowa użytkowników systemu Sony.
    Pytanie było jasne i powinna być jednoznaczna odpowiedź . Dodatkowo podpowiedź jak to sprawdzić.
    Widać w Sony wszystko działa jak trzeba i nic nie trzeba wiedzieć tylko focić. Szacun.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

I tak powinno być. Aparat służy do doskonalenia swoich umiejętności w robieniu zdjęć, a nie do posiadania na jego temat ostatecznej wiedzy technicznej.
    Z drugiej strony tutaj zauważam skrajną wszechwiedzę sprzętową ;-). Skutkuje ona tym, że zdjęć nie ma sensu robić, bo i tak sprzęt nie daje rady.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    I tak powinno być. Aparat służy do doskonalenia swoich umiejętności w robieniu zdjęć, a nie do posiadania na jego temat ostatecznej wiedzy technicznej.
    Z drugiej strony tutaj zauważam skrajną wszechwiedzę sprzętową ;-). Skutkuje ona tym, że zdjęć nie ma sensu robić, bo i tak sprzęt nie daje rady.
    Błagam, pozwól mi określić sobie samemu do czego służy mi aparat.

Jp i nikt inny nie musi mieć "typowego" podejścia do niczego. Jego zdjęcia szczegółowych krajobrazów miejskich daja mu satysfakcję i przez to nie sa gorsze niż np. zdjęcia kobiet w makijażu. Sprzęt Sony jest na tyle dobry, że przesiadka z Canona na pewno nie będzie tragedia. Co w tym niezwykłego? Ja bym najpierw kupił a potem sprzedał, ale ja to ja. Nazywanie ludzi trollami to jest po prostu forma agresji i wyładowania własnej frustracji. Również za często zdarza się na tym forum.

Na forum sprzętowym powinna być wiedza sprzętowa. Jeśli kogoś interesuje wyłacznie robienie zdjęć, nie powinien trollować na forach sprzętowych, tylko tematycznych, artystycznych, turystycznych, kotletowych itp. Jak ktoś wegetuje na forum co ma nazwę koncernu, np. Sony, który oferuje sprzęt hi-tech, ale nie wie nic o technologii oferowanej przez te firmę, to chyba sam troluje....
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    ...Po drugie z niezrozumienia dość nietypowego podejścia jana pawlaka do fotografii i w związku z tym dość nietypowych potrzeb. Jest zainteresowany jak najlepszymi parametrami matrycy/głównie rozdzielczością, używalnym wysokim ISO i DR/, precyzją działania AF-a, szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych, dużą głębią ostrości oraz kompaktowością sprzętu...
    Nie bardzo widzę, co miałoby być w tym podejściu oraz potrzebach nietypowego. Dla mnie są one jak najbardziej "typowe"
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów