Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Wizyta w szpitalu

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie Odp: Wizyta w szpitalu

Jeśli strzelił z pół metra, i fota nie była prześwietlona to raczej miał lampę skręconą na minimum. Lampa na 1/128 delikatnie błyska. Już gorsze są kompakty "cioci" które mają jedną moc błysku.
    Owszem, mógł to skorygować np f32 ale wtedy to myślę że autor wątku osobiście i dobitniej by zareagował na takie foty jakby poczuł flasha mimo ze stał od tyłu od fotografa.

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Trothlik - daruj sobie te osobiste wycieczki.
    Gdzie ty masz osobistą wycieczkę?
    Czyżby ten cymbał to twój jakiś ziomek?
    Koniec tematu z mojej strony.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Nie dawało mi to spokoju, bo wydawało mi się, że było w instrukcji, więc cytuję: Nie wolno kierować błysku lampy wprost w oczy osób lub zwierząt, gdy odległość jest niewielka. Jeżeli zdjęcie osób, a zwłaszcza dzieci, będzie wykonane z błyskiem, to odległość musi być większa niż 1m.

Ale może nikonem można...
    Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
    c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
    mój FB
    mój Flickr

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez Zowa Zobacz posta
    Nie dawało mi to spokoju, bo wydawało mi się, że było w instrukcji, więc cytuję: Nie wolno kierować błysku lampy wprost w oczy osób lub zwierząt, gdy odległość jest niewielka. Jeżeli zdjęcie osób, a zwłaszcza dzieci, będzie wykonane z błyskiem, to odległość musi być większa niż 1m.

Ale może nikonem można...
    Więc skoro w instrukcji stoi jak byk... to znaczy że ten profi to po prostu jakiś partacz i tyle.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Prawdziwy mezczyzna nie czyta instrukcji.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A ta wiedza to poparta własnym doświadczeniem czy tylko obiegową opinią?
    Obawiam się że jak każda tego typu "z życia, z życia Panie" .

Co do błyskania to pewnie nie ma jakichś badań na ten temat ale jeśli to budzi u dziecka dyskomfort to nie widzę w tym nic pozytywnego. Zresztą teraz do pamiątkowych zdjęć w takiej chwili po co lampa???
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Facet miał sb800 w lewej ręce a nikona z kiciorem w prawej i strzelał z pół metra no może max z metra, ale mnie poraziło to, że on lampą strzela w noworodka (oczki miała otwarte), a mama o dziwo zadowolona, że jak pierwsza córcia miała portret to i druga będzie miała. Wydaje mi się, że facet wyczuł biznes i oskakuje cały oddział. Po 5 dyszek ze zdjęcia to ładnie jest swoją drogą. Pozazdrościłem mu jedynie tego że sb800 śmiga bez podłączenia pod bodziak a moja 430tka nie Zajęty byłem na tyle swoją żoną i dzieckiem, że nie wyjąłem 5d z 35L i nie pokazałem jak ja to robię, ale to nie było wtedy dla mnie ważne.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz_C ; 15-01-2015 o 23:53
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Nic tylko pogratulować biznesu Panu fotografowi, abstrahując od walorów artystycznych jest na pewno dobrym sprzedawcą i nie piszę tego z przekąsem.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Nic tylko pogratulować biznesu Panu fotografowi, abstrahując od walorów artystycznych jest na pewno dobrym sprzedawcą i nie piszę tego z przekąsem.
    Tak to właśnie wyglądało jakby był dobrym sprzedawcą.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Szpitalnictwo i biznes foto na pewno różnia się w Polsce od innych miejsc, ale nie w każdym badź razie.
    W niektórych aspektach łatwo dogonić (a nawet przegonić) a w innych znacznie trudniej niestety.

Inaczej to było za starych czasów....ale to się nie wróci....
    Tatusiowie z kwiatkami czekali pod oknem, bo ich nigdzie w pobliże sal porodowych nie wpuszczali

Ja rodziłem tysiace mil od Polski, ale:
    - fotografowie i inni biznesmeni też się pętali po szpitalu. Zdjęć nie kupiłem, bo zrobiłem lepsze, poród nagrałem na video (jaka piękna pamiatka ) ale kupiłem jakieś stópki odbite tuszem na kartce papieru (jak przy odciskach palców).
    - też wygonili mnie z pomieszczenia z noworodkami, chociaż nawet nie robiłem zdjęć, bo "rodzice sobie nie życza żeby ktoś się gapił na ich dzieci"
    - zmusili mnie praktycznie do przygladania się porodom czy to przez cięcie czy nie i opiekowania się dzieckiem i kobieta po porodzie co znacznie zmniejsza zapotrzebowanie na pielęgniarki i odpowiedzialność
    - dali mi worek karmy dla niemowlat i reklam (karmę w większości wyrzuciłem, pieluchy wykorzystałem).

Z lampa bym nie dramatyzował. Siatkówka noworodka jest mniej czułe na światło niż dziecka, źrenice sa mniejsze i powyżej tych 25 cm max jest boke. Niemowlę jast tak skonstruowane, że nie cierpi w milczeniu tylko się drze jak mu coś nie pasuje. Założę się, że jasne lampy pod sufitem wk...ja noworodka bardziej niż kilka błysków flesza. A w ogóle bardzo trzeba się postarać, żeby uszkodzić komukolwiek wzrok lampa, nawet staruszkowi.

Co innego koty. Trzeba bardzo się napracować, żeby nabrać moje koty na spojrzenie na chwilę w obiektyw. Wiedza, że to błyska i oślepia i nie lubia tego. Bez względu jaki to aparat czy telefon, wiedza, że na to nie warto patrzeć, choć zwykle sa niezwykle ciekawe (jak to koty) i chętnie ogladaja i wachaja wszystkie przedmioty.
    No ale oczy kota rozwarte na pełna dziurę w ciemności i mózg kota znacznie przewyższaja zdolności noworodka.

Tak czy inaczej, lampa bym noworodka najwyżej dopalał używajac koperty umocowanej na lampie gumka.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów