Strona 328 z 495 PierwszyPierwszy ... 228278318326327328329330338378428 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 271 do 3 280 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Żeby mieć gorszy aparat? Po co psuć?
    Być może masz rację, może po prostu nie umiem wykorzystać możliwości. Mam tylko takie osobiste wrażenie. Nieco inne jak wtedy gdy zmieniłem 50d na 5d mark II. Wtedy wątpliwości nie miałem. Między obrazkiem z jednego i drugiego była znaczna różnica. Teraz jednak mam chociaż nie takie jednoznaczne. W cropowaniu przewagę jednak widzę w 5-tce, no ale to drobiazg, nieistotny z punktu widzenia ogólnego. Po prostu raz się zachwycam a czasem wydaje mi się coś innego. I nie mówię w tym momencie o aparacie ( bo uważam , że ogólnie 6 jako nowocześniejszy jest lepszy) tylko o samej matrycy.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Żeby mieć gorszy aparat? Po co psuć?
    Dlaczego gorszy ? Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
    Hmmm.. to chyba odnosi sie do wszystkich matryc, a nie tylko tych dwóch....

Pełne uzależnienie

Dlaczego gorszy ? Skąd pomysł, że matryca w 6D jest lepsza od tej w 5DII ? To niekoniecznie jest prawda - wszystko zależy od charakteru wykonywanych ujęć i panujących warunków.
    Matryca z 6D jest lepsza - począwszy od dynamiki, skończywszy na separacji kolorów. Na zdjęciach z 6D wystarczy poprawić kontrast i czasem delikatnie tintę w balansie bieli, na zdjęciach z 5D Mark II jest więcej dłubania - zwłaszcza tam, gdzie jest jakaś skóra.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A jakie warunki i zdjęcia pokażą lepszość matrycy z piątki?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jakie warunki i zdjęcia pokażą "lepszość" matrycy z szóstki?
    Koledzy, może jakieś konkretne przykłady zamiast napawania się marketingową demagogią rodem z Canona ?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Matryca z 6D jest lepsza - począwszy od dynamiki, skończywszy na separacji kolorów. Na zdjęciach z 6D wystarczy poprawić kontrast i czasem delikatnie tintę w balansie bieli, na zdjęciach z 5D Mark II jest więcej dłubania - zwłaszcza tam, gdzie jest jakaś skóra.
    Coś w tym jest, ale nie przesądza to w sposób oczywisty o wyższości 6D. Ja robię głównie krajobrazy i wnętrza i tutaj nie jest to już tak widoczne.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 28-12-2013 o 17:06
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    mnie się zawsze wydawało że to zmierzenie "lepszości" (jakąś miarą obiektywną np DXO ma coś takiego) matrycy pozwala na stwierdzenie w jakich warunkach i jakie zdjęcia będzie się dawało robić, a tu proszę widać że czasami jest odwrotnie - jak w wojsku - cytuję "na mroźnym zimowym poligonie sinus dochodzi do 20", na szczęście zimy teraz łagodne
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

@Bolek02 - nie zgodzę się. Lepsze kolory, lepszy DR oraz możliwość podciągnięcia cieni bez bandingu jest dla mnie znaczną wygodą.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Coś w tym jest, ale nie przesądza to w sposób oczywisty o wyższości 6D. Ja robię głównie krajobrazy i wnętrza i tutaj nie jest to już tak widoczne.
    Mi wystarczyło na Zlocie CB wykonać fotografię modelki w otoczeniu drzewa, a w zasadzie otoczeniu liści i jak odpaliłem RAWa powiedziałem sam do siebie ŁAŁ. Kolorki 6D dla mnie niemalże idealne.

Pełne uzależnienie

Wszystko to prawda co Koledzy piszecie, ale nie widzę bezpośredniego związku.
    Kolory to nic innego jak odpowiednie wykorzystanie rozpiętości tonalnej w kontekście jakości generowanych szumów i wysokiego użytecznego ISO.
    Składa się na to wiele czynników i na tej podstawie nie można jednoznacznie powiedzieć, że matryca z 6D jest lepsza, bo zależy do czego.
    Dla przykładu podam, że 5DIII powinien mieć jeszcze lepszą matrycę, a na kolory sporo użytkowników narzeka, zwłaszcza na wysokim ISO.
    Zdania jak zwykle są podzielone.

Strona 328 z 495 PierwszyPierwszy ... 228278318326327328329330338378428 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów