A czy wśród osób które przeszły z 5D mkI na 6D są tacy którym w praktyce wyszło, że AF aż tak dużo lepszy nie jest jak zakładali i spodziewali się jednak lepszych efektów ?
A czy wśród osób które przeszły z 5D mkI na 6D są tacy którym w praktyce wyszło, że AF aż tak dużo lepszy nie jest jak zakładali i spodziewali się jednak lepszych efektów ?
Tom517 ja sie przesiadlem z 5d mkI. Ale od niedawna pracuje na dwa body. Jeszcze trochę mi sie klawiszologia miesza. Z 6d mam większy odsetek trafien. Ale nie jest to porażająca różnica. Za krótko go jeszcze mam żeby ostateczne osady wydawać. Co ostatnio mnie zaskoczyło to wyświetlacz w 6d. Jak miałem tylko 5d to mi wyświetlacz nie przeszkadzał. Teraz w słońcu zastanawiam sie jak w 5d mi wystarczało. Dużo lepszy w 6d.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Po przesiadce, a raczej dokupieniu 6d, w starej piątce przeszkadza : słaby af, gorsza bateria, kiepski wyświetlacz, waga, ograniczenia iso, duże karty, głośna migawka. Po załadowaniu plików do lightrooma- większe ziarno, spory odsetek zdjęć nie trafionych tam gdzie trzeba, słabsze kolory-kontrast na wyższych czułościach, mniej elastyczne obróbkowo pliki. Mimo wszystko obydwa aparaty są świetne, każdym da się robić znakomite zdjęcie, nowszym po prostu troszkę wygodniej, ale czy warto mieć jedną 6d czy trzy 5d1 to już warto się zastanowić![]()
Patrz str. 121 podstawowej instrukcji obsługi.Ja mam następujące do Was: jak przy podglądzie zdjęć włączyć siatkę zdjęć (np. 9x9 i wyżej)?
Podziałkę czyli taką siatkę ułatwiającą kadrowanie np. przy fotografowaniu krajobrazów czy budynków? Nie ma takiej możliwości. Chyba, że chodzi o tę w trybie Live View. Jeśli tak, to wejdź w MENU, idź na piątą zakładkę licząc od lewej strony, najedź na "Wyświetl. siatki", wciśnij przycisk SET, wybierz sobie którąś i potwierdź swój wybór przyciskiem SET.Jak włączyć w wizjerze podziałkę?
Patrz str. 89 podstawowej instrukcji obsługi.Co to automatyczny optymalizator jasności?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak już jesteście przy temacie, porównań 5D vs 6D to niech mi ktoś napisze jak się ma iso do 1600 ( nie interesuje mnie powyżej ) czy jest kolosalna różnica jak się przesiądzie z 5dclassic na 6D ?
Ważne też AF - robię na środkowym, czy czuć kolosalną różnice w praktyce między 5dclassiciem a 6d ? W sensie chciałbym się dowiedzieć o różnych warunkach oświetleniowych, czy jest leciutka poprawa, czy jest ogromna przepaść ?
Oczywiście robię na środkowym punkcie AF ale to nie znaczy że chciałbym w końcu czasami użyć bocznych i tu pytanie pada, czy boczne punkty w 6D są używalne, można nimi coś zdziałać, skoro nie są krzyżowe ?
Dzięki za odpowiedzi
Co do ISO - zrobiłem tydzień temu sesję na 6D pracującym na 6400 i 12800 ISO. Portrety w odbitym świetle z diody LED w telefonie. Oglądało je już kilka osób i nikt nie chciał początkowo uwierzyć, że takie były ustawienia aparatu. Nie pamiętam już za bardzo jak sobie stary 5D radził z wysokimi czułościami, ale tak na oko to 6D ma efektywność lepszą o jakieś 3 stopy EV, potencjalnie więcej.
Musiałbys zdefiniować co znaczy kolosalna. W potocznym znaczeniu raczej na to nie licz, bo co możesz uzyskać
- 5% za większą rozdzielczość
- 5-10% za nowa matryca (na duzym Iso to bardzej ta wyzsza granica, ale Ciebie interesuje niskie ISO)
wiec w dobrym ukladzie jest to 15.5%, czy to kolosalne? na pewno lepsze
Są używalne, jeżeli potrafisz szyko przełaczyc bez joysticka
Ja przesiadałem sie z 40D, wiec wszystko oprócz AF jest lepsze, więc od 5mkI tez bedzie lepsze
Proszę bardzo!