Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: "kolory" obiektywow?

Domyślnie Odp: "kolory" obiektywow?

Akustyk, Jeśli te fotografie były wywoływane w LR na tych samych parametrach to tamron wyraźnie ociepla. Lanszaftom może to pomóc ale z portretem i odcieniami skóry może być już gorzej. Oczywiście, da się to skorygować ale mając w bibliotece do obróbki kilkaset fot robionych różnymi szkłami czynność ta może być pracochłonna. Podobna sprawa jest z Takumarem multicoated, niektórzy nawet twierdzą, że zdjęcia z użyciem tego szkła mają zafarb "sików"
    P.S. Zazdroszczę odwiedzanych miejsc.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez ArtMoon Zobacz posta
    Akustyk, Jeśli te fotografie były wywoływane w LR na tych samych parametrach to tamron wyraźnie ociepla.
    no wlasnie to sa eksporty z wyzerowanymi ustawieniami, tylko podkreconymi kolorami, zeby bylo wyrazniej widac roznice.

przy czym, takie porownania sa o tyle niedoskonale, ze nie daja obrazu tego jak sie foty wywoluje i jakie sa wrazenia organoleptyczne przy korekcji WB i kontrastu juz na kompie. to trzeba samemu zrobic i wyczuc..

niemniej, moje wrazenia odnosnie Tamrona sa podobne. ociepla.

Lanszaftom może to pomóc ale z portretem i odcieniami skóry może być już gorzej.
    bardzo zalezy od landszaftow, tzn. konkretnej kolorystyki scenerii. z tym ze na pewno latwiej sie wywoluje poprawne choc nasycone barwy L, niz Tamrona czy Samyanga

z tym ze w przypadku akurat Tamrona 28-75 jego odwzorowanie barw jest IMHO bardzo na plus do portretu. to szklo ma znacznie mniej nasycone barwy niz 17-40 czy 24-105 i to IMHO wyglada juz na golym RAW-ie lepiej. moze nie w odniesieniu do wiernego odwzorowania kolorow skory, ale to daje ladniejsze, bardziej pastelowe barwy...

do landszaftu z kolei... ja jestem starej daty, more is more, lubie duzo koloru. no to tu bez watpienia coco-jumbo i do przodu. tylko L ewentualnie, pod wzgledem kolorystyki przynajmniej: Tokiny

Oczywiście, da się to skorygować ale mając w bibliotece do obróbki kilkaset fot robionych różnymi szkłami czynność ta może być pracochłonna. Podobna sprawa jest z Takumarem multicoated, niektórzy nawet twierdzą, że zdjęcia z użyciem tego szkła mają zafarb "sików"
    pewnie zalezy od kopii. ja mialem taka, ze kanal niebieski nie istnial, wiec faktycznie siki na calego. ale sa Takumary "wygrzane", ktore tego problemu juz nie maja.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

ojaaa... ale musztarda kolory z tego samyang'a!
    takie same jak z tamronow..
    kurde, a juz chcialem sobie dokupic jako UWA.
    chyba jednak wroce do 17-40L, jednak co L to L
    17-40L w fotografii podrozniczej czy krajobrazowej nie zawiodlo mnie ani razu, a sprzedalem tylko i wylacznie bo zbieralem do 24LII
    ale cos czuje, ze stara i poczciwa 17-40L ponowniei zagosci w mojej torbie

--- Kolejny post ---

ale wpierw i tak musze sfinalizowac zakup 135L
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ale cos czuje, ze stara i poczciwa 17-40L ponowniei zagosci w mojej torbie
    poczekaj na 17-40/4 IS za 1500$, wtedy ta stara wersja zrobi sie (oprocz starej i poczciwej) rowniez kultowa i tania jak barszcz
    www albo tez flickr

Miasto
    Szczecin

17-40L IS ?
    Marzenie scietej glowy :]

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

17-40L w wersji z IS-em?? Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić po co w tak szerokim szkle stabilizacja.... chyba, żeby w nocy landszafty z ręki robić?

Miasto
    Szczecin

dokladnie po to wlasnie
    na cholere dzwigac statyw do zdjec nocnych/krajobrazowych, jak mozna czesciowo rozwiazac kwestie IS'em, a czesciowo wyzszym ISO.
    jak sobie pomysle, ze mam dzwigac gdzies statyw, to odechciewa mi sie wychodzic z domu ;]
    swoja droga.. Canon moglby wkoncu zrobic puszke ze stabilizacja matrycy.
    uszczesliwilby tym posunieciem jakies pare milionow osob na calym swiecie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

17-40L IS ?
    Marzenie scietej glowy :]
    17-40L w wersji z IS-em?? Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić po co w tak szerokim szkle stabilizacja.... chyba, żeby w nocy landszafty z ręki robić?
    podam jeden dorazny powod: zeby to szklo bylo ostre.

wyjasnienie: 99% dzisiejszych fotografow robi foty z reki i mimo bardzo wyraznych sygnalow przeciwnym z uporem maniaka uwaza wlasna reke za bog wie jak stabilna.
    a niestety nowe, geste matryce, maja znacznie silniejsze wymagania co do dyscypliny robienia zdjec. i 1/20s przy niestabilizowanych 17mm to absolutnie nie jest czas
    gwarantujacy nieporuszonego zdjecia. wrecz, powiedzialbym, ze pozostawia jakies 5% szans na to. bo przy 21Mpix, zeby szanse podniesc do statystycznych 95%,
    powinno sie przy tych 17mm trzymac czas na poziomie 1/60 sekundy

szklo ze stabilizacja pozwoli tu spokojnie wyciagnac czas do nawet 1/5 sekundy (mowie o 95% pewnosci a nie kotleciarskim "jedno z 5 mi w miare ostre wyszlo").
    i wtedy nagle okaze sie, ze szklo w pomiarach laboratoryjnych rownie ostre jak obecny 17-40 nonIS, wiekszosci uzytkownikow daje "zauwazalnie ostrzejsze" zdjecia.

a juz zupelnie obiektywnie: dzisiejszy 17-40 jest tanim szklem jak na katalog Canona. ta "wade" beda chcieli kiedys zlikwidowac. a jak wypuszczac nowa wersje, to juz zdecydowanie
    ze stabilizacja. w kwestii optyki nie wierzylbym w cuda, ale spodziewam sie jednak lekkiej poprawy, tak zeby przy f/5.6 prawie-ekstremalne rogi osiagaly granice przyzwoitosci.

zastosowania do landszaftow: niskie kadry, do ktorych nie da sie podejsc ze statywem, fotki "przez balustrade" gdzie stabilne rozlozenie statywu jest niemozliwe...
    wzglednie po prostu mozliwosc spokojnego robienia z lapy na normalnych czasach z polarem...

dokladnie po to wlasnie
    na cholere dzwigac statyw do zdjec nocnych/krajobrazowych, jak mozna czesciowo rozwiazac kwestie IS'em, a czesciowo wyzszym ISO.
    jak sobie pomysle, ze mam dzwigac gdzies statyw, to odechciewa mi sie wychodzic z domu ;]
    zmien statyw, albo daj mu szanse
    ja w plenerze praktycznie nie robie fot bez statywu. kwestia przyzwyczajenia, ale o ogromnym przelozeniu na jakosc zdjec.

swoja droga.. Canon moglby wkoncu zrobic puszke ze stabilizacja matrycy.
    uszczesliwilby tym posunieciem jakies pare milionow osob na calym swiecie
    Maeda-san nie bylby szczesliwy, jakby jego ksiegowi przyniesli swoje arkusze

poza tym - wole fantastyczna stabilizacje 70-300L od kombinacji stabilizowana matryca + jakies 70-300 nonIS. w praktyce to beda ze 2 dzialki skutecznosci stabilizacji.
    a do kompletu lepszy AF - bo nie zapominajmy, ze stabilizowana optyka oznacza takze stabilizowany obraz na czujniku AF. jak ktos sie bawil korpusami Canona/Nikona
    i porownywal z Playstation... to chyba nie bedziemy kopac lezacego
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-03-2013 o 18:57
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Maeda-san nie bylby szczesliwy, jakby jego ksiegowi przyniesli swoje arkusze
    Nie byłby szczęśliwy? Nie wiem gdzie w odróżnieniu od Rosjan Japońcy wysyłają na "wczasy" osobników z takimi pomysłami ale podejrzewam że tam właśnie by wylądowali żeby jednak ponownie przemyśleć swoje idee .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie byłby szczęśliwy? Nie wiem gdzie w odróżnieniu od Rosjan Japońcy wysyłają na "wczasy" osobników z takimi pomysłami ale podejrzewam że tam właśnie by wylądowali żeby jednak ponownie przemyśleć swoje idee .
    do R&D dzialu Kalkulatory
    www albo tez flickr

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów