@Demonos - dokładnie o to chodzi - do tego można dodać, że AF w Canonie każdym poza serią 1 jest jaki jest a w 5-tkach to już w ogóle to bardzo fajne urządzenie ten USB DOCK za stasunkowo niewielkie pieniądze
@Demonos - dokładnie o to chodzi - do tego można dodać, że AF w Canonie każdym poza serią 1 jest jaki jest a w 5-tkach to już w ogóle to bardzo fajne urządzenie ten USB DOCK za stasunkowo niewielkie pieniądze
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Potwierdzone jest, że jeśli wprowadzisz jedną korektę dla szkła, dla taj odległości, dla której sobie kalibrowałeś będzie trafiało, a dla innych już niekoniecznie. Nie dotyczy to tylko Sigm (tak miałem w 20f1.8, a nawet 14f2.8), ale też np. EF28f1.8.
I dlatego może być konieczność wprowadzania różnych korekt dla różnych odległości. Przy okazji czy któreś body to potrafi? Bo jak do tej pory te którymi się bawiłem to opcję korekty BF/FF miały praktycznie bezużyteczną właśnie z tego powodu.
Ostatnio edytowane przez michalab ; 06-09-2013 o 09:38
Wracając do kompatybilności z aparatem tradycyjnym - wklejam odpowiedź Sigmy
Oto odpowiedzi na Pańskie pytania.
- czy ten obiektyw jest kompatybilny z body CANON EOS 1N?
Nie ma pewności. Jest to aparat już stary. Proponujemy podejśćdo Sigma ProCentrum lub innego sklepu i sprawdzić te informacje.
- czy w razie problemów BF/FF jest możliwa kalibracja SIGMA A 35mm F1.4 DG HSM / CANON EOS 1N?
Podobno jest możliwa i powinna mieć też wpływ na współpracę z tym właśnie analogiem. Zarówno dockiem jak i Optimumem powinna mieć wpływ na to jak obiektyw zachowa się z aparatem.
- czy tym obiektywem można fotografować z filtrem infrared?
Można.
- czy jest znacznik przesunięcia punku ostrości dla podczerwieni (oczywiście dla przeostrzenia w manualu).
Nie ma.Pozdrawiam,
Specjalista ds. obsługi Klienta
Trochę to pokręcone odpowiedzi, więc w poniedziałek podjadę do znajomego sklepu i zrobie testy
Pozdrawiam
U mnie po podłączeniu do drugiego 5d II nie potrzebowałem nawet mikroregulacji AF. Czekam aż będę miał okazję podpiąć sigmę pod 50d.
test EOS1N
AF szybki (na centralnym) -
Celność - na matówce z klinem wydawało się OK. Po wywołaniu negatywu okazało się iż jest lekki FF na dystansie 175cm niestety wada wzrasta mocno wraz z zwiększaniem odległości od fotografowanego obiektu.
Wobec powyższej wady obiektywu nie zakupiłem.
Wg mnie - Obiektyw bajka. Czy jest ktoś na śląsku, który pomógłby w mikroregulacji AF?
Fajny obiektyw. Przechodziłem obok Fotojokera z aparatem i widzę, że mają na półce, to postanowiłem przestrzelić. Świetny kontrast, jasny, no i posiada AF.. W oświetleniu sztucznym centrum handlowego (5D3) trafiał bardzo dobrze na f:1.4 i dość szybko ostrzył. Jedyne co zauważyłem porównując dwa takie same kadry z Sigmy i z C24-70 2.8 II @35mm, to jakby żółtawy zafarb na zdjęciu z Sigmy (WB w aparacie na "Custom"), obrazek z Canona taki "bielszy", ale to drobiazg do usunięcia w PP. Dałem tylko ciała w kwestii przysłony, bo wszystko Sigmą zrobiłem na f:1.4, włącznie z kadrem porównawczym i nie mogę zobaczyć jak by to zdjęcie z Sigmy wyglądało przy f:2.8. Bo kadr z Canona jest w bezpośrednim porównaniu mocno żyletowaty, ale jakiś wpływ ma zapewne mniejsza GO.
No i mam zagwozdkę - właśnie zacząłem uważać, że w tej cenie absolutnie warto posiąść to szkiełko.![]()
To ja proponuje jeszcze jedną wycieszczkę do FJ. Tylko uważaj na to szkiełko, przy nim inne robią się jakieś takie niewyraźne i człowiek nie ma już ochoty przypinać ich do body
Testów już robił nie będę, po prostu sobie to szkło kupię. Nie wiem jakie szkła przy nim się robią niewyraźne, pewnie niektóre tak. Staram się unikać półśrodków, ale w tym przypadku, do moich zastosowań ta Sigma nie jest półśrodkiem - kontrast posiada, ostrzy w sztucznym świetle, to i w dziennym da radę. Jeszcze taki obrazek porównawczy z dwóch zdjęć ze sklepu - wywołane w DPP, złożone w PS, scalona warstwa wyostrzona do sieci, zapisane do JPEG - quality 90. Lewa - pełny kadr, prawa crop. Sigma ISO 500, Canon ISO 1000. Ostrzone punktowo na najbliższy aparatu, górny róg torby.
Uploaded with ImageShack.us
--- Kolejny post ---
Oczywiście hint na krawędzi obrazka kłamie - oryginalny rozmiar to 1600 x 1289px
Dzięki Kuba1 za test, jestem teraz na 100% przekonany, że sigmy nie kupię.