Jeżeli chodzi o mnie to też muszę stwierdzić, że trafia w punkt. Wiadomo, potrafi się pomylić, aczkolwiek w moim przypadku wyjątkowo rzadko.
Jeżeli chodzi o mnie to też muszę stwierdzić, że trafia w punkt. Wiadomo, potrafi się pomylić, aczkolwiek w moim przypadku wyjątkowo rzadko.
I jeszcze trzeba umieć umieścić matówkę gdzie trzeba.Z tego co wiem to body analogowe kalibruje się nie za pomocą "cropów" tylko matówki umieszczonej w miejscu filmu- więc mając usb docka można samemuAle faktycznie jest to całkiem niezła metoda... Ale i tak wydaje się być niełatwa w wykonaniu. Trzeba jeszcze z jakąś lupą do tego podejść.
Ale i tak lepiej niż pomysł z wywoływaniem filmów.
![]()
@ketras - to, że stałka, nie znaczy (niestety), że będzie trafiać w punkt z każdej odległości. Obiektywy co do zasady kalibruje się dla 50-cio krotności ogniskowej czyli dla takiej 35-tki to ma trafiać w punkt z odległości 1,75 metra. Ale nie zawsze oznacza, że z 3m też trafi. Wiele takich wątków już się przewinęło, że obiektyw wraca po kalibracji i kicha - bo kalibrowany dla konkretnej odległości.
Ruch Sigmy z usb Dock-iem jest genialny - dając klientowi narzędzie pozbywają się kosztów i kłopotów kalibracji gwarancyjnej :-)
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Potwierdzone jest, że jeśli wprowadzisz jedną korektę dla szkła, dla taj odległości, dla której sobie kalibrowałeś będzie trafiało, a dla innych już niekoniecznie. Nie dotyczy to tylko Sigm (tak miałem w 20f1.8, a nawet 14f2.8), ale też np. EF28f1.8.
I dlatego może być konieczność wprowadzania różnych korekt dla różnych odległości. Przy okazji czy któreś body to potrafi? Bo jak do tej pory te którymi się bawiłem to opcję korekty BF/FF miały praktycznie bezużyteczną właśnie z tego powodu.
Ostatnio edytowane przez michalab ; 06-09-2013 o 09:38
Wracając do kompatybilności z aparatem tradycyjnym - wklejam odpowiedź Sigmy
Oto odpowiedzi na Pańskie pytania.
- czy ten obiektyw jest kompatybilny z body CANON EOS 1N?
Nie ma pewności. Jest to aparat już stary. Proponujemy podejśćdo Sigma ProCentrum lub innego sklepu i sprawdzić te informacje.
- czy w razie problemów BF/FF jest możliwa kalibracja SIGMA A 35mm F1.4 DG HSM / CANON EOS 1N?
Podobno jest możliwa i powinna mieć też wpływ na współpracę z tym właśnie analogiem. Zarówno dockiem jak i Optimumem powinna mieć wpływ na to jak obiektyw zachowa się z aparatem.
- czy tym obiektywem można fotografować z filtrem infrared?
Można.
- czy jest znacznik przesunięcia punku ostrości dla podczerwieni (oczywiście dla przeostrzenia w manualu).
Nie ma.Pozdrawiam,
Specjalista ds. obsługi Klienta
Trochę to pokręcone odpowiedzi, więc w poniedziałek podjadę do znajomego sklepu i zrobie testy
Pozdrawiam
@Demonos - dokładnie o to chodzi - do tego można dodać, że AF w Canonie każdym poza serią 1 jest jaki jest a w 5-tkach to już w ogóle to bardzo fajne urządzenie ten USB DOCK za stasunkowo niewielkie pieniądze
U mnie po podłączeniu do drugiego 5d II nie potrzebowałem nawet mikroregulacji AF. Czekam aż będę miał okazję podpiąć sigmę pod 50d.