Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Czasy migawki ponizej 1/4000 sekundy....

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Zawsze można kupić filtr szary za mniej niż 3k pln . Na wszystko znajdzie się tańszy sposób...
    Naprawdę widzisz tylko te różnice??? Dla mnie to jest kpina

Różnic jest znacznie więcej, wszystkie zostały wymienione. Nie ma co powtarzać, bo dla jednych jest to argument, dla innych nie.
    Zostańmy z tym co mamy i idźmy robić zdjęcia, bo ta dyskusja nigdy się nie skończy.
    Ja znam różnicę i dlatego padł wybór właśnie na to body... faktem jest też to że wolę na chwilę obecną te 3tys. przeznaczyć na obiektyw a nie na 5DMKIII... Spokojnie... i 5D MKIII też kiedyś będzie
    filtr szary to też coś, a w tej kwestii bardzo dobre rozwiązanie... ale chyba jeszcze nie każdy wie po co on jest i do czego służy
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
    w sloneczny dzien (w pelnym sloncu), nie da sie zrobic zdjecia na przeslonie wiekszej niz f/1.8 przy ISO 100
    chociaz juz i f/1.8 jest mocno naciagane i w zasadzie zachacza o przeswietlenie.
    oczywiscie caly czas mam na mysli operowanie przyslonami dla czasow migawki 1/8000
    ograniczenie w aparacie migawki do 1/4000 powoduje, ze w przypadku pracy w pelnym sloncu zachodzi koniecznosc przymykania stalek do f/2.8 badz uzywania zoom'ow, co jest dla mnie wielkim, wielkim minusem i ograniczeniem w kreatywnej fotografii.
    6D vs 5DII okreslilbym tak, ze 6D nadaje sie lepiej do focenia w ciemnych miejscach (wyzsze uzyteczne ISO), a 5DII w jasnych - czyli typowo plener (krotszy czas migawki)

oba wstawione zdjecia maja exif
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-05-2013 o 02:21 Powód: usunięte zdjęcia z komercyjnym znakiem wodnym
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Co do mnie, to robiac portrety w sloneczna pogode uzywam polara. Zawsze.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Czytam to wszystko i się zastanawiam...hmm.. Sigma czy Canon, w pełnym słońcu da dokładnie taki sam efekt.. Ostre cienie...
    Zatem po co robić zdjęcia w pęłnym słońcu? Jeżeli nie masz odpowiednio silnej lampy która skompensuje światło lub ludzi z blendami to efekt i tak będzie nienajlepszy....
    Nawet Kelby za każdym razem mówi, że najlepsze warunki na udane zdjęcia to bardzo rano albo... bardzo po poludniu Zmiana czasu, przesłony nie wpłynie na położenie Słońca...
    Po co się męczyć, skoro wystarczy tylko poczekać na lepsze warunki?

PS: Irlandia pod tym względem idealna.. Tutaj nie ma słońca, ciągle chmury Jedyne na co się czeka to na 'okno' między kolejnym deszczem
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ograniczenie w aparacie migawki do 1/4000 powoduje, ze w przypadku pracy w pelnym sloncu zachodzi koniecznosc przymykania stalek do f/2.8 badz uzywania zoom'ow, co jest dla mnie wielkim, wielkim minusem i ograniczeniem w kreatywnej fotografii.
    Ty znowu o tej kreatywności :-) Na za dużo światła jest proste rozwiązanie - filtr szary. Małe to, lekkie, stosunkowo niedrogie, nadające się do każdego szkła i pozwalające uzyskiwać naprawdę kreatywne efekty jeśli zastosować odpowiednio umiejętnie.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Kiedys Minolta wypuscila aparat z synchronizacja migawki do 1/12000s. Czyli obecne aparaty sa tym bardziej okrojone.

Początki nałogu

Któraś z 1-dynek miała 1/16 000.
    edit : o ta Porwnanie specyfikacji
    Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 23-05-2013 o 09:49

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Kiedys Minolta wypuscila aparat z synchronizacja migawki do 1/12000s. Czyli obecne aparaty sa tym bardziej okrojone.
    Dynax 9xi, miałem, fajna

[QUOTE=Matsil;1163346

Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...[/QUOTE]

Po raz kolejny wyszedłem na malkontenta Wymagać od 6d jakby nie było FF , sprzętu raczej dla bardziej zaawansowanych i kreatywnych

operatorów, mających już pewne wymagania, by miał migawkę przynajmniej nie gorszą /szybkość/ niż niektóre entry level ... faktycznie

mogło Ci braknąć słów ...
    Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 23-05-2013 o 10:42

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Zatem po co robić zdjęcia w pęłnym słońcu? ............. Zmiana czasu, przesłony nie wpłynie na położenie Słońca...
    Po co się męczyć, skoro wystarczy tylko poczekać na lepsze warunki?
    Zwłaszcza jak fotografujesz przyjęcie komunijne pod gołym niebem - wystarczy przecież poprosić gości aby przyszli o 5 rano lub około 20.
    pstrykacz nie fotograf*

*(przecinek wstawić gdzie kto chce)

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów