To prawda. Zamiast sobie pomagać obrzucamy się gównem. Cały kraj tak samo. Prawie jak UkrainaNie chciałem nikogo obrazić ani forsować swojego zdania, którego na temat 50 Art nie mam póki co. Chciałem tylko zwrócić uwagę na możliwe problemy z mikrokalibracją i fakt ze nie wszystkie obiektywy może skorygować body. A tu bach! Piona w ryj! Znawca fokusa Sigmy 50 Art się odezwał chociaż szkło jest dostępne dopiero od 3 tygodni i tylko dla wybrańców. Ile zleceń tym zrobiłeś? 5 sztuk miałeś serii Art.... chyba 35 tki i doświadczenia przenosisz na całą serię. To tak jakbym ja się o wszystkich Lkach wypowiadał na raz. No sorry.
Szukam szkła które da mi przede wszystkim bokeh i kolor, a zaraz potem AF. Wybór Sigmy wcale nie jest oczywisty bo w żadnych z tych parametrów to szkło nie wydaje się wybitne. Wiem, że jest nowe, ostre, duże i stosunkowo tanie, ale.... czy to to czego szukam??? Nie jestem pewien.
A uwaga odnośnie 4 zakresów USB dock'a dla mnie badzo cenna. Sporo powinno to poprawiać. Po tej uwadze bardziej skupiam się na wadze
Co serwisowania, nie wysyłałem szkieł do Sigmy. Mam zaawansowane oprogramowanie do korekcji AF i jedno podstawowe body, a dodatkowe się zmieniają. Korpus gdzie wsadzam sigmę to zwykle backup bo: 1) to nie zoom, 2) to Sigma czyli backup. Mam wysyłać do serwisu korpusy kolegów? To z korpusami czy ze szkłem jest w takim razie coś nie tak?
Analogia: Po kupnie siódmego Peugeota z rzędu, który znów Ci się zepsuł dostajesz informację,że podobno poprawili usterki w nowej wersji. Co zrobisz? Kupisz ósmego Peugeota czy dołożysz do używanego Mercedesa/BMW/Audi/ itd? Ot taki przykład.