Strona 88 z 122 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1239

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. IV

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Chyba tylko szalony fotograf będzie przeglądał zdjęcia ślubne na monitorze w powiększeniu 100% bo na pewno nie młodzi.
    Zdziwiłbyś się, to właśnie młodzi, ich rodziny i znajomi często chcą zobaczyć "a co ta ciotka tam ma" i co widzą, kaszę.

Uzależniony

Dobra kasza nie jest zła. Ja nie spotkałem się z krytyką ziarna jeśli zdjęcie jako całość jest poprawne.
    Jeśli zdjęcie jest poprawnie naświetlone na 6d spokojnie można robić przy iso 4000 bez żadnego poprawiania ziarna.
    Słuchaj, każdy ma inne poczucie estetyki. Jednym lekka kaszka przy powiększeniu nie przeszkadza, inni będą z nią walczyć. Dla mnie liczy się dobry kadr i poprawne parametry ekspozycji. Jeśli dobrze dobierzesz ekspozycję ziarno na pewno nie będzie przeszkadzać chyba, że twoi klienci to jacyś mega szumofoby
    Ostatnio edytowane przez horak ; 03-06-2015 o 20:39

Możecie podać nazwę jakiegoś dobrego programu do odszumiania? Może jakaś wersja darmowa? Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Wersja Canona jest darmowa, w zależności od aparatu DPP 3 lub 4

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Po robiłem trochę zdjęć moim nowym zestawem i mogę już coś na ten temat napisać. Może ktoś będzie miał podobny dylemat jak ja pół roku temu i będzie miał już jakieś informacje.
    Podczas ciemnej sali autofokus 7D jest extra. Ale w kościele to bez lampy 7D ani rusz. A, 5DmII jest bardzo fajny ale nie na jedyny aparat. ISO 1600-3200 i działamy. W 7D isi to max 2000, ale staram się poza 1600 nie wychodzić i lekko doświetlać lampą. Myślałem, że do kościoła będę chodził z jednym, a na wesele z drugim, ale skończyło się tak, że mam oba na raz przy sobie. Czasami trzeba lampą doświetlić, to zamiast przestawiać parametry i balans bieli biorę drugą puszkę do reki i cyk. A, poza tym jak by jedna puszka, czy karta padła to zawsze mam choć trochę materiału na drugim zestawie.

CO do szumów to w LR lekko odszumiam obydwa. W 7D są sumy większe, a w 5DmkII można by nie odszumiać.
    Ostatnio edytowane przez Michal ; 09-06-2015 o 11:28
    Był Canon 6DII + 35IS + 85 1.8 + 70-200
    Jest Nikon D810 + D750 + 24, 50, 70-210.

Cytat Zamieszczone przez Michal Zobacz posta
    Podczas ciemnej sali autofokus 7D jest extra. Ale w kościele to bez lampy 7D ani rusz.
    A to ciekawe. Robię śluby 7D i w kościele ani razu lampy nie użyłem. No ale może się nie znam

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Pewnie się znasz.

Chodziło mi o to,że 7D tak naprawdę kończy się na iso 1250. Można jeszcze kręcić go do 1600 i to już jest koniec jego możliwości. A, 5D mk II można spokojnie pracować na 2500 czy 3200 i daje radę, ma takie przyjemne ziarno, a nie szum jak w 7D.

Jest wiele szkół do używania lampy więc nie odbieraj tego osobiście. Jedni wolą nie mieć lampy, a inni bez lampy się nie ruszają. Ja nie wyobrażam sobie wyjść na zlecenie bez lampy. Warunki są różne, czasami trzeba zrobić zdjęcie pod światło i ja bez lampy nie poradzę sobie, ale jak potrafisz zrobić całe zlecenie bez lampy to tylko pogratulować.

Zacytowałeś tylko część mojego posta, gdzie napisałem, że używam oba aparaty na raz i uważam że się świetnie uzupełniają.

Nie napisałem, że jestem w stanie zrobić całe zlecenie bez lampy. Na weselach błyskam, ale w kościołach po prostu nie lubię i 7D nie jest tutaj jakimś dużym problemem. ISO powyżej 1600 ustawiam rzadko, a nawet jeśli, to na 2500-3200 nie ma tragedii (na odbitkach i tak szumów nie widać, poza tym są dobre "odszumiarki").

Bywalec
    Miasto
    Biłgoraj

Możesz podać nazwy tych odszumiarek?

Jakich szkieł używasz do 7D?

Cytat Zamieszczone przez Michal Zobacz posta
    Możesz podać nazwy tych odszumiarek?

Jakich szkieł używasz do 7D?
    Aktualnie używam C 17-55/2.8, C 85/1.8, C 50/1.4 i S 10-20/3.5. Jeśli chodzi o odszumiarkę to polecam Noiseware.

Strona 88 z 122 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów