Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Angry Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Witajcie,

Właśnie opadła ze mnie pierwsza fascynacja nowym szkłem 24-105L. Od czasu nabycia minął około miesiąc i dopiero w ten weekend miałem szansę na większą ilość fotek.
    Dziś siadłem do zabawy zdjęciami i po obejrzeniu wszystkich kilkuset zdjęć doszedłem do wniosku, że żadne nie odpowiada mi ostrością, albo inaczej mówiąc szczegółowością.

Żeby zaprezentować cokolwiek, wrzucam link do surowego zdjęcia o TU

Nie wiem czy za dużo oczekiwałem od tego obiektywu, czy może teraz dopiero obiektyw obnażył starą matrycę, czy może jednak z tym szkłem jest coś nie tak... a może wszystko jest okay tylko mój wzrok coś szwankuje? Nie wiem... oczekiwałem po prostu lepszego obrazka, a co zdjęcie to zero szczegółów.

Co jest nie tak? Czy coś jest w ogóle?

Z góry dzięki za sugestie.

Pozdr.
    R
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Front focus jak diabli.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał Awatar nniwi
    Miasto
    Wrocław

ale co jest nie tak co na tym zdjęciu Ci się nie podoba?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

wygląda jakby było nietrafione

Początki nałogu

Mydło że hej, po jednym zdjęciu trudno powiedzieć po jakiej stronie jest wina. Wcześniej też używałem takiego zeztawu i wszystko było dobrze, matryca nie jest taka stara
    CMEHA - reszta to upgrade

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Front focus jak diabli.
    gdzie ty to widzisz ?

mydło, DPP nie chce mi tego otworzyć, nie widzę który punkt AF celował.
    Tak czy siak ..wygląda jakby było nie trafione, AF jakby nie wyostrzył. FF jakby był to chyba gdzieś ta ostrość by się pojawiła
    na statyw i testuj
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Front focus jak diabli
    Problem w tym, że jeszcze przed zakupem wysłałem body do kalibracji do wzorca... byłem święcie przekonany, że po tym nie będę miał problemów z AF...czyżby w serwisie coś skopali?

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Mydło że hej, po jednym zdjęciu trudno powiedzieć po jakiej stronie jest wina. Wcześniej też używałem takiego zeztawu i wszystko było dobrze, matryca nie jest taka stara
    No właśnie dla mnie też wygląda to jak mydło, ale robione na mniejszej przesłonie powinno to mydło likwidować, a tu nic, na wyższych wartościach przysłony jest podobnie...

Jutro po południu wrzucę więcej zdjęć z różnymi przysłonami i czasami dla porównania...

A do tego czasu mogę coś samemu spróbować testować naprawiać? W sobotę jadę na imprezę i muszę mieć sprzęt choć w miarę sprawny...

Dzięki za podpowiedzi.
    R

--- Kolejny post ---

Jednak tak na szybko dwie bardzo podobne fotki.
    Jedno robione na f/11 drugie f/4. Oba robione na statywie, oba zdjęcia były ostrzone z ręki używając zbliżenia w trybie LV. Na podglądzie obraz wydawał się żyleta, a RAW-y... sami oceńcie.

TU1

TU2

Na drugim zdjęciu widać gdzie powinna znajdować się ostrość, ale nawet w tym miejscu nie ma w mojej opinii dostatecznych szczegółów....
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

Domyślnie Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L

Nie widze exifa, moglbys napisac z jakiej odleglosci strzelales, czas ekspozycji i czy korzystales ze stabilizacji?
    Masz tak tylko na tej L'ce?
    Ostatnio edytowane przez hudy85 ; 20-05-2014 o 01:40

Uzależniony

Zdjęcie dzieciątka - mocno spudłowane, mimo że punkt AF wskazany przez DPP jest ~na szyi dziecka. A ten pień to jest niedobry przykład, poza tym robienie zdjęcia przy czasie 0.4 sek, to gwarancja poruszenia mimo statywu, chyba że masz ogromne doświadczenie i bardzo poważny statyw.
    Zrób może zdjęcie pudełka po obiektywie, w jasnym świetle przy czasie ok. 1/250 lub krótszym, tak aby pudło zajmowało ok. 2/3 kadru i na tych wszystkich literkach zobaczysz (i my też) czy obiektyw mydli, czy AF nie trafia. Najpierw ostrz na LV, aby zrobić referencyjne obrazki (kilka i wybierz najostrzejsze, o ile będą różnice) a potem to samo z AF.

To były pełne RAW'y, czy jakieś mniejsze, bo DPP nie pozwolił użyć DLO, mimo dostępnych danych szkła?

Tu zrzuty z info z DPP i punktami AF:
    Dziecko (crop)
    pień f:11
    pień f:4.5

Miasto
    Olsztyn

@hudy85 - odległość okolo 1,5 metra, moze dwa.. Stabilizacja na off, w końcu aparat na statywie Podobnie mam na samyangu 8mm ale tam jest mi sie wydaje mniej widoczne...nie przyglądałem sie szczerze powiedziawszy...

@Kuba1 - DDP nie wie czy kadrowalem zdjęcie po blokadzie AF czy nie, stad pokazuje Ci ostrość ustawiona na szyi dziecka lub poza wrzuconym cropem pienka...

Co do wielkości, to fakt, nie są to pelne rawy, tak jak Ci pokazywal DDP -> SRAW1, czyli ten środkowy...sredni.

Jutro mam slabo z czasem do testowania przy dobrym swietle, w domu jestem dopiero wieczorem, ale tak czy owak zobacze ile uda mi sie zrobić, wrzucę fotki tak jak radzisz, zobaczymy.

Dzięki,
    R.

Sent from my Nokia 6310i using Tapatalk

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów