Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: prophoto czy srgb do wydruku

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: prophoto czy srgb do wydruku

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    tom - jak konwertujesz pliki do profilow z labu?
    W PS można zrobić sobie akcje do poszczególnych rozmiarów odbitek wraz z konwersją na profil papieru a potem z tego droplety. Potem jak chcesz np. zdjęcie błysk, 15x23, z biała ramką - wystarczy przeciągnąć na droplet i ląduje gotowe w zdefiniowanym w akcji folderze

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    W jakiej przestrzeni kolorów najczęściej edytujecie fotografie ? Chodzi mi tu edycje skierowaną do wydruków
    Jesli będziesz wykonywał odbitki w labie to sRGB wystarczy. Nieliczne laby moga ugrać trochę więcej kolorów/szczegółów w zieleniach i niebieskościach przy konwersji z adobeRGB - papiery fuji DPII lub kodak endura PREMIER. Jeśli lab używa Fuji CA lub supreme albo zwykłego kodak endura to w ogóle nie bawiłbym się w adobeRGB.

Jeśli natomiast chcesz swoje prace drukować na fotograficznym, pigmentowym ploterze to tylko adobeRGB - dzięki temu wykorzystasz pełen szeroki gamut tych urządzeń.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Dzieki Jinx! Na dobrą sprawę nie mam PS W lightroom nie da się takich konwersji zrobić?

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    W PS można zrobić sobie akcje do poszczególnych rozmiarów odbitek wraz z konwersją na profil papieru a potem z tego droplety. Potem jak chcesz np. zdjęcie błysk, 15x23, z biała ramką - wystarczy przeciągnąć na droplet i ląduje gotowe w zdefiniowanym w akcji folderze

--- Kolejny post ---

Jesli będziesz wykonywał odbitki w labie to sRGB wystarczy. Nieliczne laby moga ugrać trochę więcej kolorów/szczegółów w zieleniach i niebieskościach przy konwersji z adobeRGB - papiery fuji DPII lub kodak endura PREMIER. Jeśli lab używa Fuji CA lub supreme albo zwykłego kodak endura to w ogóle nie bawiłbym się w adobeRGB.

Jeśli natomiast chcesz swoje prace drukować na fotograficznym, pigmentowym ploterze to tylko adobeRGB - dzięki temu wykorzystasz pełen szeroki gamut tych urządzeń.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Dzieki Jinx! Na dobrą sprawę nie mam PS W lightroom nie da się takich konwersji zrobić?
    Pewnie trzeba zrobić export plików i zaznaczyć profil wyjściowy na profil papieru (output color space zamiast sRGB wybrać other a potem właściwy profil).
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów