Strona 77 z 110 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 1095

Wątek: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Coś już napisał

Domyślnie Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

U mnie 5D MK2 z obiektywem 35/2,0 właściwie nie ma żadnych problemów ,trafia nawet pod światło ,brakuje mi jedynie szybkości i światła ,zastanawiam się nad tą sigmą ale trochę mało opinii jest na temat zestawu 5dmk2 + sigma 35/1,4

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

kumpel ma, dobrze wszystko dziala ;] (uzywa tylko centralnego czujnika AF)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Z 5D2 pewnie działa w zasadzie tylko centralny, skrajne boczne czasem mydlą, a pod światło są nie używalne, choć to co przedstawiono wcześniej, że niby pod światło to IMO w lekkiej kontrze bardziej, niż pod swiatlo, dla mnie pojęcie pod światło to np. z zachodzących słońcem w kadrze, a wtedy spada kontrast na tyle, że tylko centralny, i to nie zawsze, dlatego ręką trzeba "wymaskować" źródło światła, a wtedy i on daje radę, tyle że wspomniany kontrast i tak spada powodując słabszą jakość zdjęć, no ale zależy czego kto oczekuje, bo do wybielonego hartyzmu się nadaje ale to i tak "pod słońce" i mało co wtedy daje radę, zatem trzeba założyć, iż nie jest źle i z jakością i z trafianiem.

Niestety w mk2 nie możemy poprawić AFu z poziomu menu, a włączenie rozszerzonego pola, z moich pstryków, nie mogę dojść czy to pomaga czy wręcz przeszkadza i ustawia ostrość na okoliczne punkty wspomagające co skutkuje ustawieniem ostrości na tuż przed, a nie na źrenice i niedoszedlem czy to mój kiwaczek plus płytka GO czy AF się czasem myli, jednak gdy żona weźmie go w obroty ma zawsze ostro, dlatego stawiam chyba na wbudowanego kiwaka.

Specjalnie, aby wyeliminować błąd pomiaru, pożyczyłem drugą sztukę 35/2 (bo niby pierwsza była podejrzanie mydlana i ogólnie taka sobie bo nie wzbudziła mego zachwytu, a przecież wszyscy ją chwalą) i ta druga była bardzo podobnie mydlana do pierwszej z tym, że dźwięk silniczka od wyeksploatowania to już porażka, a o braku przełącznika AF/MF nie wspomnę. Ogólnie to poza podobną ogniskową Sigma miażdży 35/2 i mimo prawie 4-krotnej różnicy cenie i 5-krotnej w wadze warto.

Jednak aby nie ulec naszym gloryfikacjom dot. Sigmy samemu trzeba podpiąć do 5D2 i sprawdzić forumowe opisy z rzeczywistością.
    Efekt żylety @1.4 jeszcze długo po zakupie powoduje banana na mej zmarszczonej twarzy.

A na marginesie czy teraz coś jest perfekcyjne, po prostu płać i płacz. Nie ma ideału, a ci co twierdzą inaczej są IMO w błędzie.
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 10-07-2013 o 06:58
    |CANON FF|

Coś już napisał

Moja 35/2,0 na pełnej jest ostrzejsza niż 16-35 na f2,8 a 16-35/2,8 mam naprawdę ostrą na ogniskowej 35mm ,poza tym do zdjęć ślubnych nie potrzebuję obiektywów ostrych na żyletę a raczej szybkich i celnych.Jeżeli Sigma jest szybsza i celniejsza od 35/2,0 a do tego jaśniejsza to w tej cenie był by to dla mnie doskonały zakup .

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Tak, taka właśnie jest, porównując side by side. Kiedy w 35/2 @2 masz namiastkę ostrości Sigma @1.6 już kosi z czego @1.4 zaczyna być 100% używalna. AF nie zwraca uwagi jak stado moskitów wbudowanych w EF.
    Ale jak czytając tę zachwyty nad 35/2 alba ja trafiłem na dwie sztuki mydlane, albo sigma pokazała co to jest ostrość i praktycznie brak abberacji wyznaczając tym nowy rozdział w pojęciu ostre/Nieostre. Ale zawsze jest to prawdopodobieństwo, błędu pomiarowego wynikajacego z małej ilości EF jako grupa reprezentatywna. A sigme kupiłem pierwszą z brzegu.
    A sama prędkość i celność, po zabawie wysokimi żółtymi życie i cały system kfanona traci jednak sens.
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 10-07-2013 o 08:53
    |CANON FF|

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    U mnie 5D MK2 z obiektywem 35/2,0 właściwie nie ma żadnych problemów ,trafia nawet pod światło ,brakuje mi jedynie szybkości i światła ,zastanawiam się nad sigma 35/1.4 ale trochę mało opinii jest na temat zestawu 5dmk2 + sigma 35/1,4
    Ja mam taki zestaw i spisuje się lepiej niż rewelacyjnie, jest dobry przykład, ostatnie zlecenie i zdjęcia osób tańczących przy świecach, 5dII i punkt centralny(zawsze tak robię, potem kadruję) + ta sigma, ISO 4000 i focisz pewnie, szybko. Ogólnie taki zestaw rewelacyjnie sprawdza się na sali weselnej, bez lampy robisz zdjęcia bardzo długo, AF szybki i BARDZO celny i ta ostrość. Z czystym sumieniem POLECAM.
    Ostatnio edytowane przez Pietrek ; 10-07-2013 o 09:27

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez benicjusz Zobacz posta
    A sama prędkość i celność, po zabawie wysokimi żółtymi życie i cały system kfanona traci jednak sens.
    Znaczy się konkretnie co z czym porównywałeś? Stwierdzenie "cały system kfanona traci jednak sens" jest dość daleko idące - najdelikatniej rzecz ująwszy ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Cenowe odpowiedniki naszych czyli 600&800 bo juz kiedys 700 wywarła na mnie wrażenie. Ale ilość detali zwyciężyła i mam mark2. Ale rozumiem może to stwierdzenie było mało dyplomatyczne. A co? wszystko od AFS po DR i cały jak to określają feeling.
    |CANON FF|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez benicjusz Zobacz posta
    Cenowe odpowiedniki naszych czyli 600&800 bo juz kiedys 700 wywarła na mnie wrażenie. Ale ilość detali zwyciężyła i mam mark2. Ale rozumiem może to stwierdzenie było mało dyplomatyczne. A co? wszystko od AFS po DR i cały jak to określają feeling.
    Nie chodzi o to że było mało dyplomatyczne tylko takie stwierdzenie jak wyżej warto opierać na jakichś konkretach. Z tego co tu piszesz to uprawiasz takie ględzenie bez pokrycia więc może warto się następnym razem zastanowić zanim się wyda tak krańcową opinię.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Myśl co chcesz. Mam Ci elaborat napisać? Jak i tak skwitujesz mnie jak powyżej. Nie wiem, uczuleni jesteście na żółtych czy co? Ostatnio po****dli na zdrowiu i to mój brat największy żółtek RP (wręcz fanatyk) przyznał ale od razu taki atak?
    Ostatnio edytowane przez benicjusz ; 10-07-2013 o 20:58
    |CANON FF|

Strona 77 z 110 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów