Strona 164 z 194 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/
    EM5 - rollin' - ma baardzo poprawiony, coś musiałeś nie doczytać? Ekranik też ma mocny (piszę na podstawie XZ1).
    Brak ergonomii - target bezlusterkowców to Azja a tam grabki jakby mniejsze; dla reszty jest grip; btw to właśnie z tego powodu uwielbiam grubość GF1.

Zoomik - to jest zaawansowany PZ; jest tam - ztcp - kilka opcji prędkości zumowania. Jak to dokładnie działa nie pamiętam bo mnie to szkło nie interesuje. Musisz doczytać lub popytać na forum Oly.

Dlaczego jesteś zszokowany AF
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/
    Miałem w rękach OMD (krótko, co pawda) i jakiegoś laga na LCD (OLED de facto) nie zauważyłem. Ciemno jakoś nie było (normalne oświetlenie we wnętrzu), ale też nie było jasno. Tam są w menu jakieś ustawienia częstości odświeżania w menu, przynajmniej dla EVF - może ktoś coś poprzestawiał w sklepie?

Ale podejrzewam coś innego. Większość apratów z detekcją kontrastu w kiepskich warunkach spowalnia i pojawiają się lagi, a obraz na ekranie śnieży. Mogę sobie wyobrazić że ciemne pomieszczenie plus f/6.3 na długim końcu kitowego zooma mogło by dać taki efekt.

W lustrach Canonach, gdy podepniemy telekonwenter do obiektywu f/5.6 i zrobi się ciemniej niż f/5.6, AF na detekcji fazy mocno słabuje (o ile w ogóle działa). A wg instrukcji przy obiektywach ciemniejszych od f/5.6 AF nie działa. Tu mogła by być podobna przyczyna - ciemne pomieszczenie plus f/6.3 = lagi.
    Co innego przymknięcie przysłony przy robieniu zdjęcia, a co innego praca cały czas na małym otworze.

IMO używanie bezlusterkowców z tak ciemnymi zoomami (ciemniej niż f/5.6) nie ma większego sensu. A jakość obrazu jaką dostaniemy z kitowym zoomem f/3.5-5.6 może być zbliżona do tego co możemy dostać z kompaktu z matrycą 1/1.63'' i jasnym zoomem (XZ1 ma f/1.8-2.5, a nowy Panasonic LX7 f/1.4-2.3). A do OMD dali zoom który na długim końcu ma f/6.3.
    Bezlusterkowce rozwiną skrzydła z jasnymi stałkami - taki OMD z 12mm f/2, 20mm f/1.7, 25mm f/1.4, 45mm f/1.8, 75mm f/1.8, ewentualnie zoomem 12-35mm f/2.8 to zupełnie inna bajka. Olek popełnił dwa zoomy ciemniejsze niż f/5.6 na długim końcu - wg mnie to pomyłka.

PS. Zauważyłem, że kitowe szkło do tego Olka ma chyba zoom by-wire? Kurde, dlaczego? Czemu to ma takiego laga i w dodatku jeszcze wydaje dźwięki przy zoomowaniu, da się to jakoś obejść? :/
    Kitowy zoom ma ruchomy jeden pierścień (przesuwalny wzdłuż obiektywu). Efekt jest taki że po jego przesunięciu zoomujemy właśnie jak kamerą czy kompaktem - by-wire, a po cofnięciu pierścienia do normalnej pozycji - normalnie. W sklepie musiał to ktoś przełączyć.
    Zoomowanie wyłącznie by-wire mają dwa zoomy Panasonica - naleśnik 14-42mm oraz tele 45-175mm.
    Olek użył w 12-50 genialnego rozwiązania - mamy do wyboru zoom tradycyjny, oraz po przesunięciu pierścienia na obiektwyie by-wire (do filmowania).
    To rozwiązanie plus jakość wykonania robią świetne wrażenie. Tylko obiektyw za ciemny... Takie samo wrażenie odnieśli w teście obiektywu na Optyczne.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta

Dlaczego jesteś zszokowany AF
    Jak dla mnie jest szybszy niż w 5D2
    Pierwszy raz coś takiego widziałem przy kontrstowym AF-ie, a ostrzyłem od makro do nieskończoności.

Co do ekranu to pójdę się jeszcze zatem pobawić, może faktycznie ktoś namieszał w ustawieniach, ale naprawdę jakoś tak wszystko maksymalnie niepłynnie działało, bo jakościowo / rozdzielczościowo ekranik jest zacny.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Co do OM-D, to dzisiaj pobawiłem się chwilę w sklepie i o ile jestem zaszokowany szybkością AF, to LCD to jakaś kpina jest, odświeżanie chyba 3 klatki na sekundę z widocznym rollingiem, może w lepszym świetle byłoby lepiej, ale nawet w 5D2 jest o 3 klasy lepiej przy LV, kurde nawet moja stara R1-ka działa płynnie przy kadrowaniu LCD. Aparat nastawiony na operowanie LV powinien ten fragment mieć dopracowany do perfekcji :/. Kompletna dyskwalifikacja aparatu. Do tego dochodzi jeszcze kompletny brak ergonomii uchwytu i mamy gotowy przepis na nieszczęście. Szkoda bo byłem zainteresowany ze względu na możliwości tego body :/

Podczas zabawy z E-M5 nie zauważyłem nic takiego, obraz zarówno na LCD jak i w wizjerze był wyświetlany płynnie.

Co do zoomu 12-50 to działa on w 2 trybach, elektrycznym i mechanicznym. Tryb zmienia się poprzez przesunięcie pierścienia ogniskowej w tył<->przód. Co ciekawe w trybie mechanicznym też nie byłem pewien, czy jest to naprawdę tryb mechaniczny, bo podczas zoomowania też słyszałem ciche bzyczenie tak jakby silniczek pracował i opór pierścienia był też jakiś inny niż przy zwykłych obiektywach. Sprawdziłem więc jak przekłada się szybkość obrotu pierścienia na zoomowanie, i przy wolnych obrotach obiektyw zoomował powoli, a przy szybkich zoomował szybko. Więc albo faktycznie jest to zoom mechaniczny i tylko tak dziwnie działa, albo dobrze zrobiony zoom elektryczny.

Pierwsze słyszę o lagach w LV. Bawiłem się tym aparatem kilka razy i nic takiego nie występowało.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Coś już napisał
    Miasto
    Police

Jakieś dwa EOS-y i m43

Pełne uzależnienie

test 12-35mm f/2.8 do micro43 (ekwiwalent 24-70mm):

Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm f/2.8 ASPH POWER OIS - Review / Test Report

Z podsumowania:
    - dobre szkiełko, ale gwiazdą nie jest
    - ostre w centrum, na brzegach słabiej
    - dystorsja jest, ale korygowana programowo przez body (zarówna Panasa jak i Olka)
    - aberracje są, korygowane programowo przez body Panasonica (ale nie przez body Olympusa)
    - jakość wykonania super
    - szybki i cichy AF
    - bokeh całkiem ładny
    - małe i poręczne (jak na zoom ze stałym światłem f/2.8)

Poziomu stałek do micro43 nie osiąga. No, ale te naprawdę mają wysoki poziom (12/2, 20/1.7, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, a i zapowiadanego w przyszłości 17/1.8).

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

1100eu lol, m43 dalej bezsensu.

W sensie g.o. to 5.6 więc apsc 16-50 f/4 kasuje to na starcie. Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc. Jeżeli Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 będzie znośny optycznie to jeszcze będzie 2 razy mniejszy. Trzeba by kupić do tego OMG żeby jakością zbliżyć się do matryc nexa. Heh

Dopiero zaczyna

Cudownie szybko sie to wszystko rozwija, caly rynek bezlusterkowcow. Niedlugo beda pelne klatki, a C/N nie maja jeszcze nawet bezlusterkowcow dla "zaawansowanego uzytkownika".

Wieszcze im los fujifilmu:rolleyes:

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Dodatkowo strata przynajmniej ev do apsc.
    Nie przynajmniej EV, tylko 2/3 EV. A w porównaniu do APS-C Canona to nawet bliżej 1/2 EV.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 164 z 194 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów