Strona 338 z 495 PierwszyPierwszy ... 238288328336337338339340348388438 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 371 do 3 380 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

ja myśle ze skoro co jakis czas trafia sie wypowiedz osoby, która miała do czynienia z szerszą ilością modeli body i porobiła już trochę zdjęć oraz twierdzi że któreś tam zdjęcia są lepsze regularnie w jedną stronę to można przyjąć że coś w tym chyba jest.. sam tak mam dla swojej wiedzy więc w takie wypowiedzi wierze..
    Ostatnio edytowane przez blumarine ; 13-01-2014 o 13:52

Pełne uzależnienie

a co do ustawien body to ja nie do konca wiem, jak one mialyby sie przekladac na RAW. bo o JPEG-ach tu raczej sie nie dyskutuje...
    W RAW masz jakiś predefiniowany dla danego ujęcia domyślny balans bieli. Więc dwa różne aparaty, mogą go ustawić trochę inaczej w zależności od algorytmów. Trzeba by WB wyrównać w wywoływarce. Wtedy też można coś opowiadać.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    W RAW masz jakiś predefiniowany dla danego ujęcia domyślny balans bieli. Więc dwa różne aparaty, mogą go ustawić trochę inaczej w zależności od algorytmów. Trzeba by WB wyrównać w wywoływarce. Wtedy też można coś opowiadać.
    Nie da rady wyrównać, w tym sęk :-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie da rady wyrównać, w tym sęk :-)
    Właśnie. Ostatnio próbowałem wyrównać WB na zdjęciach z 6D i 600D (sample zamieszczone w innym wątku na forum) i zarówno "z palca" jak i próbkowanie pipetą na tym samym obszarze dało trochę inny w odbiorze obrazek. 6D wyraźnie ociepla zdjęcia.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Nie tyle ociepla co czerwienie są odchylone bardziej w pomarańcze niż w róże, co daje naturalny przyjemny dla oka wygląd zdjęć.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    wysokość iso w RAWach też wpływa na kolorystykę
    albo mowimy o jakosci zdjec, albo o wysokich ISO. zdecydujmy sie

ale dobrze, zeby nawet szukajacy najwiekszych trudnosci mogli zrozumiec - dwa korpusy, takie samo ISO (DIN).

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    to nie jest sposob, w ktory ja porownuje te dwa korpusy. ja biore zdjecia rzeczywiste, takie jakie sam robilem i robie. z jednego body i z drugiego. i porownuje to co mi wychodzi z obu przy wywolywaniu tym samym softem. jakkolwiek by to nie bylo prawidlowe porownanie, to to jest sposob w jaki ja sie tym sprzetem posluguje i w tym kontekscie mnie porownanie tych aparatow interesuje.

wiedza o tym jakie konkretny aparat ma rzeczywiste bazowe ISO, jaki jest jego faktyczny profil kolorystyczny i natywny WB - to jest dla mnie osobiscie kwestia drugorzedna. koniec koncow te rzeczy nie istnieja dla mnie osobiscie w prozni ale stanowia skladnik pewnego workflow i tylko w kontekscie tego workflow mnie ocena obrazka interesuje.

ze wzgledu na subiektywnosc i przeklamanie takiej oceny wole okreslenie: "bardziej mi sie podoba to co uzyskuje z 6D", bez ocen mierzalnych czy w ogole epitetow. po prostu, ogolnie z 6D udaje mi sie uzyskac zauwazalnie dla mnie lepsze rezultaty. kwestia maszynowych pomiarow jakichs absolutnych wartosci mnie tu kompletnie dynda i powiewa...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    6D wyraźnie ociepla zdjęcia.
    Dokładnie mam takie samo spostrzeżenie.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kwestia maszynowych pomiarow jakichs absolutnych wartosci mnie tu kompletnie dynda i powiewa...
    O! To jest celne sformułowanie.

Początki nałogu

dzięki patric89 !

jak dla mnie - widać to co sporo osób pisze, czyli że wysokie iso w 6d jest lepsze niż w 5dII
    na niższym iso - jeśli się nie będzie się tych fotek jakoś strasznie zoomować, to myślę że 99% osób nie zobaczy różnic.
    ja jestem w tych 99%

ciekawe jak wyjdzie porównanie z 5dIII?....

Początki nałogu Awatar maciek12ss

już było tle razy napisane jak ma sie do 5dmIII że tylko wklepać w google. 6d 5dmII i 5dmIII to już na wszystkie strony przemaglowane zostały matryce iso i cuda dziwy
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Początki nałogu

fakt
    pierwszy link z gugli daje werdykt
    6d bije 5dIII !!!

Canon 5D Mark III vs 6D - Our Analysis

Strona 338 z 495 PierwszyPierwszy ... 238288328336337338339340348388438 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów