Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Niekoniecznie,
    Jezeli za pierwszym razem ma przejechac pol zakresu i zatrzyma sie na tym przykladowym "-1", to ruszajac drugi raz z pozycji "-1" ma jest wieksze prawdopodobienstwo ze dociagnie do 0 startujac z mnimalna predkoscia.
    ale to tylko dywagacje, poniewaz nie wiem jak dziala regulator AF, a pewnie rozni sie tez miedzy puszkami. To jest jakis kompromis precyzji i szybkosci.

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    ... z przodu...
    Hehe... tak, oczywiście, że z przodu

Metodę "na kciuka" stosowałem gdy robiłem te ostatnie zdjęcia...chyba muszę się przyzwyczaić bo wydawało mi się że operowanie aparatem było trudniejsze...

Z reguły kciukiem ogarniałem pierścień nastaw, albo blokadę ekspozycji, a tu dochodzi jeszcze AF-ON...

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Zrobią Ci szkło do Twojego body, bez wpływu na inne szkła. Musisz tylko wysłać zestaw szkło + body i zaznaczyć, że ma być tylko szkło ustawione do body, czy jakoś tak
    Tak chyba będę musiał zrobić... tylko jak oni robią tę kalibrację..? Że jak, rozkręcą mi obiektyw? No najważniejsze, żeby naprawili...
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    [...]

Tak chyba będę musiał zrobić... tylko jak oni robią tę kalibrację..? Że jak, rozkręcą mi obiektyw? No najważniejsze, żeby naprawili...
    Elektronicznym młotkiem i piłą
    Nie bój się, tego szkła nie da się bardziej zepsuć.

Witam serdecznie, ja mam to samo, z tym samym zestawem. Nawet nowy obiektyw niedawno kupiłem taki sam, w miejsce poprzedniego, powtórka z tematu, nieostre zdjęcia. Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne. Przy obiektywie 100-400 tak nie mam. Ale co ciekawe, obiekty 24-105 z pełną matrycą działa jak złoto
    Sebastian FotoS
    foto@fotojaworowski.pl
    gg 404143

Pełne uzależnienie

Wyostrzenie zdjec w puszcze to mniejwiecej "zwiekszenie GO", najwieksza ostrosc i tak pozostanie w innym miejscu. Obiektyw ma trafiac w punkt i koniec, reszta to polsrodki ratujace skopane zdjecie.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez FotoSJ Zobacz posta
    Witam serdecznie, ja mam to samo, z tym samym zestawem. Nawet nowy obiektyw niedawno kupiłem taki sam, w miejsce poprzedniego, powtórka z tematu, nieostre zdjęcia. Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne. Przy obiektywie 100-400 tak nie mam. Ale co ciekawe, obiekty 24-105 z pełną matrycą działa jak złoto
    To jest rozwiązanie awaryjne tylko, nie do przyjęcia na stałe chyba że obiektyw "do bani" to wtedy nie ma wyjścia.

Spróbuj sprawdzić jak działa AF :
    - centymetr pod kątem 45 stopni
    - statyw, aparat poziomo i środkowy punkt ostrzenia dokładnie na konkretną liczbę na centymetrze
    - odległość (i przesłona, ogniskowa) taka, że widać na centymetrze GO
    - kilka (np. 10) zdjęć, po każdym rozostrzenie w przypadkowym kierunku
    i zapisz liczbę z każdego zdjęcia przy której jest najostrzej.
    Oblicz średnią arytmetyczną zapisanych liczb, i pomnóż ją razy 0,7

Różnica pomiędzy liczbą na którą celowałeś a obliczoną da Ci pogląd o prawidłowości ustawienia AF.
    Rozrzut wokół średniej o klasie/jakości systemu AF

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-05-2014 o 09:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To jest rozwiązanie awaryjne
    Zgadza się, najpierw zrób tak jak JP radził, oraz tak jak wcześniej mi radzono.
    Wydrukuj sobie taką kartę jak podsunął Kuba1:

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    A tutaj taki "lepszy": link>>
    Ustaw aparat tak jak radzi JP, na statyw, poziomo, punkt centralny na wprost punktu środkowego tablicy, najlepiej światło dzienne, na maksymalnej przesłonie.
    Odległość aparatu powinna być chyba coś około 5x ogniskowa, ale ja przyznając szczerze nie miałem tyle miejsca więc miałem około 1 metra.

50D ma opcję mikroregulacji, więc korzystaj z tego. Mi udało się wyregulować 24-105 na +5, niestety 50mm f/1,8 się nie udało.

Cytat Zamieszczone przez FotoSJ Zobacz posta
    Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne.
    Tego teraz stosuję aby ostre zdjęcie były jeszcze bardziej ostre, zwłaszcza gdy robię na maksymalnych przysłonach i chcę zniwelować nieco mydełko
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    Odległość aparatu powinna być chyba coś około 5x ogniskowa,
    ... 50x ...

Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    ... 50x ...
    No tak, wiedziałem, że dla 50mm ogniskowej odległość powinna wynosić około 2,5 metra... źle przeliczyłem Dzięki za poprawkę.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów