Strona 22 z 30 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Jaki czytnik kart CF ??

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jakie 60cm, coś nie tak, bo ja mam kabel o dł.26cm tylko. No mam ten przedłużacz, solidny jest, ale zastanawiam sie czy przy tak długim przedłużaczu transfer nie ucierpi.

Bolek02 no to masz coś nie tak bo powinien być 60 cm równe i taki mam, ale zamawiałem w morele.net. Zobacz gdzieś było w necie o nim i pisało o tej samej długości kabla. Pisałem w którymś poście odnośnie przedłużacza i transfer nie ucierpi bo do 2 m. spokojnie można stosować nawet do 3 m. Ja sprawdzałem bez jak i z przedłużaczem i transfery są te same. Pozdro

Pełne uzależnienie

No to w porządku - jak przedłużacz nie blokuje transferu, to nie ma problemu. Co do kabla to tak już jest, bo czytnik dotarł w oryginalnym zaprasowanym blistrze, więc o podmianie nie może być mowy. Poza tym te kable mają niestandardowe końcówki od strony czytnika i zamienic ich nie sposób.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

No to w porządku - jak przedłużacz nie blokuje transferu, to nie ma problemu. Co do kabla to tak już jest, bo czytnik dotarł w oryginalnym zaprasowanym blistrze, więc o podmianie nie może być mowy. Poza tym te kable mają niestandardowe końcówki od strony czytnika i zamienic ich nie sposób.
    jak niestandardowe końcówki??
    to jakie tam są?

czy mowa jest o Czytnik kart Transcend TS-RDF8K - Czytniki - ram.net.pl?

IMHO tam jest standardowe gniazdko micro-usb 3.0, czyli każdy kabelek micro USB 3.0 będzie pasował, a także każdy kabelek micro USB 2.0 (oczywiście wtedy z prędkością USB 2.0).

opis:
    Transcend RDF8 USB 3.0 – krótki test multiczytnika kart SD :: PCLab.pl

czyli trzeba sobie dokupić kabelek odpowiedniej długości (czy w zestawie jest jakiś kabel?) i nie bawić się w żadne przedłużacze.

a tak w ogóle, to widzę, że w testach pclab ten czytnik wypada całkiem nieźle. muszę go przetestować, 50 zł to nie majątek, bo jak ostatnio zauważyłem (w poście #174) mój obecny czytnik Unitek USB 3.0 jest wolniejszy nawet od tego wbudowanego w laptopa.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    to jakie tam są?

IMHO tam jest standardowe gniazdko micro-usb 3.0, czyli każdy kabelek micro USB 3.0 będzie pasował, a także każdy kabelek micro USB 2.0 (oczywiście wtedy z prędkością USB 2.0).

opis:

czyli trzeba sobie dokupić kabelek odpowiedniej długości (czy w zestawie jest jakiś kabel?) i nie bawić się w żadne przedłużacze.

a tak w ogóle, to widzę, że w testach pclab ten czytnik wypada całkiem nieźle. muszę go przetestować, 50 zł to nie majątek, bo jak ostatnio zauważyłem (w poście #174) mój obecny czytnik Unitek USB 3.0 jest wolniejszy nawet od tego wbudowanego w laptopa.
    Jakbyś chciał coś więcej się dowiedzieć na temat tego transcenda bo o nim mowa to przeczytaj moje posty od 19 strony to dowiesz się wszystkiego. Nie chce jeszcze raz wklejać wszystkich postów i zaśmiecać wątku bo tego dużo nie ma. Kabel jest w zestawie odczepiany micro usb 3.0 po stronie czytnika i usb 3.0 do kompa. U mnie długośc kabla wynosi równe 60 cm, a u Bolek02 dł. 26 cm nie wiem jak to jest mozliwe żeby była taka różnica. Lepiej od razu zakupić przedłużacz na usb 3.0 bo się przydaje jak ktoś chce mieć na biurku czytnik to jest to dobre rozwiązanie, a na transfer nie ma wpływu. Czytnik modecom cr-level3 na usb 3.0 posiada tylko 6 cm. kabla wbudowanego razem ze złączem, więc tu przedłużacz jest niezbędny. Najkrótszy przedłużacz jaki istnieje na rynku jest długości 1,8 m. Mnie np. 60 cm. kabla spokojnie wystarcza do wpięcia w port z tyłu obudowy, ale wolę mieć go na biurku mając lepszy dostęp. Dobre obudowy posiadają po 2 porty na przodzie, więc tym bardziej nie będzie żadnego problemu. Boleko2 tak zgadza się czytnik w ten sposób jest pakowany w blister, więc możliwości podmiany nie ma przez sklep. A jak to jest możliwe że masz innej długości kabel nie mam pojęcia. Na którejś stronie czytałem i też takiej długości kabel był 60 cm. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 08-09-2012 o 20:55

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Jakbyś chciał coś więcej się dowiedzieć na temat tego transcenda bo o nim mowa to przeczytaj moje posty od 19 strony to dowiesz się wszystkiego.
    ależ kolego, to nie ja stwierdziłem, że wtyczka jest niestandardowa.
    poza tym wątek - każdy może mieć inne ustawienia - ma tylko 6 stron.

ale dzięki za informację, że kabel jest w zestawie, bo zdjęcia blistra w teście pclab wyglądało tak, jakby kabla tam nie było wcale.

przedłużacz na usb 3.0 bo się przydaje jak ktoś chce mieć na biurku czytnik to jest to dobre rozwiązanie, a na transfer nie ma wpływu.
    każde złącze po drodze może mieć swój wpływ na jakość sygnału, szczególnie przy 10-cio żyłowym USB 3.0, więc jednak unikałbym niepotrzebnych łączeń.

poza tym można też używać do zgrywania zdjęć laptopa i wtedy i 6 cm w zupełności wystarcza.

osobiście szukam właśnie jakiegoś dobrego kabelka USB 3.0 do laptopa ~30 cm, i nie ma - wszędzie tylko 1.8m, 3m, nawet 5m, najkrótszy był 1.0m. fatalnie.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

ależ kolego, to nie ja stwierdziłem, że wtyczka jest niestandardowa.
    poza tym wątek - każdy może mieć inne ustawienia - ma tylko 6 stron.
    ja nie o wtyczce pisałem tylko ogólnie żebyś wszystkie moje posty na temat tego czytnika przeczytał bo tam o tym wszystko było napisane. Przepisywać tego samego nie było sensu i zaśmiecać o to chodziło. Ja mam 22 strony wątku czyli standardowe ustawienia wyświetlania nic nie zmieniałem. Co do przedłużacza am-af na usb 3.0 nie ma wpływu na transfer do 2m. i też o tym pisałem w którymś poście. Sprawdzałem osobiście z przedłużaczem i bez niego i są te same transfery. Gdyby było inaczej nie wspominałbym i nie polecał bo w ten sposób nie postępuje bez sprawdzenia na własnej skórze. Takiego przedłużacza o takiej długości nie dostaniesz bo jak sama nazwa wskazuje to jest przedłużacz, więc swoją długość musi mieć bo by nim nie był. Jedynie kabel micro usb 3.0 z wtykiem usb typu A najmniejszy jaki widziałem to dł. około 1m. Po to robią takie długości przedłużacze, że można je spokojnie stosować bez obaw, a tym bardziej taki 1,8 m. Kabel jest umieszczony za czytnikiem we wnęce w blistrze. O kablu wraz ze złączem 6 cm, który jest w czytniku modecom to najlepiej go podłączyć do notebooka bo jest łatwy dostęp do portu i też o tym wspominałem. Dla desktopa już w tym wypadku przedłużacz jest wskazany. Nie każdy posiada notebooka czy inny sprzęt mobilny na którym obrabia fotki i może taki czytnik podłączyć. Delock na usb 3.0 też jest i nie ma wogóle kabla tylko samo otwierane na bok złącze, więc tym bardziej do niego jest wskazany przedłużacz. Ja polecam tego transcenda z całego serca. Będę miał karte szybszą niż 60 MB/s to przetestuje i jestem pewien że wyciśnie z niej wszystkie soki jak do tej pory.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 08-09-2012 o 22:23

Pełne uzależnienie

to jakie tam są?

opis:

No właśnie końcówka kabla od strony czytnika jest taka dość płaska i zagnieciona w połowie długości, tak że inna nie pasuje.
    Testowalem niedawno równiez czytnik I-TEC USB 3.0 i jest dokładnie to samo, tylko kabel metrowy.

