Strona 114 z 194 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    tania (?) manualna rybka dedykowana do micro43:

http://optyczne.pl/3801-nowość-Proto...h-eye_MFT.html
    Nie interesują mnie tanie rybki.
    Jest połowa marca 2011r. Ja się pytam (Olka) gdzie są moje 12mm f/2.8 i 50mm f/2 macro "w mZD" z roadmapu 2010?
    W sumie jakby się uparł to tylko na 12mm czekam.
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zerknijcie na ten test: http://www.photozone.de/dslr_reviews...ngnx10?start=2

Widac jak Samsung NX odstaje od NEX i u43.

Zastanawiajace rowniez, jak:
    - NEX odstaje na plus od Alpha 550
    - korelacja NEX i u43 na obu wykresach
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolejny test, porownanie - u43 vs NEX vs NX:
    http://www.optyczne.pl/149.4-Test_ap...%9B%C4%87.html
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dawalem wczesniej link do DP Review z porownaniem ostrosci u43, NEX i niskoszumiacego Pentaxa.

Nie ma to jak bezposredni feedback od uzytkownika u43 i Pentaxa, potwierdzajacy to o czym od dawna pisza uzytkownicy, oraz kolejne testy.

Z dobrym szklem u43 jest widocznie ostrzejsze od dostepnych APS-C.

"I like my Pentax K-5 very much, and its very good at high ISO's, however the images are not as sharp as my m4/3 cameras at lower ISO's. I'm perfectly happy to forego low noise at high ISO settings for improved sharpness at the lower settings, and its one of the reasons I like m4/3."

http://soundimageplus.blogspot.com/2...ew-part-1.html

To nie zaden fanboy, uzywa m.in. korpusow M9, u43, Pentaxa oraz szklarni Leici, Voigtlandera, Panasa, Oly, Pentaxa i in.

Stad wie, co mozna wyciagnac z dobrej optyki i matrycy o slabym, badz w ogole bez - filtrze AA.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Nie rozumiem, dlaczego niektórzy jak mantrę powtarzają ciągle, że μ4/3 ma wyższą rozdzielczość. No ma, to fakt. Po co wyważać otwarte drzwi? Szkoda tylko, że nikt już nie mówi o tym, jakie negatywne skutki niesie ze sobą brak filtra AA. Producenci używają go nie dla hecy...
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie rozumiem, dlaczego niektórzy jak mantrę powtarzają ciągle, że μ4/3 ma wyższą rozdzielczość. No ma, to fakt. Po co wyważać otwarte drzwi? Szkoda tylko, że nikt już nie mówi o tym, jakie negatywne skutki niesie ze sobą brak filtra AA. Producenci używają go nie dla hecy...
    Dokładnie, miałem kiedyś aparat ze słabym AA (D70) i nigdy więcej - fotki ostre jak brzytwa fakt, ale koszulka w paski mojej żony z weekendowego wypadu nie do uratowania nawet po przemieleniu przez specjalistyczne narzędzia do usuwania mory
    Jak to jest w m4/3, jak sobie poradzili z tym problemem?

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    W wideo? Znacznie lepiej niż Canon, w foto... hmm... po 5 latach od wykonania fotki, wczoraj zauważyłem morę na koszuli na fotce z D70.
    Kilka lat wstecz (po foto Wigilii) zauważyłem ją od razu na fotce z... 20D (nie pamiętam szkła, możliwe, że 24-70L)

Czyli: rozumiemy ryzyko. Wolę kilka fotek z morą i masę ostrych bez niż kill the king z Canona.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Nie poradzili sobie z nim w żaden sposób.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    po 5 latach od wykonania fotki, wczoraj zauważyłem morę na koszuli na fotce z D70.
    Kilka lat wstecz (po foto Wigilii) zauważyłem ją od razu na fotce z... 20D (nie pamiętam szkła, możliwe, że 24-70L)

Czyli: rozumiemy ryzyko. Wolę kilka fotek z morą i masę ostrych bez niż kill the king z Canona.
    Nie można porównywać mory z matryc 6-8 megapikselowych, gdzie nie można jej było zupełnie wyeliminować (filtr AA trzeba było stosować z umiarem, bo przy tak małej ilości pikseli za bardzo nie ma z czego obcinać rozdzielczości), do matryc 16-18 megapikselowych. Tutaj mora powinna się zdarzać w wyjątkowo rzadkich sytuacjach jeśli zastosujemy lekki filtr AA, w dalszym ciągu pozwalający matrycy na wyciśnięcie z niej rozdzielczości odpowiadającej 12 mpx. Niestety jeśli wywalimy filtr AA kompletnie, mora będzie zjawiskiem częstym. Jeśli zmniejszymy plik do 12 mpx, nadal będzie występować, a rzeczywista rozdzielczość wcale nie będzie większa, niż na zdjęciu z matrycy 18 mpx (z filtrem AA) zmniejszonym do 12 mpx.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Nie można porównywać mory z matryc 6-8 megapikselowych, gdzie nie można jej było zupełnie wyeliminować (filtr AA trzeba było stosować z umiarem, bo przy tak małej ilości pikseli za bardzo nie ma z czego obcinać rozdzielczości), do matryc 16-18 megapikselowych. Tutaj mora powinna się zdarzać w wyjątkowo rzadkich sytuacjach jeśli zastosujemy lekki filtr AA, w dalszym ciągu pozwalający matrycy na wyciśnięcie z niej rozdzielczości odpowiadającej 12 mpx. Niestety jeśli wywalimy filtr AA kompletnie, mora będzie zjawiskiem częstym. Jeśli zmniejszymy plik do 12 mpx, nadal będzie występować, a rzeczywista rozdzielczość wcale nie będzie większa, niż na zdjęciu z matrycy 18 mpx (z filtrem AA) zmniejszonym do 12 mpx.
    Wierzę na słowo, ale mnie ten techniczny bełkot nie obchodzi, m/43 to dla mnie fun. Fun z rozmiarem, fun z video na 14/2.5 i PL45, ostatnio po zakupie Hemi de-fish PS(E) plugin (teraz również na 64bit) również niesamowity fun z fisha oraz fun z fajnie ostrych fotek (masakryczna ostrość pomimo "-2" na jpg z E-PL1).
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

NSzkoda tylko, że nikt już nie mówi o tym, jakie negatywne skutki niesie ze sobą brak filtra AA. Producenci używają go nie dla hecy...
    W swiecie - u43 - w praktyce - NIE ZNAM negatywnych skutkow.
    Ani w wideo, ani w foto.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wlasnie tak to wyglada, ze producenci sobie nie radza, stad nie usuwaja.

Panasonic od poczatku u43 sobie radzi kapitalnie.
    Olympus od E-PL2 i E-5 rowniez.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 16-03-2011 o 12:46 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Strona 114 z 194 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów