U mnie 5D MK2 z obiektywem 35/2,0 właściwie nie ma żadnych problemów ,trafia nawet pod światło ,brakuje mi jedynie szybkości i światła ,zastanawiam się nad tą sigmą ale trochę mało opinii jest na temat zestawu 5dmk2 + sigma 35/1,4
U mnie 5D MK2 z obiektywem 35/2,0 właściwie nie ma żadnych problemów ,trafia nawet pod światło ,brakuje mi jedynie szybkości i światła ,zastanawiam się nad tą sigmą ale trochę mało opinii jest na temat zestawu 5dmk2 + sigma 35/1,4
kumpel ma, dobrze wszystko dziala ;] (uzywa tylko centralnego czujnika AF)
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Z 5D2 pewnie działa w zasadzie tylko centralny, skrajne boczne czasem mydlą, a pod światło są nie używalne, choć to co przedstawiono wcześniej, że niby pod światło to IMO w lekkiej kontrze bardziej, niż pod swiatlo, dla mnie pojęcie pod światło to np. z zachodzących słońcem w kadrze, a wtedy spada kontrast na tyle, że tylko centralny, i to nie zawsze, dlatego ręką trzeba "wymaskować" źródło światła, a wtedy i on daje radę, tyle że wspomniany kontrast i tak spada powodując słabszą jakość zdjęć, no ale zależy czego kto oczekuje, bo do wybielonego hartyzmu się nadaje ale to i tak "pod słońce" i mało co wtedy daje radę, zatem trzeba założyć, iż nie jest źle i z jakością i z trafianiem.
Niestety w mk2 nie możemy poprawić AFu z poziomu menu, a włączenie rozszerzonego pola, z moich pstryków, nie mogę dojść czy to pomaga czy wręcz przeszkadza i ustawia ostrość na okoliczne punkty wspomagające co skutkuje ustawieniem ostrości na tuż przed, a nie na źrenice i niedoszedlem czy to mój kiwaczek plus płytka GO czy AF się czasem myli, jednak gdy żona weźmie go w obroty ma zawsze ostro, dlatego stawiam chyba na wbudowanego kiwaka.
Specjalnie, aby wyeliminować błąd pomiaru, pożyczyłem drugą sztukę 35/2 (bo niby pierwsza była podejrzanie mydlana i ogólnie taka sobie bo nie wzbudziła mego zachwytu, a przecież wszyscy ją chwalą) i ta druga była bardzo podobnie mydlana do pierwszej z tym, że dźwięk silniczka od wyeksploatowania to już porażka, a o braku przełącznika AF/MF nie wspomnę. Ogólnie to poza podobną ogniskową Sigma miażdży 35/2 i mimo prawie 4-krotnej różnicy cenie i 5-krotnej w wadze warto.
Jednak aby nie ulec naszym gloryfikacjom dot. Sigmy samemu trzeba podpiąć do 5D2 i sprawdzić forumowe opisy z rzeczywistością.
Efekt żylety @1.4 jeszcze długo po zakupie powoduje banana na mej zmarszczonej twarzy.
A na marginesie czy teraz coś jest perfekcyjne, po prostu płać i płacz. Nie ma ideału, a ci co twierdzą inaczej są IMO w błędzie.
Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 10-07-2013 o 06:58
|CANON FF|
Moja 35/2,0 na pełnej jest ostrzejsza niż 16-35 na f2,8 a 16-35/2,8 mam naprawdę ostrą na ogniskowej 35mm ,poza tym do zdjęć ślubnych nie potrzebuję obiektywów ostrych na żyletę a raczej szybkich i celnych.Jeżeli Sigma jest szybsza i celniejsza od 35/2,0 a do tego jaśniejsza to w tej cenie był by to dla mnie doskonały zakup .
Tak, taka właśnie jest, porównując side by side. Kiedy w 35/2 @2 masz namiastkę ostrości Sigma @1.6 już kosi z czego @1.4 zaczyna być 100% używalna. AF nie zwraca uwagi jak stado moskitów wbudowanych w EF.
Ale jak czytając tę zachwyty nad 35/2 alba ja trafiłem na dwie sztuki mydlane, albo sigma pokazała co to jest ostrość i praktycznie brak abberacji wyznaczając tym nowy rozdział w pojęciu ostre/Nieostre. Ale zawsze jest to prawdopodobieństwo, błędu pomiarowego wynikajacego z małej ilości EF jako grupa reprezentatywna. A sigme kupiłem pierwszą z brzegu.
A sama prędkość i celność, po zabawie wysokimi żółtymi życie i cały system kfanona traci jednak sens.
Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 10-07-2013 o 08:53
|CANON FF|
Ja mam taki zestaw i spisuje się lepiej niż rewelacyjnie, jest dobry przykład, ostatnie zlecenie i zdjęcia osób tańczących przy świecach, 5dII i punkt centralny(zawsze tak robię, potem kadruję) + ta sigma, ISO 4000 i focisz pewnie, szybko. Ogólnie taki zestaw rewelacyjnie sprawdza się na sali weselnej, bez lampy robisz zdjęcia bardzo długo, AF szybki i BARDZO celny i ta ostrość. Z czystym sumieniem POLECAM.
Ostatnio edytowane przez Pietrek ; 10-07-2013 o 09:27
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Cenowe odpowiedniki naszych czyli 600&800 bo juz kiedys 700 wywarła na mnie wrażenie. Ale ilość detali zwyciężyła i mam mark2. Ale rozumiem może to stwierdzenie było mało dyplomatyczne. A co? wszystko od AFS po DR i cały jak to określają feeling.
|CANON FF|
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Myśl co chcesz. Mam Ci elaborat napisać? Jak i tak skwitujesz mnie jak powyżej. Nie wiem, uczuleni jesteście na żółtych czy co? Ostatnio po****dli na zdrowiu i to mój brat największy żółtek RP (wręcz fanatyk) przyznał ale od razu taki atak?
Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 10-07-2013 o 20:58
|CANON FF|