Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Zamiana Canona na D7000

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Odp: Zamiana Canona na D7000

Bosze ... To trzeba od razu kupować zabawki po kilka tysięcy, aby sie przekonać, czy są "fajne" ? Nie można ich potestować w sklepach, salonach fotograficznych, albo wypożyczyć na kilka dni ?
    Mniejsza zresztą o większość, miałem kiedyś podobny dylemat: D7000, czy 60D. Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne na forach opinie itd wziąłem do ręki obie puszki i ze względów ergonomicznych zdecydowanie wybrałem 60D. Mam go już jakiś czas i nie zamienił bym go na 200% na aparat tej samej klasy, gdyż widzę, że jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim nauczę się wyciągać z niego jego możliwości.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Bywalec Awatar benicjusz
    Miasto
    Warsaw DC

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Bosze ... To trzeba od razu kupować zabawki po kilka tysięcy, aby sie przekonać, czy są "fajne" ? Nie można ich potestować w sklepach, salonach fotograficznych
    Mało który szanujący sie sklep czy salon na to pozwala, a Ty chciałbyś kupić taki wymacany i przestrzelony sprzęt?

Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2
    |CANON FF|

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Bosze ... To trzeba od razu kupować zabawki po kilka tysięcy, aby sie przekonać, czy są "fajne" ? Nie można ich potestować w sklepach, salonach fotograficznych, albo wypożyczyć na kilka dni ?
    Można potestować, można obejrzeć i się pobawić u kolegi itp. Ale co z tego skoro jedna sztuka D7000 np działa sprawnie (albo tylko się wydaje że tak jest) a druga już nie? Poczytaj testy Fatmana z żółtego forum, obejrzyj z nim wywiad - dowiesz się dokładnie na czym polega bolączka D7000. W skrócie: dzisiaj mój D7000 działa, jutro już nie działa tak jak powinien, a na trzeci dzień jak gdyby nigdy nic, jest już wszystko w porządku. Cieszę się, że ten którego zamówiłem miał taki problem od razu, bo mogłem od razu zareagować i oddać sprzęt. Gdyby został u mnie to miałbym już więcej siwych włosów...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Wątek się zaczyna od pomysłu posiadacza 60D, żeby zarzucić system Canona i kupić Nikona D7000. To nie jest wolny wybór pierwszej lustrzanki ale rezygnacja z czegoś co się ma i zawiodło oczekiwania.
    Takiej decyzji nie podejmuje się nagle i sądzę, że pobieżne potestowanie D7000 nic nie wyjaśni. Jest multum porównań 60D z D7000 i z gruba sprowadzają się do tego, że D7000 ma niby lepszy AF i ISO 6400 ale jakoś słabo to widać w praktycznych zastosowaniach. Jak więc w pobieżnym teście wykazać wyższość D7000?
    Jeżeli coś nie pasuje w 60D to moim zdaniem kłania się wyższa półka, D7000 nic tu nie zaradzi.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Porównania na papierze pokazują, że nikon robi lepsze puszki w niższych cenach (np. porównania 6D i D600). W testach laboratoryjnych często się to potwierdza. A jak idziesz robić zdjęcia, to te z Canona są lepsze. Tak to, moim zdaniem, obecnie wygląda.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Wątek się zaczyna od pomysłu posiadacza 60D, żeby zarzucić system Canona i kupić Nikona D7000. To nie jest wolny wybór pierwszej lustrzanki ale rezygnacja z czegoś co się ma i zawiodło oczekiwania.
    Takiej decyzji nie podejmuje się nagle i sądzę, że pobieżne potestowanie D7000 nic nie wyjaśni. Jest multum porównań 60D z D7000 i z gruba sprowadzają się do tego, że D7000 ma niby lepszy AF i ISO 6400 ale jakoś słabo to widać w praktycznych zastosowaniach. Jak więc w pobieżnym teście wykazać wyższość D7000?
    Jeżeli coś nie pasuje w 60D to moim zdaniem kłania się wyższa półka, D7000 nic tu nie zaradzi.
    W canonie siędzę od 40D, i nie było źle, dopóki dopóty nie zacząłem focić ciemnych koncertów muzyki klasycznej. Tutaj nie idzie sobie w "fosie" biegać za dobrym światłem. Przed występem szukam dobrego miejsca wśród publiczności i niestety pozostaje osiąść, pstrykanie serią co po chwila jest również nieetyczne.

Stąd moje zastanowienie nad ogółem używalności wysokich ISO w 60D. Przeglądając testy 6D to już jest coś ale nie ta półka cenowa. Sporo osób zadaje pytanie odnośnie sprzętu jaki wybrać, wielkie plany a 3/4 zapewne osiada na tym co kupili body+kit ew T/S.
    Gdyby nie wpadki z D7000 te ciut wyższe iso mogłoby mnie zadowolić a tak..
    Sytuacja finansowa spowodowała, że sprzedaję 60D. Teraz zacząłem analizować testy (jedne drugiemu nie równy - stąd ten temat by poznać opinię użytkowników a nie tabelkowiczów) i zastanawiam się nad opcją 50D + 85 1.8 zamiast 50'tki bądź no właśnie w podobnej cenie jest D90 gdzie testy pokazują używalne ISO 3200 i możliwość lepszej jakości wyciągania z cienii.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Miasto

P.S. także nie myślałbym o zmianie systemu od tak, tylko jest taka możliwość i zastanawiam się co w klasie entry-level jest mniej szumiące i nadaje się do portretu, zdj koncertów przy cenie używanej puszki do 1800 zł bo ceny tanich szkieł podobne.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Coś już napisał
    Miasto
    Irlandia/Polska

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    P.S. także nie myślałbym o zmianie systemu od tak, tylko jest taka możliwość i zastanawiam się co w klasie entry-level jest mniej szumiące i nadaje się do portretu, zdj koncertów przy cenie używanej puszki do 1800 zł bo ceny tanich szkieł podobne.
    Jeżeli mowa tylko i wyłącznie o ISO i wyciąganiu z cieni to jeśli trafisz na dobrą sztuke Nikona, będzie on napewno lepszy od 60D.

Miasto

ale to D300 czy d90 bardziej

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Cytat Zamieszczone przez benicjusz Zobacz posta
    Mało który szanujący sie sklep czy salon na to pozwala, a Ty chciałbyś kupić taki wymacany i przestrzelony sprzęt?
    Ciekawe ... Ja mam zgoła odmienne doświadczenia - papudrackie, albo typowo komercyjne sklepy nie pozwalająna takie testy, natomiast szanujące sie sklepy owszem, czasami wręcz do tego zachęcają. Najwięcej tego typ doświadczeń mam ze sklepem Cyfrowe.pl. gdzie nie ma problemu z zamówieniem 2-3 zabawek i przetestowaniem/porównaniem ich do siebie. Fakt: w MM, czy Euro AGD taka zabawa nie wchodzi w grę, ale to wg. mnie druga liga sprzedawców ...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez e-pic Zobacz posta
    Można potestować, można obejrzeć i się pobawić u kolegi itp. Ale co z tego skoro jedna sztuka D7000 np działa sprawnie (albo tylko się wydaje że tak jest) a druga już nie? Poczytaj testy Fatmana z żółtego forum, obejrzyj z nim wywiad - dowiesz się dokładnie na czym polega bolączka D7000. W skrócie: dzisiaj mój D7000 działa, jutro już nie działa tak jak powinien, a na trzeci dzień jak gdyby nigdy nic, jest już wszystko w porządku. Cieszę się, że ten którego zamówiłem miał taki problem od razu, bo mogłem od razu zareagować i oddać sprzęt. Gdyby został u mnie to miałbym już więcej siwych włosów...
    Czytałem i brałem to pod uwagę. Doszedłem jednak do wniosku, że na 1 mln kupujących zawsze znajdzie się osoba niezadowolona, która zrobi z tego aferę, a pozostałe 999 999w tym czasie robi zdjęcia. Mozna zawsze zostać pechowcem nr 2, ale wówczas pozostaje gwarancja. Takich aparatów nie kupuje się raczej do zarobkowej fotografii i nie zależy od ich działania czyjeś "być, albo nie być". Są to z reguły sprzęty dla zaawansowanych i wymagających fotoamatorów.
    W moim przypadku o zakupie 60D zamiast D7000 zdecydowała ergonomia, a nie jakieś tabelki porównawcze, czy opinie z forów i portali.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów