Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Czasy migawki ponizej 1/4000 sekundy....

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Question Czasy migawki ponizej 1/4000 sekundy....

EDIT (akustyk): wydzielone z watku 6D vs 5D mkII.

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Patrząc na "brak gwarancji na migawkę" mozna przypuszczać że jest maechanicznie "gorsza" od 5-tek i dlatego kurtyny śmigają wolniej.
    Ja jakoś nie moge wyobrazić sobie sytuacji gdzie rożnica w czasie synchro 1/1800 (1/200 - 1/180) może być problemem. Prosiłbym o jakieś przykłady dlaczego jest to taka wazna cecha.
    Nie wiem, do czyjego posta piszesz odpowiedź, a jeśli do mojego - to tak: można przypuszczać, że migawka w 6D jest mechanicznie słabsza, niż w piątkach, co wynika ze specyfikacji.
    Ale z drugiej strony, znając życie, jest też możliwe, że z uwagi na obniżenie kosztów produkcji, montowana jest dokładnie taka sama migawka w seriach 5Dx i 6D, a tylko programowo obniżone są jej parametry w 6D. A to w związku z niższym pozycjonowaniem tego modelu i niższą ceną dla końcowego odbiorcy. Ale to tylko moje gdybanie. Jak jest naprawdę, wie tylko producent i ewentualnie serwisanci.

Co do różnicy pomiędzy czasami synchro - napisałem, że różnica ta jest w praktyce pomijalna i nie jest problemem - patrz post #473

Dodam jeszcze, że opcję instalowania w 6D migawki wyższej klasy, czyli z piątki, może sugerować właśnie nietypowy czas synchro, czyli 1/180s.
    Czas bez problemu do uzyskania przy migawce klasy 1/8000s, podczas, gdy od wieków typowym czasem synchro dla migawki klasy 1/4000s jest czas 1/125s.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 23-05-2013 o 10:27

Uprawnienia umieszczania postów