Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: prophoto czy srgb do wydruku

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie prophoto czy srgb do wydruku

W jakiej przestrzeni kolorów najczęściej edytujecie fotografie ? Chodzi mi tu edycje skierowaną do wydruków
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie Odp: prophoto czy srgb do wydruku

Ja w sRGB plus profil koloru monitora i profil koloru fotolabu do którego zanoszę ważniejsze prace.
    myślałem o AdobeRGB ale jakoś nie czuję potrzeby aby go używać - o prophoto się nie wypowiem bo nie znam.
    R3 + RF85LDS

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

sRGB bo i tak nie mam szeroko gamutowego monitora. Do tego większość labów i tak przyjmuje sRGB. Przed oddaniem zdjęć robię Color Proof z profilem ICC maszyny w PS.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Ja w sRGB plus profil koloru monitora i profil koloru fotolabu do którego zanoszę ważniejsze prace.
    myślałem o AdobeRGB ale jakoś nie czuję potrzeby aby go używać - o prophoto się nie wypowiem bo nie znam.
    PHOTOTRIP - Profile ICC - poradnik dla humanistw, poetw i duszpasterzy

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Jezeli to wydruk w fotolabie to sRGB. Jak masz dobrze skalibrowany monitor to mozna dolaczyc profil maszyny, jak nie to nie ma sensu
    Jezeli w drukarni... to najlepiej zapytac w drukarni

Początki nałogu

Osobiście uważam, że jpg należy edytować w jak największej przestrzeni, szczególnie jak edycja polega na zmianie kolorystyki.
    Jeśli masz nawet nieskalibrowany monitor to podczas edycji warto używać w ps podglądu przestrzeni docelowej maszynki na której drukujemy/naświetlamy. Może się okazać, że używamy zbyt dużej saturacji koloru czerwonego którego lab nie odda. Czy zdjęcie przekonwertujemy do przestrzeni docelowej ma drugorzędne znaczenie i zależy głównie od naszej umowy z labolarotium. Tak czy siak konwersja zostanie zrobiona przed wydrukiem/naświetlaniem przez laboranta czy maszynę.

Trochę dziwię się, że większość labów przyjmuje w srgb. Przestrzeń takiego labu owszem, jest mniejsza ale niejednokrotnie rozchodzi się w innych kierunkach i wykracza poza zakres srgb. Jak będę miał trochę czasu to przygotuję taką wizualizację z sRGB i profilu labu którego ja używam.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Pełne uzależnienie

To jst tylko moje przypuszczenie, ale pewnie wiekszosc maszyn w labach nie obsluguje wiecej/szerzej niz sRGB, poniewaz sa to najtansze maszyny. Wiekszosc uzytkownikow i tak przyniesie wakacyjne jpg prosto z aparatu, wie nie ma sensu inwestowac w lepsze maszyny.
    Dla pasjonatow pozostaje poszukanie fotolabu, ktory bardziej sie przyklada. Takie tez sa ale w mniejszosci.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    To jst tylko moje przypuszczenie, ale pewnie wiekszosc maszyn w labach nie obsluguje wiecej/szerzej niz sRGB, poniewaz sa to najtansze maszyny. Wiekszosc uzytkownikow i tak przyniesie wakacyjne jpg prosto z aparatu, wie nie ma sensu inwestowac w lepsze maszyny.
    Dla pasjonatow pozostaje poszukanie fotolabu, ktory bardziej sie przyklada. Takie tez sa ale w mniejszosci.
    Wiele labów nie chce słyszeć nawet o druku z .tiff, tylko .jpg przyjmują. Z udostępnianiem profili maszyn też bywa różnie.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

czy ktos wie jak hurtem przypiac profile maszyny i papieru do plikow jpg? Taki batch processing kilkuset zdjec. Szukam aplikacji na OS X. Photoshopa nie mam.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    Wiele labów nie chce słyszeć nawet o druku z .tiff, tylko .jpg przyjmują. Z udostępnianiem profili maszyn też bywa różnie.
    takie omijam szerokim łukiem i innym też tak doradzam. Aktualnie korzystam z dwóch rekomendowanych, które proszą o korzystanie z profili, przed wydrukiem zawsze można u nich zerknąć jak to wygląda na ich sprzęcie skalibrowanym precyzyjnie z maszyną. (co ciekawe cenna odbitek i wydruków nie odstaje od konkurencji)
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów