Strona 12 z 30 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ja nie wiem, albo wy macie pecha albo ja farta i chyba jak -bob- pisze zacznę grać w lotto.
    Przestraszyłem się rozebrałem czytnik i nie widzę nic strasznego. Płyta jest robiona maszynowo, gniazda normalnie wlutowane. Można faktycznie różne partie się trafiają. Ale od dziś zanim coś niewiadomego podłączę do kompa zobaczę jak to jest zlutowane.

Fotki tego mojego:
    Czytnik kupiony na allegro u best_buy_. Wygląda na poprawnie wykonany ale jest inny niż twój.

Co najważniejsze jest to chipset AU6368 o którym znalazłem taką informację:
    "Beware of the AU6368 or AU6331.
    There are still many current readers using the above controllers, which are not capable of more than about 4.2MB/s."
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=23136424

Przeglądając allegro obudowy są takie same, producenci różni, to co znajduje się w środku to czysta loteria. Ten czytnik ODRADZAM.
    Ostatnio edytowane przez ralf ; 29-07-2011 o 18:58

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

No to zdjęcia mojego czytnika. Na waszych widzę podobną "jakość" lutowania, tylko trzeba zrobić większe zbliżenie. To szczęście mają niektórzy pewno, że nie ma "pustych" połączeń i zwarć, ale jeśli coś takiego robią maszyny to chyba tylko takie które nie kosztują wiele więcej od tego czytnika.
    Nie widać tego może idealnie na wklejonym zdjęciu, ale w dużym zbliżeniu przy pełnej rozdzielczości pliku ewidentnie wychodzą na jaw wiszące w powietrzu nóżki gniazda USB z efektem przesunięcia tak, że niektóre dotykają dwóch ścieżek jednocześnie.
    Uwaga o stosowaniu rożnych chipsetów również ważna! i tłumaczyłaby "trefność" niektórych egzemplarzy jeśli chodzi o transfer. Najlepiej omijać!

piątka, trochę szkła i gadżety

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    fajnie, ale jaki ostatecznie kupiłeś?
    ten USB 3.0 lexara?
    Przepraszam, przegapiłem Twoje pytanie.
    Tak, lexara na alledrogo. Trudno. Cena zaporowa jak za taką zabawkę, ale był mi potrzebny. Transfer z karty Sandisk CF ultra na dysk 35 MB/s z SDHC - ok 28-30 MB/s. Po włożeniu karty po zaledwie 2-3 sekundach karta gotowa do zgrywania zdjęć.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

po przebojach z wcześniej opisywanym złomem z alledrogo kupiłem w mm hamę, taka przezroczysta ciemno-niebieska obudowa. Osiągam praktycznie takie same transfery o których pisze dreamstorm i dokładnie tak samo szybko karta jest gotowa do odczytu. Powiedziałbym, że wręcz krócej niż po 3ech sek. Czytnik oczywiście "tylko" USB 2.0.
    Mogę z czystym sumieniem polecić!
    piątka, trochę szkła i gadżety

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Produkty Hama są całkiem niezłe. Póki co nie zawiodłem się na tej firmie. Jeśli sam czytnik jest szybki i sprawdzony to nie ma sensu na siłę pakować się w USB 3.0. Ja kupiłem z ciekawości i poza tym będę widział, że nie ogranicza mnie transfer z szyny USB 2.0. Różnice są marginalne i pewnie nie warto dopłacać...aczkolwiek nie żałuję zakupu Plextora
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Czytnik ten sam co podalem strone wczesniej
    Karta : Sandisk Ultra 16gb 30mb/s (cala zapchana rawami)

Srednia predkosc zrzutu rawow: 17,5 mb/s

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Tak, lexara na alledrogo.
    gratuluję!
    a ceną się nie przejmuj.

Transfer z karty Sandisk CF ultra na dysk 35 MB/s z SDHC - ok 28-30 MB/s.
    no, nie jest źle.
    można założyć, że jeżeli w przyszłości kupisz szybszą kartę, to odczyt będzie jeszcze szybszy.

Po włożeniu karty po zaledwie 2-3 sekundach karta gotowa do zgrywania zdjęć.
    miłe. ;-)

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    po przebojach z wcześniej opisywanym złomem
    hehe, ja miałem podobnie, tzn. czytnik wbudowany Unitek Y-910 (czyli niby już nie taki noname), ale coś karta nie stykała (pojawiała się i znikała w systemie). w końcu go rozebrałem - było podobnie jak u ciebie - gniazdo karty nie było przylutowane do płytki wszystkimi stykami - tylko kilkoma - a reszta wcale (nie, że zimny lut, tylko żaden lut).

podlutowałem te brakujące nóżki i zaczęło działać i podobno nadal działa (nie wiem, oddałem go komuś za free).

kupiłem w mm hamę, taka przezroczysta ciemno-niebieska obudowa
    też ją polecam, nigdy mnie nie zawiodła, choć właśnie się zorientowałem - ja mam dużo starszy model - że mój czytnik nie obsługuje SDHC i SDXC
    czas jednak faktycznie kupić coś nowego.

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Srednia predkosc zrzutu rawow: 17,5 mb/s
    mb/s czy MB/s? bo różnica jest mniej więcej dziesięciokrotna.

domyślam się, że jednak chodziło o MB/s, czyli prędkość dobra, jak na USB 2.0 i normalne karty.

jak pisałem wcześniej, byłbym bardzo zadowolony, gdybym uzyskał 30-40 MB/s na bardzo szybkich kartach i na USB 3.0 oczywiście.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

oczywiście chodziło o MB/s + na innym porcie usb miałem 18-20 MB/s (Sandisk ultra 16gb)

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No to zdjęcia mojego czytnika. Na waszych widzę podobną "jakość" lutowania, tylko trzeba zrobić większe zbliżenie. To szczęście mają niektórzy pewno, że nie ma "pustych" połączeń i zwarć, ale jeśli coś takiego robią maszyny to chyba tylko takie które nie kosztują wiele więcej od tego czytnika.
    Nie widać tego może idealnie na wklejonym zdjęciu, ale w dużym zbliżeniu przy pełnej rozdzielczości pliku ewidentnie wychodzą na jaw wiszące w powietrzu nóżki gniazda USB z efektem przesunięcia tak, że niektóre dotykają dwóch ścieżek jednocześnie.
    Uwaga o stosowaniu rożnych chipsetów również ważna! i tłumaczyłaby "trefność" niektórych egzemplarzy jeśli chodzi o transfer. Najlepiej omijać!

Powiem tak płyta zostła ostro !! (min 180st) przegrzana albo ktos naprawde nie umie lutować te małe lelmenty maszyny układają w mire równo i nie daja cyny ile wleźie, gniazdo usb jest po prostu nie do tej płyty powinno mieć niżej nóżki a nie że przerwe 1mm pomiędzy płytą a nogą usb wypełnia cyna. Z miejsca cos takiego bym wyrzucił i nie ryzykował zwarcia.

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kolejny zakupiony czytnik okazał się porażką.
    Chodzi o czytnik z chipsetem MA8168 sprzedawany przez baltrade (hurt.com.pl). Czytnik uszkadza system plików tak, że pozostaje jednie opcja formatu karty w aparacie! Działo się tak tylko dla dwóch kart sandisk ultra (w pozostałych ani razu), w połowie przypadków próby odczytu. Odradzam!

I nie jest to wyjątek co potwierdza w tym wątku Arek_Gd
    http://www.canon-board.info/showpost...3&postcount=20

Sam chipset jest rzeczywiście szybki:

Sandisk extreme III 30MB/s 8MB
    HDTach 24,9MB/s, kopiowanie Total Commander 21MB/s
    zapis 12-16MB/s

Sandisk ultra II 15MB/s 8MB
    HDTach 14,6MB/s
    zapis 10MB/s

Transcend 133x 4GB
    HDTach 24,9MB/s, TC 21-23MB/s
    zapis 7,6MB/s