Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: prophoto czy srgb do wydruku

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie Odp: prophoto czy srgb do wydruku

Ha, zdjęcia mam w RAW i JPG - w zasadzie nie ma znaczenia. Drukuję i chciałbym z Ligthrooma. Zarządzanie wydrukiem ustawione jest na profil drukarki (po kalibracji) - wszystko wyłączyłem. Co ciekawe, jeżeli zdjęcia otwieram (po eksporcie) np. w fastStone są faktycznie takie jakie na wydruku. Mam wrażenie, że LR coś mi przekłamuje. Nie konwertuję przestrzeni bo LR tego nie robi - chyba, że zapisz jako ...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez savage67 Zobacz posta
    Przy okazji podepnę się z pytaniem.
    Mam monitor szerokogamutowy, skalibrowany, oraz drukarkę również skalibrowaną (Color Munki Photo) i robię wydruki w domu.
    A mój problem wziął się z tego, że miałem ustawioną w aparacie przestrzeń sRgb. Po poprawkach w Lightroomie zacząłem drukować zdjęcia. Nic nie było takie samo. Przede wszystkim czerwień - mocno przekontrastowana i ogólnie przejechane zdjęcia w kolorach, na wydrukach. Kombinowałem, czytałem i coraz mniej siły miałem do tego. Ciężki temat dla mnie jako osoby nie parającej się z fotografią na co dzień. Jeżeli mam monitor aRGB i robię zdjęcia w sRgb to można zapomnieć o dobrych wydrukach ? Aparat przestawiłem na aRgb i jest w zasadzie poprawnie. I teraz takie pytanie. Czy tak faktycznie powinno być, czy ja coś robię nie tak?
    Jeśli drukujesz wprost z LR, to musisz z zakładce Print/Print Job/Color Management prawidłowo ustawić Profile, :
    1. albo Managed by Printed i ustawić w drukarce że zarządzanie kolorem włączone
    2. albo Other i wybrać z (ukazującej się) listy ICC drukarki i w drukarce wyłączyć zarządzanie kolorem

Ustawienia w drukarce to albo poprzez :
    - panel drukarki
    - oprogramowanie producenta (uruchamiane w np. Windows)
    - adres sieciowy jeśli pracuje w sieci

Większe możliwość daje punkt 2 ale trzeba wtedy pamiętać aby włączać w drukarce zarządzanie kolorem gdy wychodzimy z LR i drukujemy pliki z innych programów.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-05-2014 o 04:56
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

jan@pawlak - dziękuję, oczywiście masz rację - ogarnąłem temat.
    Mam problem z wydrukiem zdjęć zrobionych w aparacie w formacie sRGB. LR pokazuje barwy takie jakie chcę, a na wydruku wychodzą mocno wysaturowane. Nie wiem, chyba coś dalej źle robię.
    PS. Zdjęcia zrobione a aRGB na wydruku są poprawne.

Pełne uzależnienie

Przy okazji podepnę się z pytaniem.
    Mam monitor szerokogamutowy, skalibrowany, oraz drukarkę również skalibrowaną (Color Munki Photo) i robię wydruki w domu.
    A mój problem wziął się z tego, że miałem ustawioną w aparacie przestrzeń sRgb. Po poprawkach w Lightroomie zacząłem drukować zdjęcia. Nic nie było takie samo. Przede wszystkim czerwień - mocno przekontrastowana i ogólnie przejechane zdjęcia w kolorach, na wydrukach. Kombinowałem, czytałem i coraz mniej siły miałem do tego. Ciężki temat dla mnie jako osoby nie parającej się z fotografią na co dzień. Jeżeli mam monitor aRGB i robię zdjęcia w sRgb to można zapomnieć o dobrych wydrukach ? Aparat przestawiłem na aRgb i jest w zasadzie poprawnie. I teraz takie pytanie. Czy tak faktycznie powinno być, czy ja coś robię nie tak?
    jeśli robisz rawy to ustawienie srgb w aparacie nie ma żadnego znaczenia.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

jan@pawlak - dziękuję, oczywiście masz rację - ogarnąłem temat.
    Mam problem z wydrukiem zdjęć zrobionych w aparacie w formacie sRGB. LR pokazuje barwy takie jakie chcę, a na wydruku wychodzą mocno wysaturowane. Nie wiem, chyba coś dalej źle robię.
    PS. Zdjęcia zrobione a aRGB na wydruku są poprawne.
    Przestrzeń w aparacie (przy RAW) nie ma znaczenia.
    Na pewno otwierasz w LR pliki RAW ? (czy plik nazywa się np. 5N5C6266.CR2, chodzi o to co jest po kropce, ma być CR2)

jp

PS
    Opisz dokładnie, po kolei co robisz i jakie są ustawienia. Gdzieś tkwi jeszcze błąd
    Jaką masz drukarkę, jak nazywa się plik ICC, jak wyłączasz/włączasz obsługę zarządzania kolorami (CMS)

Masz jeszcze jakiś inny program do obróbki zdjęć ?
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-05-2014 o 21:59
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    tom - jak konwertujesz pliki do profilow z labu?
    W PS można zrobić sobie akcje do poszczególnych rozmiarów odbitek wraz z konwersją na profil papieru a potem z tego droplety. Potem jak chcesz np. zdjęcie błysk, 15x23, z biała ramką - wystarczy przeciągnąć na droplet i ląduje gotowe w zdefiniowanym w akcji folderze

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    W jakiej przestrzeni kolorów najczęściej edytujecie fotografie ? Chodzi mi tu edycje skierowaną do wydruków
    Jesli będziesz wykonywał odbitki w labie to sRGB wystarczy. Nieliczne laby moga ugrać trochę więcej kolorów/szczegółów w zieleniach i niebieskościach przy konwersji z adobeRGB - papiery fuji DPII lub kodak endura PREMIER. Jeśli lab używa Fuji CA lub supreme albo zwykłego kodak endura to w ogóle nie bawiłbym się w adobeRGB.

Jeśli natomiast chcesz swoje prace drukować na fotograficznym, pigmentowym ploterze to tylko adobeRGB - dzięki temu wykorzystasz pełen szeroki gamut tych urządzeń.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Dzieki Jinx! Na dobrą sprawę nie mam PS W lightroom nie da się takich konwersji zrobić?

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    W PS można zrobić sobie akcje do poszczególnych rozmiarów odbitek wraz z konwersją na profil papieru a potem z tego droplety. Potem jak chcesz np. zdjęcie błysk, 15x23, z biała ramką - wystarczy przeciągnąć na droplet i ląduje gotowe w zdefiniowanym w akcji folderze

--- Kolejny post ---

Jesli będziesz wykonywał odbitki w labie to sRGB wystarczy. Nieliczne laby moga ugrać trochę więcej kolorów/szczegółów w zieleniach i niebieskościach przy konwersji z adobeRGB - papiery fuji DPII lub kodak endura PREMIER. Jeśli lab używa Fuji CA lub supreme albo zwykłego kodak endura to w ogóle nie bawiłbym się w adobeRGB.

Jeśli natomiast chcesz swoje prace drukować na fotograficznym, pigmentowym ploterze to tylko adobeRGB - dzięki temu wykorzystasz pełen szeroki gamut tych urządzeń.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Dzieki Jinx! Na dobrą sprawę nie mam PS W lightroom nie da się takich konwersji zrobić?
    Pewnie trzeba zrobić export plików i zaznaczyć profil wyjściowy na profil papieru (output color space zamiast sRGB wybrać other a potem właściwy profil).
    Miłego dnia
    moja www

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów