Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: prophoto czy srgb do wydruku

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: prophoto czy srgb do wydruku

tom - jak konwertujesz pliki do profilow z labu?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

nie konwertuje, podglądam tylko w PS
    konwertować można w PS edit>convert to profile...
    Ostatnio edytowane przez tomphoto ; 29-05-2014 o 18:26
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    Wiele labów nie chce słyszeć nawet o druku z .tiff, tylko .jpg przyjmują. Z udostępnianiem profili maszyn też bywa różnie.
    Poszukujec dwa lata temu dobrego labu, na 5-6 sparawdzonych, tylko w jednym na zadane pytanie w jakim formacie najlepiej przygotowac zdjecia, nie okazali glupkowato-ironicznego zdziwienia.
    To byl lab ktory polecal tiff. Formaty i rodzaj papierue do wyboru (nawet wydruk z rolki na metry), niestety ostatnio zminili siedzibe i musze ich namirzyc jeszcze raz .
    Ceny byly ze dwa razy wieksze, ale jakosc conajmniej 5x lepsza . Do wydruku pocztowkowego albumu wycieczkowego wytarczy lap z jpg i sRGB, do wiekszych formatow i powazniejszych prac proponuje poszukac profesjonalistow.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Mi w jednym labie na pytanie czy udostępniają ICC maszyny odpowiedzieli, że to przereklamowana sprawa W największych, polskich miastach znalezienie dobrego labu to pewnie nie jest problem, w mniejszych już tak.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez tomphoto Zobacz posta
    nie konwertuje, podglądam tylko w PS
    konwertować można w PS edit>convert to profile...
    ale czy mozna "przemielic" kilkaset zdjec ta metoda przed wyslaniem do labu? Chodzi o batch processing.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Masz skalibrowany monitor? Jeśli tak to możesz wskazać programowi w którym obrabiasz aby pokazał ci kolory jakie wyjdą na wydruku poprzez wykorzystanie profilu labu. Do niczego innego nie jest ci ten profil potrzebny na dobrą sprawę. Do druku sRGB wystarczy całkowicie. W labie będą wiedzieli co dalej z takim plikiem zrobić. Nikt ci nie przeniesie na papier przestrzeni AdobeRGB, a tym bardziej Prophoto. Szkoda twojego czasu, chyba, że masz monitor szerokogramutowy, kartę grafiki co ciągnie 10 bitów na kanał i cykasz dzieła sztuki, gdzie wymagają kolorometrycznie poprawnych kolorów, wtedy lub w podobnym przypadku może ci się taka zabawa przydać.

Zacznij od tego, czy Twój monitor ciągnie w ogóle całe sRGB.

Na koniec moich wypocin ciekawostka, o której nm może nie słyszeliście. Prawdziwe kolory w sensie kolorometrycznym uzyskamy z naszych puszek poprzez fotografowanie w profilu kolorów faithful przy temperaturze światła równej 5200K.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

W "moim" labie w necie udostępniają ICC dla różnych papierów i przepis jak przygotować do wydruku.
    Chcą aby przysyłać *.jpg z zadanym już profilem

Ten profil sporo przycina w niebieskim i zielonym oraz przesuwa trochę w czerwieni jak to widzę na swoich monitorach (93% sRGB)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 30-05-2014 o 21:24
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    ale czy mozna "przemielic" kilkaset zdjec ta metoda przed wyslaniem do labu? Chodzi o batch processing.
    Zrób akcję i uruchom ją wsadowo.

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Cytat Zamieszczone przez eclipsis Zobacz posta
    Masz skalibrowany monitor? .... Nikt ci nie przeniesie na papier przestrzeni AdobeRGB, a tym bardziej Prophoto. Szkoda twojego czasu, chyba, że masz monitor szerokogramutowy, kartę grafiki co ciągnie 10 bitów na kanał i cykasz dzieła sztuki, .... Zacznij od tego, czy Twój monitor ciągnie w ogóle całe sRGB.
    Przy okazji podepnę się z pytaniem.
    Mam monitor szerokogamutowy, skalibrowany, oraz drukarkę również skalibrowaną (Color Munki Photo) i robię wydruki w domu.
    A mój problem wziął się z tego, że miałem ustawioną w aparacie przestrzeń sRgb. Po poprawkach w Lightroomie zacząłem drukować zdjęcia. Nic nie było takie samo. Przede wszystkim czerwień - mocno przekontrastowana i ogólnie przejechane zdjęcia w kolorach, na wydrukach. Kombinowałem, czytałem i coraz mniej siły miałem do tego. Ciężki temat dla mnie jako osoby nie parającej się z fotografią na co dzień. Jeżeli mam monitor aRGB i robię zdjęcia w sRgb to można zapomnieć o dobrych wydrukach ? Aparat przestawiłem na aRgb i jest w zasadzie poprawnie. I teraz takie pytanie. Czy tak faktycznie powinno być, czy ja coś robię nie tak?

Zdjęcia robisz w RAW? Drukujesz bezpośrednio z Lightrooma? Jeśli nie, jak przygotowujesz pliki do druku i jak je drukujesz? Jak masz ustawione zarządzanie barwą w druku? W sterowniku drukarki masz zaznaczoną opcję aby barwą zarządzał program zewnętrzny? Jakim algorytmem konwerujesz ewentualnie kolory z jednej przestrzeni do drugiej, jeżeli to robisz?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów