Strona 88 z 124 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1239

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. IV

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Mam takie nietypowe pytanie... Fotografując na iso 800 - 1600 stosujecie później jakieś odszumianie? Będę wdzięczna za wskazówki odnośnie programu. Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    A, A

W przypadku 5d2 nie odszumiam (mam na myśli rozdzielczości do formatu 15x23,A4) nawet przy iso 3200 (chyba, że jakieś ekstremalne szumy wyjdą podczas wyciągania szczegółów). W przypadku 6d zdarza mi się nie odszumiać nawet przy iso 6400. Preferuję nawet średni szum, niż papkę w szczegółach. No, ale ja tam się nie znam

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Mam takie nietypowe pytanie... Fotografując na iso 800 - 1600 stosujecie później jakieś odszumianie? Będę wdzięczna za wskazówki odnośnie programu. Pozdrawiam
    Mając 6D nie odszumiam

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

5dmk1 nawet iso 3200 i zero odszumiania
    Regulamin pkt 8.

A może ktoś pokazać takiego przykładowego jpg, którego dostaje klient w wersji bez odszumiania, iso 3200, strasznie mnie ciekawi jak wygląda na ekranie monitora w 100% powiększenia, na papierze będzie ok, ale na monitorze?

Uzależniony

Chyba tylko szalony fotograf będzie przeglądał zdjęcia ślubne na monitorze w powiększeniu 100% bo na pewno nie młodzi. Rozumiem powiększyć żeby zrobić dokładniejszy retusz ale żeby przeglądać w 100% zoom.

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Chyba tylko szalony fotograf będzie przeglądał zdjęcia ślubne na monitorze w powiększeniu 100% bo na pewno nie młodzi.
    Zdziwiłbyś się, to właśnie młodzi, ich rodziny i znajomi często chcą zobaczyć "a co ta ciotka tam ma" i co widzą, kaszę.

Uzależniony

Dobra kasza nie jest zła. Ja nie spotkałem się z krytyką ziarna jeśli zdjęcie jako całość jest poprawne.
    Jeśli zdjęcie jest poprawnie naświetlone na 6d spokojnie można robić przy iso 4000 bez żadnego poprawiania ziarna.
    Słuchaj, każdy ma inne poczucie estetyki. Jednym lekka kaszka przy powiększeniu nie przeszkadza, inni będą z nią walczyć. Dla mnie liczy się dobry kadr i poprawne parametry ekspozycji. Jeśli dobrze dobierzesz ekspozycję ziarno na pewno nie będzie przeszkadzać chyba, że twoi klienci to jacyś mega szumofoby
    Ostatnio edytowane przez horak ; 03-06-2015 o 20:39

Możecie podać nazwę jakiegoś dobrego programu do odszumiania? Może jakaś wersja darmowa? Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Wersja Canona jest darmowa, w zależności od aparatu DPP 3 lub 4

Strona 88 z 124 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów