Strona 28 z 143 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Agent Orange
    Guest

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Objawy wskazują raczej na problem typowo mechaniczny - najprawodopodobniej mechanizm lustra/sublustra AF. Podczas użytkowania dochodzi do zużycia jakiegoś elementu (stąd problem występuje po jakimś czasie), elementów które dostają luzu/luzów i zakłócają prawidłowy tor optyczny światła do układu AF. Stąd kalibracje układu niczego nie zmienią bo serwis kalibruje do pewnej wartości a po kilku klapnięciach sublustro przemieszcza się w inną pozycję powodując zupełnie losową pracę układu ustawiania ostrości.

Może to głupie ale sprawdzaliście czystość czujników AF? Np. jakims lusterkiem dentystycznym (allegro za 30pln)?
    Dodatkowo sprawdziłbym czystość lustra głownego i pomocniczego. Lustro pomocnicze można próbowac sprawdzic w trybie czyszczenia matrycy. Wtedy głowne lustro jest podniesione i można spróbować odchylic lustro pomocnicze.

Charakter wady wskazywałoby na 3 moim zdaniem rzeczy które po czasie mogą ulec zmianie:

1. Czystość toru optycznego czuników AF (Lustro główne, lustro pomocnicze, czujniki). Koledzy habakuk i ripek na pewno często machają stałkami więc o syf w mirror boxie nie trudno a że czujniki AF są na dole i są dużo mniejsze od body poprzednich generacji, to może są bardziej czułe na ten aspekt. Warto sprawdzić - nic nie kosztuje i nie trzeba jezdzic do serwisu.

2. Mechanizm lustra głównego i pomocniczego - tutaj chyba nic sie nie da wymyśleć ale jeśli jest to problem powtarzalny jak u habakuka to o tyle łatwiej będzie miał serwis aby to sprawdzić i potwierdzić.

3. Korozja elektroniki (zasilanie ukladu AF?) ale wg opisu kogoś z forów zagranicznych problem sam się naprawił więc nie wygląda żeby to to.

Więcej pomysłów nie przychodzi mi do głowy..

BTW. Jesteście w jakichkolwiek warunkach (kartka w nadrukowaną kratke w świetle dziennym w odległości 2m) trafić jakim kolwiek trybem(one shot, servo) z duża powtarzalnością?

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Nie jest to raczej problem czystosci czujnikow .. na 85 mm przy 1.2 czy 1.4 trafia bez problemu .. nawet na bocznych u mnie problem wystepuje przy szerokich 24mm czy 35mm..
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    Nie jest to raczej problem czystosci czujnikow .. na 85 mm przy 1.2 czy 1.4 trafia bez problemu .. nawet na bocznych u mnie problem wystepuje przy szerokich 24mm czy 35mm..
    Właśnie tak się przy zakurzonych czujnikach dzieje. Na szerokich kadrach obiekt na którym łapana jest ostrość ma wiecej detali i są mniejsze (wieksza czestotliwość obrazu). Podejrzewam że z bliska na centralnym 35L i 24L zaczynają zachowywać się lepiej..

Czujniki w 5dIII ze wzgledu na ich ilość są mniejsze niz 5dII. To że są mniejsze ma swoje zalety bo można precyzyjnie wyostrzyć na np źrenicy .. ale być może ma to też swój koszt w postacji większej higieny układu AF.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Ale ze nagle sie tylu osobom czujnik brudzi przy +- tym samym przebiegu, z takimi samymi objawami? Wątpię.

Jeszcze raz zapraszam na grupe Log In | Facebook i prosze o wypelnienie ankiety...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

wiesz, ja to mam w zasadzie nowe czujniki, serwis mi wymienił, i nic nie pomogło

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Ale ze nagle sie tylu osobom czujnik brudzi przy +- tym samym przebiegu, z takimi samymi objawami? Wątpię.

Jeszcze raz zapraszam na grupe Log In | Facebook i prosze o wypelnienie ankiety...
    A zamiast wątpić to nie lepiej zaglądnąć?

Początki nałogu

A ja mam nowy Mirror Box więc tu jakby też...inaczej-być może właśnie problem zaczął się od tego momentu.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    A ja mam nowy Mirror Box więc tu jakby też...inaczej-być może właśnie problem zaczął się od tego momentu.
    myślisz, że masz

Początki nałogu

Powiem Ci-tak-po tym co czytam to sam nie wiem. Czujniki miałem przesunięte w fabrycznie nowym korpusie-i to było oczywiste.Po wymianie ( 2 krotnej wizycie korpusu w serwisie)-przesunięcia nie odnotowałem...jak to było zrobione-niem wiem. Takie info dostałem-wymiana mirror boxa.Tylko, że...są inne kwestie jak wiemy
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Strona 28 z 143 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów