Pokaż wyniki od 1 do 10 z 293

Wątek: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Zwłaszcza kabli zasilających i kabli do sygnału cyfrowego. Te muszą być ze srebra.

Zdjęcia które podlinkowałem pokazują, że te obiektywy są do siebie baaardzo zbliżone (w końcu test z życia, a nie tablica testowa). Więc po co przepłacać, zwłaszcza że w Sigmie jest szybszy AF? Co do tylnej soczewki, to łatwiej to uszkodzić, jeżeli jest taka wielka i na wierzchu.

Zachwycam się tym czym warto. Czyli np. 70-200 L II. Ale czasami Canonowi coś nie wyjdzie. Albo innym wyjdzie podobnie. Więc staram się chłodnym okiem ocenić sprzęt.

A tu się odzywam, bo ktoś chce kupić obiektyw o ogniskowej 85 mm. Słusznie zauważył, że można mieć Sigmę za pół ceny o takiej samej jakości obrazu. Ale klub wyznawców Canona od razu zaczyna mantrę, że Canon to Canon. Lubię być w opozycji i nie lubię fanatyzmu. Bo Canon to tylko Canon. I nic więcej. Firma która ma wyznawców podobnych do Apple. Zakon Apple na szczęście zaczyna się powoli wykruszać. Liczę, że Canona też zacznie. I może w końcu dostaniemy szybką, ostrą i nie za drogą 50. Bo jakoś ostatnio robię tylko tym szkłem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    I może w końcu dostaniemy szybką, ostrą i nie za drogą 50. Bo jakoś ostatnio robię tylko tym szkłem.
    Te trzy cechy się wykluczają, chyba że tanio oznacza 2500-3000 za obiektyw 501.8IS no może 1.4IS jak będziemy mieli szczęście, a firma dobry humor i firmowy marketing w porę nie stwierdzi że jest za dobrze

co do sigmy to sporo pracy przed nią, też kiedyś (dość dawno) miałem jedną sigmę i nadal nie mam ochoty na powtarzanie tego doświadczenia, ale oczywiście kibicuję tej firmie bo konkurencja jest dobra dla konsumenta
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów