Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon 100-400L za 3000zł z USA?

Smile Canon 100-400L za 3000zł z USA?

Witam. Dość długo szukałem teleobiektywu na airshowy, do przyrody i wybór padł na Canona 100-400/4.5-5.6 L IS USM. Rozważałem też nad stałką Canon 400/5.6L, ale zauważalnie różni się tylko ostrością na brzegach. Poza tym 100-400 posiada IS, ogranicznik ostrości (szybszy AF) i jest to zoom, czyli praktyczniejszy. W Polsce jest na razie bardzo drogi (4500zł), gdzie w USA kosztuje 3000zł. Koszty przesyłki na pewno są warte swojej ceny, ale przy sprowadzaniu trzeba się liczyć z tym, że coś może być uszkodzone, albo pośrednik nie wywiąże się z umowy.

Co do samego obiektywu: czasami może coś zassać, albo się popsuć, ale optyka podobno jest wzorowa (opinie na optyczne.pl), na pełnej dziurze ostry, a po przymknięciu bajka. Dużo ludzi go poleca - myślę, że jak na swoją cenę jest to najlepszy wybór do mojego Canona 5d MkII.

Czy sprowadzaliście kiedyś obiektywy z US? Jak uniknąć tych problemów i jaką firmą najlepiej wysłać? Jest taka firma: TylkowUSA.com, zajmuje się również licytowaniem na aukcjach w czyimś imieniu lub kupują teraz i wysyłają do Polski. Stronka ładnie i elegancko, ale mam wątpliwości co do nich, nie ma podanego adresu firmy, a ja jeszcze nie mam doświadczenia w tej materii.

Z góry dzięki za pomoc

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 100-400L za 3000zł z USA?

A co z cłem? Ostatnio nic nie sprowadzałem z USA, może coś się zmieniło, ale kiedyś to było ok. 20%, no i koszty przesyłki, ubezpieczenie itp. jak nic to będzie 4 tys., czyli już nie taki wielki biznes. Używkę za tą cenę dostaniesz i u nas. Ja większość sprzętu kupowałem na Ebayu i nie dlatego, żeby było taniej, ale dlatego, że na ogół zachodni sprzedający wzbudzają więcej zaufania. No, ale starać się na pewno warto. Pozdrawiam!
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jajurek Zobacz posta
    A co z cłem? Ostatnio nic nie sprowadzałem z USA, może coś się zmieniło, ale kiedyś to było ok. 20%,
    Cło nie problem (chyba 2.5%) gorszą sprawą jest vat.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pancernik12 Zobacz posta
    a co to zmieni w sprawie vatu? jak wchodziliśmy do unii to na celników padł blady strach, wiem z pierwszej ręki, wydawało się że wszyscy zostaną rzuceni na wschodnią granicę, zredukowani i takie tam a tymczasem liczba celników wzrosła (pewnie dwukrotnie) również tych w głębi kraju i mają się świetnie .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów