Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Witam serdecznie, ja mam to samo, z tym samym zestawem. Nawet nowy obiektyw niedawno kupiłem taki sam, w miejsce poprzedniego, powtórka z tematu, nieostre zdjęcia. Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne. Przy obiektywie 100-400 tak nie mam. Ale co ciekawe, obiekty 24-105 z pełną matrycą działa jak złoto
    Sebastian FotoS
    foto@fotojaworowski.pl
    gg 404143

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Cytat Zamieszczone przez FotoSJ Zobacz posta
    Witam serdecznie, ja mam to samo, z tym samym zestawem. Nawet nowy obiektyw niedawno kupiłem taki sam, w miejsce poprzedniego, powtórka z tematu, nieostre zdjęcia. Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne. Przy obiektywie 100-400 tak nie mam. Ale co ciekawe, obiekty 24-105 z pełną matrycą działa jak złoto
    To jest rozwiązanie awaryjne tylko, nie do przyjęcia na stałe chyba że obiektyw "do bani" to wtedy nie ma wyjścia.

Spróbuj sprawdzić jak działa AF :
    - centymetr pod kątem 45 stopni
    - statyw, aparat poziomo i środkowy punkt ostrzenia dokładnie na konkretną liczbę na centymetrze
    - odległość (i przesłona, ogniskowa) taka, że widać na centymetrze GO
    - kilka (np. 10) zdjęć, po każdym rozostrzenie w przypadkowym kierunku
    i zapisz liczbę z każdego zdjęcia przy której jest najostrzej.
    Oblicz średnią arytmetyczną zapisanych liczb, i pomnóż ją razy 0,7

Różnica pomiędzy liczbą na którą celowałeś a obliczoną da Ci pogląd o prawidłowości ustawienia AF.
    Rozrzut wokół średniej o klasie/jakości systemu AF

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-05-2014 o 09:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów