Mój 350D ma wyraźny "klik", 30D ma mniej wyczuwalny "klik",
Jeśli 5D Mk3 będzie miał jeszcze mniejszy "klik" czy w ogóle nie go będzie - przeżyje, kwestia przyzwyczajenia, przecież efektem dociśnięcia calkowicie spustu jest akcja lustra i migawki więc raczej przeoczyć tego momentu się nie daważne żeby wyczuwalny był pierwszy stopień.
Qrka wodna teraz to musze się zastawnowić czy dalej zostać przy zakupie 5`tki
A poważnie to z tym "poruszeniem" na skutek "klika" to nie przesadzajcie
Nie idzie wyczuć pierszego stopnia - momentu ostrzenia i odrazu strzela?
Czy przy drugim stopniu - wyzwolenia migawki zachowuje się miękko jak "set"?
Jeśli to drugie to wysłanie odrazu na Żytnią z tego powodu uważam za... delikatnie mówiąc przesadne![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-03-2013 o 20:13 Powód: n
Nie wiem co to to koncowe pstryk, ale czuly jedt bardzo.
Na pewno nie czuć tego takiego "przeskoku" pomiędzy ustawieniem ostrości a wyzwoleniem migawki - mam na myśli 6D.
jak chce "końcowe pstryk" to niech się pobawi aparatem na plaży przy dużym wietrze. Będzie miał tyle pstryków, ile dusza zapragnie.
Jarek
O kurcze... nie no - jestescie nieziemscy
Jesli faktycznie zaczniemy ciagnac temat "delikatnego" spustu migawki na kolejne podstrony, to bedzie chyba rekord tego forum w wyszukiwaniu problemow/usterek
Zaczynalem od 350D, potem 20D, 5D, 5D II, 1Ds MKIII a teraz 5D MK III i... o ironio - w zadnym nie widzialem zadnych roznic dzialaniaPewnie mialem jakies walniete sztuki, bo przeciez powinieniem wyczuwac roznice miedzy 350D a deesem a ja nic... tylko roznica w szybkosci dzialania AF'a - coz... tak wlasnie bylo u mnie (jesli komus ma to pomoc)
![]()
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 27-03-2013 o 20:16
Albo masz palec wskazujący mniej wrażliwy
Jeśli tak to feler i słusznie zrobiłeś.
Martwi to jednak i smuci jak to Canon się przykłada do produkcji (i to na przykładzie prawie topowej puszki)choć z drugiej strony taka usterka może się trafić w każdym modelu i pewnie się trafiała na przełomie tylu-nastu lat produkcji.
Gorzej w wymienionym rozrzutem w samym działaniu w/w 500D trzymanych jednocześnie w ręce, ale i tu może być w pewnym sensie wytłumaczenie - jeśli nie były one nowe, może różni właściciele z różną 'siłą" nerwowością operowali spustem stąd po jakimś czasie inne ich działanie względem siebie![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-03-2013 o 20:53
Dobra wytłumaczę jeszcze raz - chodzi o to że nie ma możliwości ustawienia focusa tylko od razu strzela zdjęcie. Źle się wyraziłem pisząc "końcowy pstryk" - nie chodzi tu o odgłos pstryknięcia tylko moment wyczucia takiej mini blokady kiedy jest możliwość właśnie ustawienia focusa. Więc podsumowując nie jest to raczej wprowadzone ulepszenie w III - no bo czy można nazwać brak możliwości ustawienia ostrości ulepszeniem??
Ostatnio edytowane przez bajker83 ; 27-03-2013 o 20:39