Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 293

Wątek: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM

Cytat Zamieszczone przez Martinez69 Zobacz posta
    generalnie ostrzejsza, szybszy AF mniejsza winieta i aberacja ... na czym się więc opiera ta magia 85L?? Sytuacja wygląda identycznie jak porównamy szkła w the digitalpicture
    Generalnie na tym, że obiektywy z niedokorygowanymi aberracjami sferycznymi i winietą dają ciekawszy, mniej techniczny obrazek (w tym rozmycia).

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

No i mamy jednak nie co dzień spotykane 1,2 i pewnie większa pewność że trafimy dobrą sztukę niż w przypadku Sigmy.
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    No i mamy jednak nie co dzień spotykane 1,2 i pewnie większa pewność że trafimy dobrą sztukę niż w przypadku Sigmy.
    w przypadku Sigmy 85, jedyny problem na jaki użytkownicy narzekali to na uszkodzoną partę z silnikami AF, które podlegają wymianie, BF/FF da się korygować i zdarza się w niejednym Canonie
    Marcin

Pełne uzależnienie

generalnie ostrzejsza, szybszy AF mniejsza winieta i aberacja ... na czym się więc opiera ta magia 85L??
    Na tym co kabla głośnikowego za 20 000 PLN. Mniej więcej. W bezpośrednich porównaniach identycznych zdjęć jakiegoś efektu wow nie ma. Po prostu szkło i to co sobie wmówimy na jego temat. Ale są na świecie stare konie co wierzą w magię. BTW to pierwsze 85 L powinno być bardziej magiczne, bo jest jeszcze mniej skorygowane. A tak nie jest. Więc odmawiam przyjęcia tego argumentu, że siła tego szkła tkwi w jego niedoskonałości.

Bokeh wszystkie potrafią czasem dać cebulowy, co pokazał Cichy ostatnio.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Na tym co kabla głośnikowego za 20 000 PLN. Mniej więcej. W bezpośrednich porównaniach identycznych zdjęć jakiegoś efektu wow nie ma. Po prostu szkło i to co sobie wmówimy na jego temat. Ale są na świecie stare konie co wierzą w magię. BTW to pierwsze 85 L powinno być bardziej magiczne, bo jest jeszcze mniej skorygowane. A tak nie jest. Więc odmawiam przyjęcia tego argumentu, że siła tego szkła tkwi w jego niedoskonałości.

Bokeh wszystkie potrafią czasem dać cebulowy, co pokazał Cichy ostatnio.
    Przecież w torze optycznym obie wersje mają to samo...

Pełne uzależnienie

Może i elementów tyle samo, ale coś zmienili:

Canon EF 85mm f/1.2 L II USM Lens Image Quality

i zepsuli absolutną doskonałość jaką była 1 wersja.

To, że Canon ma niedokorygowywaną aberrację, to raczej dlatego, że nie umieli, a nie dlatego, że im zależało na nieostrościach. Bo prawda jest taka, że nieostrości jakie by nie były to i tak ludzie by kupili to szkło, wmawiając sobie, że te nieostrości są piękne. :P

Pełne uzależnienie

Może to błąd wyostrzenia, nie pomyślałeś?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    To, że Canon ma niedokorygowywaną aberrację, to raczej dlatego, że nie umieli, a nie dlatego, że im zależało na nieostrościach. :P
    Jasne, ja się w ogóle dziwię że ktoś jeszcze te badziewne canonowe szkła kupuje. Szczególnie po takich krytycznych ocenach forumowych ekspertów od testów z internetu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

J
    asne, ja się w ogóle dziwię że ktoś jeszcze te badziewne canonowe szkła kupuje. Szczególnie po takich krytycznych ocenach forumowych ekspertów od testów z internetu .
    Bo jedyną możliwością testu szkła, jest kupić i popaść w momentalny zachwyt. Tak jak się to czyta tutaj (kupiłem i po prostu jest fantastyczne, nigdy go nie odepnę od body) lub na forach audiofilskich (kupiłem, podłączyłem i atak jest niesamowity).

Plus jest taki, że zdjęcia ze szkieł można zobaczyć. I były gdzieś kiedyś linkowane porównanie zdjęć z obu obiektywów i wychodziło to bardzo podobnie. Sigma była minimalnie ostrzejsza. Tu bardziej liczy się 2x niższa cena, szybszy AF i sensowniejsza tylna soczewka. Bo tak są zbliżone jakościowo. Nie jest to Zeiss 135 lub Zeiss 55 który wykasza konkurencję.

Pełne uzależnienie

Co jest niesensownego w tylnej soczewce elki?

Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów