Strona 288 z 372 PierwszyPierwszy ... 188238278286287288289290298338 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 871 do 2 880 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: 5DmkIII w praktyce

Cytat Zamieszczone przez macieksob Zobacz posta
    Tak miałem na myśli 1/125 i dłuższy czas naświetlania, mogę jeszcze prosić w jakim zakresie można ustawić czas w auto iso w Av

od 1/250 - 1"
    Jest jeszcze ustawienie Auto.
    Instrukcja na ten konkretny temat milczy (chyba, że coś przeoczyłem), ale z tego co zaobserwowałem czas ustawiany jest w zależności od ogniskowej obiektywu. Czyli na 85ce aparat sugeruje czas 1/80 lub 1/100.
    Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez efbiaye Zobacz posta
    od 1/250 - 1"
    Jest jeszcze ustawienie Auto.
    Instrukcja na ten konkretny temat milczy (chyba, że coś przeoczyłem), ale z tego co zaobserwowałem czas ustawiany jest w zależności od ogniskowej obiektywu. Czyli na 85ce aparat sugeruje czas 1/80 lub 1/100.
    Jeżeli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
    Tryb Auto-ISO. Opcja czasu "Auto", to w trybie AV podstawowy tryb pracy, czyli aparat nie ustawi dłuższego od tzw. bezpiecznego czasu zależnego od ogniskowej, dopóki wystarczy światła. Aparat najpierw ustawia ISO do bezpiecznego czasu, a dopiero potem zaczyna wydłużać czas, jeśli nadal brakuje światła.
    W trybie wyboru minimalnego czasu naśw. chodzi o to, żeby aparat nie ustawiał niepożądanych zbyt długich czasów przy fotografowaniu szerszymi szkłami, co mogłoby mieć miejsce w trybie Auto - przykładowo dla obiektywu 24mm zwykły tryb AV może dawać czasy rzędu 1/30, czego fotograf mógłby sobie nie życzyć, bo chce zdecydowanie krótszy czas kosztem wyższego ISO, którego ma pod dostatkiem ..z tym, że jeśli zabraknie ISO, to aparat i tak ustawi dłuższy czas, ale dopiero wtedy.

Natomiast, przy użyciu teleobiektywów aparat "sam" będzie dążył do ustawiania wyższych czasów w trybie AV, a jeśli czas tzw. bezpieczny dla obiektywu np. 400mm jest dla Ciebie zbyt długi, "to wiedz, że coś się dzieje" i trzeba skorzystać z trybu M i Auto-ISO, że zacytuję klasyka .
    Z kolei, jeśli masz teleobiektyw ze stabilizacją, to możesz dla np. 70-200 IS zażądać, aby aparat w trybie AV "nie bał się" używać czasu 1/60 przy ogniskowej 200mm, czyli znowu przydaje się opcja wyboru minimalnego czasu naświetlania. W ustawieniu Auto celowałby w czasy od 1/200.

Uzależniony Awatar Max_im

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Jak dla mnie to rzecz bardzo przemawiająca za zakupem tego body. W zaszłym roku miałem taką sytuację że pod koniec ceremonii ślubnej "padła" mi karta na której miałem cały materiał od początku przygotowań(jak mi się wydawało miałem dobrą kartę, i nawet nie za długo używaną) Nie wyobrażacie się w jak zrzedła mi mina i oblałem się zimnym potem. Całe szczęście w prosty sposób odzyskałem zdjęcia ale obawa pozostała. Zdjęcia robiłem zawsze w zasadzie na jednym 5dII (drugi aparat 50d leżał w torbie naładowany i przygotowany do pracy ale bez żadnych zdjęć) No jeśli robiłbym na dwa 5dII to przynajmniej jakaś część zdjęć w razie takiego ewentualnego wypadku by pozostała. No ale teraz w planach zakup 5d III i koniec obaw
    No tak Jakiej firmy to była karta?
    Ja W sandisk wierzę
    Wydawanie 12 tys na 2 sloty to przesada jeżeli inny aparat ci wystarcza
    Można za tą kasę sporo innych rozwiązań znaleźć
    Mnie markII ograniczał.
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 02-01-2013 o 09:59

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    No tak Jakiej firmy to była karta?
    Ja W sandisk wierzę
    Wydawanie 12 tys na 2 sloty to przesada jeżeli inny aparat ci wystarcza
    Można za tą kasę sporo innych rozwiązań znaleźć
    Mnie markII ograniczał.
    Karta to sandisk extreme III. Co do przewagi nad 5dII to wiadomo że 2 sloty to nie jedyny powód zakupu 5d III, bo np.lepszy AF też się przyda

Coś już napisał Awatar efbiaye
    Miasto
    Poznań

Kuba1 dzięki za dokładny opis, na pewno teraz bardziej świadomie będę z tego korzystał. Szkoda, że Canon w instrukcji zapomniał tego opisać jak należy.
    Jak widać codziennie coś nowego można się nauczyć

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Tryb Auto-ISO. Opcja czasu "Auto", to w trybie AV podstawowy tryb pracy, czyli aparat nie ustawi dłuższego od tzw. bezpiecznego czasu zależnego od ogniskowej, dopóki wystarczy światła. Aparat najpierw ustawia ISO do bezpiecznego czasu, a dopiero potem zaczyna wydłużać czas, jeśli nadal brakuje światła.
    W trybie wyboru minimalnego czasu naśw. chodzi o to, żeby aparat nie ustawiał niepożądanych zbyt długich czasów przy fotografowaniu szerszymi szkłami, co mogłoby mieć miejsce w trybie Auto - przykładowo dla obiektywu 24mm zwykły tryb AV może dawać czasy rzędu 1/30, czego fotograf mógłby sobie nie życzyć, bo chce zdecydowanie krótszy czas kosztem wyższego ISO, którego ma pod dostatkiem ..z tym, że jeśli zabraknie ISO, to aparat i tak ustawi dłuższy czas, ale dopiero wtedy.

Natomiast, przy użyciu teleobiektywów aparat "sam" będzie dążył do ustawiania wyższych czasów w trybie AV, a jeśli czas tzw. bezpieczny dla obiektywu np. 400mm jest dla Ciebie zbyt długi, "to wiedz, że coś się dzieje" i trzeba skorzystać z trybu M i Auto-ISO, że zacytuję klasyka .
    Z kolei, jeśli masz teleobiektyw ze stabilizacją, to możesz dla np. 70-200 IS zażądać, aby aparat w trybie AV "nie bał się" używać czasu 1/60 przy ogniskowej 200mm, czyli znowu przydaje się opcja wyboru minimalnego czasu naświetlania. W ustawieniu Auto celowałby w czasy od 1/200.
    5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Uzależniony Awatar Max_im

Tak zależy jeszcze kto co fotografuje i jakie efekty chce uzyskać
    Bo dla mnie ograniczenie czasu to gwarancja nie rozmycia lum kontrolowanego rozmycia fotografowanej sceny
    Tzn np. fotografuję ogniskową 30mm.
    1/40 to czas w miarę gwarantujący nierozmyty obraz - ale jak fotografuję ruchome przedmioty czy ludzi może okazać się że będą rozmyte. Więc ograniczenie używanych minimalnych czasów daje mi większą kontrolę nad fotografią

Coś już napisał

Witam!! jakie ustawienia AF najbardziej nadają się do sportu w hali? przewidywane szkła C-70-200 f 4 L oraz 17-40 f 4 L

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

f4 do hali? ciemno bedzie. AF ustaw w zaleznosci od sportu ktory bedziesz fotografowal, masz w instrukacji opisane poszczegolne tryby pracy i do jakiego typu zdjec je polecaja. to samo jest powielone w aparacie

Coś już napisał

No właśnie nie mam jasniejszego. liczę na neatywne ISO. Dzięki !

Coś już napisał Awatar HooMaR

Na pewno było już coś o tym, ale pozwolę sobie zadać pytanie jeszcze raz czy lightroom 4, otwiera RAW-y z nowej piątki?

Strona 288 z 372 PierwszyPierwszy ... 188238278286287288289290298338 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów