"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jedyny na świecie częściowo szklany bagnet. Od samego patrzenia robi się słabo.
BTW to sobie uświadomiłem, że smutne jeżeli czyjeś zdjęcia stają się nieporównywalnie lepsze przez to, że tło jest trochę inaczej / bardziej / w inny sposób rozmyte. Ot istota fotografii.![]()
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 14-12-2013 o 14:02
Styki na szkle to jak dla mnie też element bagnetu. Znalazłem tę stronę z porównaniem zdjęć w tych samych warunkach. Normalnie te z L sprawiają, że te ujęcia testowe ociekają magią. :P
Calvin's Photo Blog: Sigma 85 F/1.4 vs Canon 85L II
Jak dla mnie te szkła idą łeb w łeb. Facet w teście chciałby by L było lepsze, ale jakoś mu się nie udaje znaleźć przewagi poza bardziej gładkim bokeh (jak dla mnie oba są rozmazane równie ładnie).
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Roger that.Styki nie są na szkle tylko na fragmencie tworzywa wychodzącym między metalowym bagnetem a soczewką.I tak wolałbym soczewką jakoś bardziej schowaną i mniej przerażającą. Ale to tylko moje marudzenie.
Zastanawiam się jaka jest różnica między tymi szkłami, na wydrukach 20x30 cm.Niektórzy kupują 85 nawet w wersji 1.8 i muszą czytać forum aby się dowiedzieć że to co kupili nawet w kategorii badziew się nie mieści.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Im dłużej czytam Twoje posty, tym częściej mam wrażenie, że albo masz jakiś większy kompleks, albo dopada Cię kryzys wieku średniego albo coś w tym rodzaju. Ja za eksperta w dziedzinie fotografii się nie mam, czytam, obserwuję, doświadczam namacalnie i wyciągam z tego wnioski. Zachwyt na temat sigmy jest u Ciebie uzasadniony, zachwyt canonem już nie. Podobno kwestie wizualnie nie mają znaczenia i onanizowanie się czerwonym paskiem jest mega obleśne a z drugiej strony piszesz jakieś bzdety o sensowności tylnej soczewki.
Apropo audiofilskich forum i doświadczeń to źle trafiłeś. W tej kwestii mam sporo do powiedzenia, bo przez kilka a w zasadzie kilkanaście lat nagłaśnialem spore imprezy i jakość kabli i materiał do nich użyty ma ogromne znaczenie w jakości dźwięku. Gram od 5 roku życia na fortepianie, od 15-go zawodowo i słuch mam dobry. Jak ktoś pisze bzdury, że tego nie słyszy, to dla mnie jest po prostu głuchy.
Sorry, ale cierpliwość mu puściła po steku tych durnych przemyśleń. Jak na fotografi znasz się tak jak na muzyce, to współczuję...
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty