Przymknij Sigmę do 2.8 i zobacz co wtedy będzie bardziej ostre :-)
Mogę, dla mnie ostrość i AF, nie mają aż takiego znaczenia ale mikrokontrast, bokeh już bardzo tak, mam zeissa 35/1.4 i ten obiektyw jest zdecydowanie lepszy pod tym względem (i nie tylko), a ostrością też nie tak wiele odstaje od sigmy
. Sigma jest bardzo dobrym szkłem ale dla mnie zeiss jest lepszy optycznie.
O tym wspomniałem od razu we wcześniejszym poście>>. Tzn. szczerze wątpię czy przymknięta Sigma będzie ostrzejsza od Canona, natomiast z pewnością wzrośnie jej głębia ostrości. Nie zmienia to faktu, że dla Canona to jest tzw. pełna dziura..
Nie w tym jednak rzecz - napisałem już, że według mnie Sigma jak najbardziej warta zainteresowania, bo szkło daje obrazek na wysokim poziomie. Warta jest myślę, każdej złotówki. Zdjęcie porównawcze może nie najszczęśliwsze dla Sigmy, ale w końcu pstryk "z życia", a jedyny jaki miałem zrobiony obydwoma szkłami, na końcu zabawy. Resztę zrobiłem tylko Sigmą, więc nie było sensu zamieszczać, skoro w tym wątku jest ich już wiele. Na ostrość nie patrzcie, bo nie ona jest tu najważniejsza, oraz trzeba uczciwie przyznać, że kąt widzenia był troszkę korzystniejszy dla Canona. Pstryknąłem Sigmą, wstałem i podszedłem do lady po swojego Canona, wróciłem niby na "to samo" miejsce, ale widać, że na fotce z Canona jest minimalnie mniejszy kąt pomiędzy płaszczyzną ostrości, a torbą, niż na fotce z Sigmy. Aby mieć materiał do oceny ogólnej ostrości kadru (subiektywnej) obu szkieł, trzeba by postawić aparat na statywie i tylko zmienić obiektywy, bo przy takich przysłonach jak f:1.4 graja rolę milimetry.
Bynajmniej nie chciałem dowalić Sigmie. To jest dobry obiektyw.
A USB Dock ktoś już zakupił?
|CANON FF|
Będzie taka jak na Canonie 2.8. Widać na zdjęciu jaka.O tym wspomniałem od razu we wcześniejszym poście>>. Tzn. szczerze wątpię czy przymknięta Sigma będzie ostrzejsza od Canona, natomiast z pewnością wzrośnie jej głębia ostrości.
Mimo wszystko dziura 2.8, łatwiej zrobić takie szkło. Porównanie z L byłoby jeszcze troszkę bledsze...Nie zmienia to faktu, że dla Canona to jest tzw. pełna dziura..
Żeby to miało sen trzeba zejść niestety z czasem naświetlania poniżej 1/50 (1/25 byłoby OK, łapiemy już dwa pełne okresy). Świetlówki świecą światłem nieciągłym. I balans bieli im się zmienia w takt świecenia. To na 1.4 ma dużo mniejszą GO. Tam gdzie jest ostrość to wypada to porównywalnie. ISO też może mieć wpływ na kolory. Lepiej zachować takie samo. Warto porównać w świetle dziennym. Bo jestem ciekawy wyników.Jedyne co zauważyłem porównując dwa takie same kadry z Sigmy i z C24-70 2.8 II @35mm, to jakby żółtawy zafarb na zdjęciu z Sigmy (WB w aparacie na "Custom"), obrazek z Canona taki "bielszy"
Szkła nie bronię, ale tworzenie mitów i legend na podstawie jakichś pstryków lekko mnie irytuje. Wiem, że to sport w którym każdy widzi to co chce i to co pasuje do jego teorii. Ale mimo wszystko odrobina obiektywizmu. :P
BTW to porównywanie ostrości na ISO 500 i 1000 też już się mija z celem. Tylko ISO 100 ze statywu.![]()
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 02-10-2013 o 08:05
I jak. Warto, jest nowy soft, poprawili może w nim ostrzenie, napisz coś więcej proszę.
Proces kalibracji, gdy szkło trafia to jest sens.
Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 02-10-2013 o 22:40
|CANON FF|
Co do drugiego pytania : jak trafia to co chcesz regulować. Mój nie trafiał, w jednym body ustawiłem mikroregulację a w drugim nie mogłem, w salonie Sigmy zaproponowali wyregulować w serwisie lub wypożyczyć od nich USB Dock. Mieszkam od najbliższego salonu 100km w jedną stronę. Wypożyczając i potem odwożąc wydał bym to 200zł, więc nowy soft przeważył szalę. Co do pierwszego pytania, jeszcze nie jestem w stanie powiedzieć na 100%, ale AF chodzi płynniej i chyba ciut pewniej.
Ostatnio edytowane przez fro ; 03-10-2013 o 08:38
Fajnie fajnie! widzę że s dalej bije Lke![]()
Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)