mamy już specyfikację na polskiej stronie Canona Canon EOS 70D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska
i instrukcjcę obsługi PL EOS 70D
mamy już specyfikację na polskiej stronie Canona Canon EOS 70D - Cyfrowe aparaty z wymienną optyką - Canon Polska
i instrukcjcę obsługi PL EOS 70D
Ostatnio edytowane przez marjo ; 10-07-2013 o 18:35
Tak naprawdę to w tym momencie sobie troszkę gdybamy, bo tak naprawdę nie wiadomo jak ten korpus sobie radzi z szumem, DR, morą, rolling shutterem, niemniej jednak otwiera to spore możliwości do przesiadki z foto na foto+video.
Jestem fotografem, mam kilka szkieł, które lubię i sprawdzają mi się w fotografi, jednak do filmu są bardzo ciężkie do ostrzenia - zwłaszcza ts-e24 i 135L. Jestem w momencie, gdzie chcę trochę zainwestować w narzędzia, żeby później nie mieć z tym problemów, mając nadal w pamięci że video może nie wypalić. Mogę zainwestować w rozwiązania stricte pod video - blackmagic z obiektywami pod film, jednak ceny za kamerę plus komplet trzech stałek Zeissa, glidecam, porządny statyw video, żuraw, follow focus, zewnętrzny monitor i resztę gratów mogę kupić puszkę do dynamicznych scen, kilka ładnych obiektywów klasy L, graty video i nie dość, że zostaje mi z tego sporo pieniędzy, to jeszcze mam zestaw którego spokojnie mogę użyć przy sesjach fotograficznych. Boli 4.2.0, mora, limity nagrywania, jednak sama uniwersalność, masa konfiguracji i brak konieczności zatrudniania focus pullera do każdej roboty przemawiają zdecydowanie na plus.
To tak jak z fotografią, gdzie teoretycznie nie powinno się podchodzić do zlecenia portretowego bez pełnej klaty i jasnej eLki, jednak szybko okazuje się że gruz foto to fajna sprawa, jednak nie to nam zrobi dobrą robotę.
A jestem realistą i widzę, że dobrze działający AF w trybie video na moim poziomie da lepszy efekt, niż Zeiss CP.2, follow focus i monitor. :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-07-2013 o 16:25
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jak robisz coś powiedzmy artystycznego i masz na podorędziu jakąś ekipę pomocników, to jak najbardziej tak. Natomiast do filmowania dokumentalnego (od filmowania rodziny po autorskie ambitne dokumenty) autofokus ma jakiś sens, nawet mimo efektów ubocznych, jakie się wiążą z tym mechanizmem w wideo.
Ja nie robię nic wielce artystycznego (reportaże, koncerty i spektakle teatralne) i mnie AF wręcz przeszkadza - czasem włączam wspomagająco żeby zafiksować, a tak to focus peaking i heja.
Co do dokumentacji rodzinnej to jak najbardziej tak.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canon 70D Review + Sigma 18-35mm f1.8 lens preview - YouTube
70D z Sigmą 18-35. AF działa
Pozdrawiam
6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS
4600 na cyfrowe za samo body.
Wybieram N7000 ktory w tej chwili kosztuje 2800 za body.
D7100 drogi, a D7000 kosztuje teraz fajne pieniadze- jak swego czasu 50D. Bralbym 50D zamiast tego 40D.
Ale chcialbym juz kupic cos nowszego. Ew skoncze z 700D.
Tego 70D odpuszcze, nie ta cena. A cena z kitem, to juz w ogole smiech na sali. Musze poczytac testy i poczekac na 1 relacje osob z forum np. 60D odpuscilem, bo to byl downgrade. A 7D tez sie ceni jak na swoj wiek.