Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
Też miałem podobny problem jakieś 2 lata temu. Kupiłem 24-70 do 40D i jakoś na kolana mnie nie powalił.(Miałem wcześniej Tamrona 28-75 i dużo lepszy nie był) Spodziewałem się super szkła a było bez szału. Miałem już sprzedawać szkło, ale poczytałem forum i kupiłem 5D. Dopiero wtedy zoom pokazał na co go stać. Było w końcu ostro i szeroko.
No, ale w bliskiej przyszłości i tak zamieniłem je na 35/1.4
Mam ten sam dylemat. Mam 50D. Obecnie posiadam obiektyw UWA EF-S 10-22. Teraz chciałbym coś standardowego. Myślałem o EF-S 17-55 lub EF 24-70L. Pomijając już fakt szerokiego kąta dla tych obiektywów na mniejszej matrycy (17 vs 24) nurtuje mnie inna kwestia - mianowicie jakość obrazka na 50D (matryca APS-C 15MPx). Czytałem opinie że 24-70L na tym aparacie nie jest ostry. Co mi więc po tej L-ce jeśłi jakość zdjęć będzie mydlana? Ma ktoś może ten obiektyw na 50D i mógłby coś na ten temat swoich spostrzeżeń napisać? Jeśli bowiem okazać by się miało, że na APS-C canona 50D obiektyw ten daje nieostry obraz, to wówczas wolałbym 17-55. Może kiedyś kupiłbym sobie FF ale to raczej dalsza przyszłość.