--- Kolejny post ---

osobiście szukam właśnie jakiegoś dobrego kabelka USB 3.0 do laptopa ~30 cm, i nie ma - wszędzie tylko 1.8m, 3m, nawet 5m, najkrótszy był 1.0m. fatalnie.
    Niestety standowa długość porządnych markowych kabli USB 3.0 (niebieski) to 1,8m. Niestety końcówka nie pasuje nijak do czytnika bezpośrednio
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

No właśnie końcówka kabla od strony czytnika jest taka dość płaska i zagnieciona w połowie długości, tak że inna nie pasuje.
    Testowalem niedawno równiez czytnik I-TEC USB 3.0 i jest dokładnie to samo, tylko kabel metrowy.
    Bolek02 ten wtyk, o którym piszesz to jest micro B usb 3.0 i dlatego inny wtyk nie będzie pasował bo nie ma takiej możliwości. To taki standard na usb 3.0 używany w czytnikach,tabletach i aparatach. W czytnikach czy aparatach, które posiadały standard usb 2.0 nie było w nich gniazd micro B tylko mini B to taka różnica. Spokojnie kupisz taki kabel od metra w góre na micro B i po drugiej stronie wtyk usb typu A do podłączenia w gnieździe w kompie tutaj masz np. Kabel przewód USB 3.0 - Micro USB metr-18zł (1763) (2586993510) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. czy tutaj KABEL USB 3.0 AM-MICRO 1M DELOCK (82531) (2610680247) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Niestety standowa długość porządnych markowych kabli USB 3.0 (niebieski) to 1,8m. Niestety końcówka nie pasuje nijak do czytnika bezpośrednio
    Musiałem to sprostować bo troche w błąd wprowadziłeś pisząc, że nie ma mniejszych kabli niż 1,8 m z wtykiem micro B bo o takie Ci chodziło podłączając czytnik do kompa. Linki są powyżej do tego kabla. Taki kabel kupisz spokojnie gorzej z przedłużaczem am-af usb 3.0 o długości 0,9 m to nie ma tylko od 1,8 m. Bolek02 jakbyś chciał to taki możesz zakupić metrowy i od razu podpiąć do czytnika zamiast wpinać przedłużacz. To już jak kto woli. Nowsze body będą już posiadać gniazdo usb micro B, więc może się przydać czy nawet do tabletu. Zdziwiłem się że canon 5D III nie posiada tego standardu, a wyszedł w tym roku a przecież usb 3.0 to już od 2 lat jest w płytach głównych w standardzie. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 09-09-2012 o 19:55

Miasto
    Poznań

Ja mam 22 strony wątku czyli standardowe ustawienia wyświetlania nic nie zmieniałem.
    ok, ale każdy może mieć tu inne ustawienia, więc na CB trzeba pamiętać, żeby nie podawać odniesień do stron, a jedynie do numerów postów.

Ja polecam tego transcenda z całego serca.
    ok, przejrzałem Twoje posty, i myślę, że I'll give it a try.
    spróbuję go kupić i zobaczymy. szkoda, że nie może go porównać ktoś bezpośrednio np. z czytnikiem delkina czy lexara.

pasuje, pasuje.
    jak już usłyszałeś, to jest standardowa wtyczka micro USB 3.0.

popatrz tutaj - gniazdo micro USB 3.0:
    File:USB 3.0 Micro B plug.PNG - Wikipedia, the free encyclopedia

a tutaj wszystkie rodzaje gniazd USB:
    Universal Serial Bus - Wikipedia, the free encyclopedia

Bolek02 ten wtyk, o którym piszesz to jest micro B usb 3.0 i dlatego inny wtyk nie będzie pasował bo nie ma takiej możliwości.
    jest możliwość - będzie pasował wtyk micro USB 2.0

taka jest ogólna idea USB - wsteczna kompatybilność.

zagniecenie w połowie micro USB 3.0 jest po to, żeby pasowała wtyczka micro USB 2.0 (taka, jaką mają dziś praktycznie wszystkie komórki). spójrz na wskazany powyżej obrazek gniazda micro USB 3.0 - prawa strona (piny 1-5) to dokładnie gniazdo micro USB 2.0 i spokojnie możesz podłączyć czytnik kabelkiem micro USB 2.0 do komputera i będzie działał prawidłowo. z resztą spróbuj - na pewno masz taki kabelek w domu. oczywiście wtedy piny 6-10 pozostaną niepodłączone i prędkość transmisji zostanie ograniczona do prędkości USB 2.0 (czyli max jakieś 25-30 MB/s).

tak samo będą działały też dyski zewnętrzne na USB 3.0 - można je spokojnie podłączyć kabelkiem micro USB 2.0 (od komórki). będzie działać prawidłowo - sam tak robiłem rok temu, jak miałem już dysk USB 3.0, ale jeszcze laptopa bez USB 3.0 - wtedy zamiast nosić gruby i twardy kabel micro USB 3.0, nosiłem tylko leciutki, króciutki, cieniutki i mięciutki (a do tego czerwony ) kabelek USB 2.0, który... i tak nosiłem z powodu komórki.

i wtedy w terenie na lapku miałem dysk usb 2.0 i męczyłem się z prędkościami zapisu/odczytu na poziomie 20-25 MB/s, a po powrocie podpinałem się do stacjonarki z USB 3.0 i zgrywałem wszystko z realną prędkością ponad 100 MB/s. :-)

teraz już mam lapka z dwoma portami USB 3.0 - właśnie specjalnie do zgrywania zdjęć. pod jeden port podpinam czytnik, pod drugi dysk - i odpalam fotoloadera i posortowane datami foty piorunem lecą jednocześnie na dysk laptopa do obróbki i na dysk usb jako backup. yeah!

Bolek02 jakbyś chciał to taki możesz zakupić metrowy i od razu podpiąć do czytnika zamiast wpinać przedłużacz. To już jak kto woli.
    no właśnie. IMHO zawsze lepiej nie mieć dodatkowego złącza po drodze, niż je mieć - zawsze jest to dodatkowe potencjalne miejsce powstawania problemów.

natomiast nadal szukam kabelków micro USB 3.0 krótszych niż 1 metr. ale skoro mówicie, że w zestawie z transcendem jest taki kabelek 60 cm albo nawet 28 cm, to już z tego powodu warto kupić ten czytnik. :grin:

Zdziwiłem się że canon 5D III nie posiada tego standardu
    a to swoją drogą - faktycznie mógłby mieć micro usb 3.0.
    chociaż.... z drugiej strony... w sumie po co?
    OIDP to ostatni raz podpinałem jakieś body do kompa chyba z 5 lat temu...
    to nie 1D, żeby coś konfigurować tylko przez usb.
    a z trzeciej strony - gniazdko micro usb 3.0 jest większe, niż mini usb 2.0 - o to mogło chodzić w canonie.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 10-09-2012 o 01:27
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

będę o tym pamiętał żeby odnosić się do nr postu, ale raczej większość czyta posty chociaż te bieżące z kilku stron, więc forumowicze będą na czasie. Tak większe jest gniazdo micro B od mini B, ale standard usb 3.0 jest już dawno przyjęty i producenci muszą go wprowadzić chcąc czy nie chcąc do aparatów. Tak jak jest to uczynione w tabletach, a na takich rzeczach nie powinni oszczędzać. No ja też nigdy nie podpinam body pod kompa tylko poprzez czytnik zgrywam fotki w ten sposób jest wygodniej i szybciej. Co do lexar to myśle że prędkośc będzie ta sama co ten transcend ma. Ktoś chyba z forum posiada lexara to może się pochwali transferami. Nie wiem na jakim jest chipie zbudowany bo te co wymieniłem czyli: delock,transcend i modecom są na gensys logic gl 3220 i w markowych czytnikach się je używa. Być może tak samo jest w lexar,sandisk czy kingston, a przez to transfer będzie ten sam, a cena podwójna. Lexar nie odczytuje tylu rodzajów kart co np. transcend czy modecom a tylko cf i sd. No zamów tego transcenda i ciekawe jakiej dł. będziesz miał kabel, a z czytnika będziesz napewno zadowolony. No nie ma mniejszych kabli niż 0,9 metra, ale będziesz miał mniejszy w zestawie heh. A co do wtyku na micro B usb 2.0 zgadza się będzie pasował, ale tak jak piszesz nie ma sensu go podpinać bo przepustowość 10 razy mniejsza. Mając coś na usb 3.0 szkoda tego marnować i podpinać pod usb 2.0. To samo z dyskami mając dysk na sata III szkoda podpinać pod port sata II i marnowania transferu, a róźnica bardzo duża w transferze. Czytnikami na usb 3.0 od ponad roku się interesuje i czekałem tylko aż się pojawią u nas na rynku, a ceny w miare unormują się. Ten delkin też odczytuje tak jak lexar 2 rodzaje kart cf i sd o nim też czytałem bo w kwietniu 2011 r. była zapowiedź jak większość czytników. Wątpie żeby go ktoś posiadał bo mało popularny, ale może ktoś się znajdzie i pochwali się transferami.
    MXW a posiadasz karte o większym transferze niż 60 MB/s to wtedy warto test zrobić ile wyciągnie fabryka. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-09-2012 o 02:00

Strona 22 z 30 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów