Szkoda tylko ze żywotność 6D to jedynie 100K klapnieć..
Kto powiedzial ze zywotnosc to 100k klatek, na tyle daje producent gwarancje reszta to kwestia szczescia....
Nooo niby tak ale ostatnio jeden z użytkowników forum i 6d pochwalił się przez rok przebiegiem grubo ponad 100 k klapnięć bez usterki więc nie jest tak źle. I nie widać póki co jakiś złych opinii, nie widać tematów że coś sie tam zepsuło w 6d. ja jestem dobrej myśli. I za te pieniądze nic lepszego chyba w FF nie ma teraz na rynku . A i nowego. Wiadomo Nikon miał wpadki w d600 a d610 jeszcze jest za krótko że by cokolwiek o nim napisano. ogólnie nie ma na co narzekać jeśli oczywiście kupujący jest świadom tego co kupuje.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
to ja być może, już mi dochodzi prawie do 200 tysi. W dodatku przeżył zalanie napojem słodko - alkoholowym. Przyciski trochę się kleją czasem, szczególnie sterownika. Trzeba po kilku dniach przerwy najpierw z lekka ponaduszać i działa pięknie. Poza tym odkleja się okładzina z lewej strony z tyłu. Innych wad nie zauważyłem...
Co Ty robisz z aparatem? Time laps?to ja być może, już mi dochodzi prawie do 200 tysi.
Mój 30D przeszedł już zalanie gorącą herbatą, parę upadków na twarde podłoża, przypalenie komory lustra Pentaconem 500mm 5.6 - efekt nie założenia dekielka na obiektyw w słoneczny dzieńi działa wyśmienicie, choć czasy piękna i młodości ma już dawno za sobą.
Wbrew pozorom nie tylko jedynki mogą dużo znieść...
Canon 7D - Hardcore Durability Test - YouTube
Nikon D90 vs Canon 550D Durability Test (Part 1)* - YouTube
Nikon D90 vs Canon 550D Durability Test (Part 2)* - YouTube
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 14-01-2014 o 20:02
Genau. Z punktu widzenia technicznego żywotność migawek w różnych modelach różni się niewiele, albo wcale. Nie zdziwiłbym się, gdyby żywotność migawki w 6d była lepsza niż migawki w 5d3, która jest szybsza a więc lżejsza i delikatniejsza.
Różnica jest w tym, że gwarancja na migawkę jest dodawana "gratis" do droższych modeli, co oznacza tyle, że jest wliczona w cenę. Taka gwarancja na jeden podzespół ma swoja cenę, i nie jest to jakaś astronomiczna suma tylko drobny ułamek ceny sprzętu.
No i dochodzi wartość reklamowa czyli propagandowa, bo to dociera w szególności do potencjalnych nabywców co się wahaja, co widać na tym forum choćby.