Strona 288 z 495 PierwszyPierwszy ... 188238278286287288289290298338388 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 871 do 2 880 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

A czy wśród osób które przeszły z 5D mkI na 6D są tacy którym w praktyce wyszło, że AF aż tak dużo lepszy nie jest jak zakładali i spodziewali się jednak lepszych efektów ?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Tom517 ja sie przesiadlem z 5d mkI. Ale od niedawna pracuje na dwa body. Jeszcze trochę mi sie klawiszologia miesza. Z 6d mam większy odsetek trafien. Ale nie jest to porażająca różnica. Za krótko go jeszcze mam żeby ostateczne osady wydawać. Co ostatnio mnie zaskoczyło to wyświetlacz w 6d. Jak miałem tylko 5d to mi wyświetlacz nie przeszkadzał. Teraz w słońcu zastanawiam sie jak w 5d mi wystarczało. Dużo lepszy w 6d.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Początki nałogu Awatar merida

Po przesiadce, a raczej dokupieniu 6d, w starej piątce przeszkadza : słaby af, gorsza bateria, kiepski wyświetlacz, waga, ograniczenia iso, duże karty, głośna migawka. Po załadowaniu plików do lightrooma- większe ziarno, spory odsetek zdjęć nie trafionych tam gdzie trzeba, słabsze kolory-kontrast na wyższych czułościach, mniej elastyczne obróbkowo pliki. Mimo wszystko obydwa aparaty są świetne, każdym da się robić znakomite zdjęcie, nowszym po prostu troszkę wygodniej, ale czy warto mieć jedną 6d czy trzy 5d1 to już warto się zastanowić

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Dennis Zobacz posta
    Ja mam następujące do Was: jak przy podglądzie zdjęć włączyć siatkę zdjęć (np. 9x9 i wyżej)?
    Jak włączyć w wizjerze podziałkę?
    Co to automatyczny optymalizator jasności?
    Pozdrawiam.
    Ja mam następujące do Was: jak przy podglądzie zdjęć włączyć siatkę zdjęć (np. 9x9 i wyżej)?
    Patrz str. 121 podstawowej instrukcji obsługi.

Jak włączyć w wizjerze podziałkę?
    Podziałkę czyli taką siatkę ułatwiającą kadrowanie np. przy fotografowaniu krajobrazów czy budynków? Nie ma takiej możliwości. Chyba, że chodzi o tę w trybie Live View. Jeśli tak, to wejdź w MENU, idź na piątą zakładkę licząc od lewej strony, najedź na "Wyświetl. siatki", wciśnij przycisk SET, wybierz sobie którąś i potwierdź swój wybór przyciskiem SET.

Co to automatyczny optymalizator jasności?
    Patrz str. 89 podstawowej instrukcji obsługi.

Miasto
    mielec

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    A ja dodam że na jednym akumulatorze zrobiłem ostatnio około 1900 fot. A dzięki dobremu wysokiemu iso zużywam na weselu tylko jeden komplet akumulatorów w zewnętrznej lampie błyskowej A kiedyś nawet kiedyś pokusiłem się żeby spróbować zrobić część przysięgi bez lampy Ten aparat daje mi nowe możliwości i większy komfort pracy.
    potwierdzam slowa kolegi, aczkolwiek ja tyle materialu nie przynosze z wesela. tryb "ciche zdjecia" jest kozak. proboszcz ktory udzielal slubu byl zaskoczony ze aparat cytuje "nie klapie"... ;]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez morrtis Zobacz posta
    potwierdzam slowa kolegi, aczkolwiek ja tyle materialu nie przynosze z wesela. tryb "ciche zdjecia" jest kozak. proboszcz ktory udzielal slubu byl zaskoczony ze aparat cytuje "nie klapie"... ;]
    Panowie - jak chcecie rozmawiać sobie o weseleach to do woli ale na innym podforum. Tu piszemy o puszce 6D.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Jak już jesteście przy temacie, porównań 5D vs 6D to niech mi ktoś napisze jak się ma iso do 1600 ( nie interesuje mnie powyżej ) czy jest kolosalna różnica jak się przesiądzie z 5dclassic na 6D ?

Ważne też AF - robię na środkowym, czy czuć kolosalną różnice w praktyce między 5dclassiciem a 6d ? W sensie chciałbym się dowiedzieć o różnych warunkach oświetleniowych, czy jest leciutka poprawa, czy jest ogromna przepaść ?

Oczywiście robię na środkowym punkcie AF ale to nie znaczy że chciałbym w końcu czasami użyć bocznych i tu pytanie pada, czy boczne punkty w 6D są używalne, można nimi coś zdziałać, skoro nie są krzyżowe ?

Dzięki za odpowiedzi

Pełne uzależnienie

Co do ISO - zrobiłem tydzień temu sesję na 6D pracującym na 6400 i 12800 ISO. Portrety w odbitym świetle z diody LED w telefonie. Oglądało je już kilka osób i nikt nie chciał początkowo uwierzyć, że takie były ustawienia aparatu. Nie pamiętam już za bardzo jak sobie stary 5D radził z wysokimi czułościami, ale tak na oko to 6D ma efektywność lepszą o jakieś 3 stopy EV, potencjalnie więcej.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    ale tak na oko to 6D ma efektywność lepszą o jakieś 3 stopy EV, potencjalnie więcej.
    też tak uważam
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez facestock Zobacz posta
    ) czy jest kolosalna różnica jak się przesiądzie z 5dclassic na 6D ?

czy czuć kolosalną różnice w praktyce między 5dclassiciem a 6d ? czy jest ogromna przepaść ?
    Musiałbys zdefiniować co znaczy kolosalna. W potocznym znaczeniu raczej na to nie licz, bo co możesz uzyskać
    - 5% za większą rozdzielczość
    - 5-10% za nowa matryca (na duzym Iso to bardzej ta wyzsza granica, ale Ciebie interesuje niskie ISO)

wiec w dobrym ukladzie jest to 15.5%, czy to kolosalne? na pewno lepsze

Oczywiście robię na środkowym punkcie AF ale to nie znaczy że chciałbym w końcu czasami użyć bocznych i tu pytanie pada, czy boczne punkty w 6D są używalne, można nimi coś zdziałać, skoro nie są krzyżowe ?
    Są używalne, jeżeli potrafisz szyko przełaczyc bez joysticka

Ja przesiadałem sie z 40D, wiec wszystko oprócz AF jest lepsze, więc od 5mkI tez bedzie lepsze
    Dzięki za odpowiedzi
    Proszę bardzo!

Strona 288 z 495 PierwszyPierwszy ... 188238278286287288289290298338388 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów