Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Czasy migawki ponizej 1/4000 sekundy....

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ale porównując wybór punktu AF w 6D i 5D3 różnica jest wymierna. Ja mam domyślnie pod dżojstikiem ustawiony wybór punktów AF bez klikania czegokolwiek przed, więc zmiana zajmuje milisekundy .

Dla mnie ma to znaczenie, spróbuj fotografować jasnymi szkłami w pogodny dzień. Co do czasów synchronizacji, to może nie ma to znaczenia w studio, ale na zewnątrz już tak.
    Oczywiście nie są to ogromne różnice, ale mogą uratować nie jedno ujęcie.
    W rajdach czy formule 1 mniejsze różnice techniczne w autach powodują, że jedni wygrywają a inni przegrywają .
    no fakt.. warto płacić drugie tyle za czas 1/8000 czy 1/200 dla lampy... kpina

...i tak wolę mieć 3tys. w kieszeni niż onanizować się argumentami jak wyżej... nie wspominając o tym dżojstiku...

dla AF fakt warto dopłacić i to jedyny argument dla którego 6D i 5D MKII jest mniej atrakcyjne.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    no fakt.. warto płacić drugie tyle za czas 1/8000 czy 1/200 dla lampy... kpina
    Zawsze można kupić filtr szary za mniej niż 3k pln . Na wszystko znajdzie się tańszy sposób...
    Naprawdę widzisz tylko te różnice??? Dla mnie to jest kpina

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    dla AF fakt warto dopłacić i to jedyny argument dla którego 6D i 5D MKII jest mniej atrakcyjne.
    Różnic jest znacznie więcej, wszystkie zostały wymienione. Nie ma co powtarzać, bo dla jednych jest to argument, dla innych nie.
    Zostańmy z tym co mamy i idźmy robić zdjęcia, bo ta dyskusja nigdy się nie skończy.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Teraz trochę faktów...
    Ostatnio dużo biegałem z 50D + Sigma 1.4 w słoneczne dni, niebo bez chmurek, południowe/popołudniowe słoneczko, w pewnym momencie pomyślałem że sprawdzę sobie jakby to było z 6D ustawiłem sobie 1/4000s iso100 wykadrowałem w jasną partie scenerii i co? no właśnie to F4 optymalna przysłona którą mogłem użyć Od tego momentu skreśliłem całkowicie aparat z wymarzonej listy zakupów Zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy, że powinienem wiedzieć do czego mam kupować sprzęt, przeanalizować sobie itp.

No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body

dla mnie to ograniczenie jest bezsensowne, i dopiero zauważyłem ten bezsens po osobistym przetestowaniu. Mało wygodne i wkurzające, w dodatku mało praktyczne, co generalnie bardzo ogranicza ...

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body

dla mnie to ograniczenie jest bezsensowne, i dopiero zauważyłem ten bezsens po osobistym przetestowaniu. Mało wygodne i wkurzające, w dodatku mało praktyczne, co generalnie bardzo ogranicza ...
    Dla Ciebie właśnie jest 5DmkIII Dla innych może wydawać się bezsensowne wydawanie 4 tysi więcej od 6D po to, aby może przy takim spacerku i określonej pogodzie cyknąć psu, kotu czy dziewczynie zdjęcie... no kurde ludzie przy takiej pogodzie nawet kompaktem zrobisz zdjęcie i to niezłe! Ten biedny 6D też może da sobie jakoś radę.
    Ja bym chciał zobaczyć takie zdjęcie kota ze spaceru warte 4000zł

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Dla Ciebie właśnie jest 5DmkIII Dla innych może wydawać się bezsensowne wydawanie 4 tysi więcej od 6D po to, aby może przy takim spacerku i określonej pogodzie cyknąć psu, kotu czy dziewczynie zdjęcie... no kurde ludzie przy takiej pogodzie nawet kompaktem zrobisz zdjęcie i to niezłe! Ten biedny 6D też może da sobie jakoś radę.

Bo to jest bezsensowne wydawanie dodatkowo tych 4 tys. .... i dlatego nasz kochany Canon powinien dać w 6d 1/8000,

lub co najmniej 1/6000. Być może jednak zadecydowali o tym księgowi i marketingowcy , a nie inżynierowie

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    W przenośni napisałem o tych zwierzątkach, oprócz zdjęć spacerowych odnosi się do zdjęć innej kategorii ... i też to strasznie może przeszkodzić/ograniczyć!

Zablokowany

A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy, że powinienem wiedzieć do czego mam kupować sprzęt, przeanalizować sobie itp. ...

No dobra.. A jeśli ktoś robi ciągle w ciemnicach + jasne obiektywy, i w końcu nawet pójdzie na spacerek z dziewczyną, psem, kotem, dzieckiem w jasny słoneczny dzień z 6d i jakimś jasnym obiektywem, chcąc uzyskać ładny bokeh w słoneczku, dajmy na to taka sigma 35 generuje ostry obraz od 1.4 no to co ?po psach i po bokeh'nie trzeba podkręcić simgę do F4 , albo wziąć drugie inne body ...
    A co da inne body? Przyciemni słońce ???
    W takich sytuacjach nakręcasz filtr szary i jedziesz nawet na F1.4.

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.
    No proszę Cię. Weź tą sigmę, odpal lampkę na biurku, ustaw F1.4 i zrób zdjęcie z 20cm, będziesz miał ten sam efekt. Pomiędzy 1/4000 i 1/8000 jest 1EV. Dla Ciebie 2/3EV w używalnym ISO ma ogromne znaczenie a w czasie migawki już nie, dziwne.

Cytat Zamieszczone przez Lucky Luck Zobacz posta
    Bo to jest bezsensowne wydawanie dodatkowo tych 4 tys. .... i dlatego nasz kochany Canon powinien dać w 6d 1/8000,
    Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 22-05-2013 o 23:11
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Zablokowany

Chyba masz problem z czytaniem nie chcialem teoretycznego wykładu tylko zobaczyc dwa zdjecia o takich czasach.
    Fajnie nie lampki na biurku tylko w normalny dzień.

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Chyba masz problem z czytaniem nie chcialem teoretycznego wykładu tylko zobaczyc dwa zdjecia o takich czasach.
    Ja nie mam, ale Ty masz problem z zauroczeniem się 6D. Jedne argumenty dla Ciebie są dobre a inne już nie, wedle potrzeb.
    Nie wiem w czym problem. To samo zobaczysz porównując zdjęcia z 1/4000 i 1/2000 na swoim 6D, chociażby tej głupiej lampki. Myśleć trochę...
    Zrób dobrze naświetlone zdjęcie tej lampki a później zmień ekspozycję o 1EV.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-05-2013 o 02:19 Powód: polityka

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów