Szymon masz rację, zmęczenie daje się we znaki![]()
Szymon masz rację, zmęczenie daje się we znaki![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Szymon? .![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zrób test z 5 metrów
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram
Do 1m Canon 50/1.4 też jest kosa na 1.4 ale im dalej tym gożej i trzeba przymykać chociaż z 5 metrów to nawet 2.2 daje takie sobie rezulataty. Ten obiektyw najlepszy jest na krótkich dystansach. W Sigmie masz podobnie? Ja C50/1.4 lubie focić do 2-3 metrów, powyżj tego dystansu go odstawiam i biorę coś innego.
Ostatnio edytowane przez horak ; 30-11-2012 o 15:14
Panowie, fotografuję tym obiektywem od przeszło 2 lat. Nie zauważyłem jakiegos nadzwyczaj dużego FF czy BF, może dlatego że wolę robić zdjęcia niż studiować wykresy i tabelki? Zrobie tak jak piszecie nie widze kłopotu![]()
crazy ja cię nie proszę o testy itp. bo co egzemplarz to jest inaczej, opisuję tylko jak zachowuje się moje C50/1.4, z którego nie jestem dumny. Nikt nie wątpi, że wolisz robić zdjęcia, a jednak robiłeś tabelki![]()
Zrobiłem czysto testowo - forumowo na pożyczonym 5D MK II bo mam zamiar takowy nabyć niebawem, stąd takie a nie inne zdjęcia![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Witam,
wczoraj byłem w sklepie z zamysłem wybrania C 50 1.4 lub C 85, przy czym sprzedawca zaproponował mi wspomnianą sigmę.
Podpialem wszystkie 3 szkła po kolei, pstryknalem pare ujęc, wlasnie zgrałem i faktycznie wychodziło by na to ze ta sigma jakoś niebardzo chce trafiać... Pracuje na 5d, potrzebuje stałkę do reporterki, wczoraj podjarałem się kosmicznie tą sigma, ale dzisiaj jak poczytałem troche temat + zgrałem sample to zapał nieco opadł.
Reasumując, może ktoś używa / używał C 50 1.4 i Sigme 50 1.4 (najlepiej na 5dmk1) i odpowie mi na pytanie czy warto dopłacać te pare stów do sigmy ?