Strona 24 z 30 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Jaki czytnik kart CF ??

Lexar może i pokazał się jako pierwszy czytnik na usb 3.0, ale to nie ma znaczenia. Bo jako pierwszy nie został wyprodukowany o czym poniżej mowa, a takie rzeczy się testuje wcześniej czy osiąga wysokie parametry. Śledziłem temat czytników bo interesuje się nowościami z branży IT, a chciałem też taki zakupić. Zapowiedzi z każdym miesiącem było coraz więcej. Dużo firm wypuszczało informacje, że taki będzie dostępny, ale z dostępnością było krucho. A na nasz rynek to już wogóle wolno czytniki napływały. Pierwszym na świecie zaprezentowanym na targach Computex w czerwcu 2010 r. w Tajwanie był czytnik pretec p240 na którego czekałem aż pojawi się u nas. Następnym czytnikiem był media-tech hurricane, później dopiero lexar, delkin, transcend, kingston i sandisk no i chyba na końcu modecom cr-level3. Wszystko zależy na jakim chipie są te czytniki zbudowane, dlatego będą się różnić transferami. Może kingston mieć ten sam co transcend czyli gl 3220, a lexar jakiś inny. Modecom,delock i transcend mają ten sam chip, a reszta jest zagadką dopóki takiego czytnika się nie rozbierze. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-09-2012 o 22:55

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    ja zawsze myśle przyszłościowo i czytam nowinki
    ok, ale nie naciągaj faktów.

obejrzałem sobie transcenda dokładniej. fotki poniżej. faktycznie mały, zgrabny...

chińczyk zamontował w nim gniazdo usb 3.0 do góry nogami - tu czytnik leży na dysku usb 3.0:

no i ten gruby kabel, wrrrr.... czytniczek jest tak lekki, że to raczej kabel decyduje o tym, gdzie stanie:

a tu dowód dla niedowiarków - pasuje kabel micro usb 2.0 (od komórki) i czytnik działa - oczywiście z prędkością usb 2.0:

do micro-testu użyłem jedyną sensowną kartę, jaką teraz miałem - micro SDHC Sandisk Ultra Mobile class 10.

wyniki niestety nie były powalające - i są zbliżone do tych osiągniętych w poście #174:

przetestowałem tylko jedno: zgranie 1,17 GB plików z karty (635 szt., co daje średnio: 1,89 MB/szt. - były to fotki JPG z komórki) - normalnie pliki RAW wiadomo, że będą sporo większe, czyli wyniki będą lepsze.

wyniki - czas zgrania 1,17 GB danych w małych plikach - mniej=lepiej:
    • Transcend TS-RDF8K - 50,1 sek, co daje 23,9 MB/s
    • Unitek Y-3201 - 77,1 sek, co daje 15,6 MB/s
    • czytnik SD wbudowany w laptopa HP (z adapterem) - 41,5 sek, co daje 28,9 MB/s :-D

w poście #174 użyta była ta sama karta, ale pliki były dużo większe (chyba jakieś filmy), dlatego wyniki były proporcjonalnie lepsze. wbudowany osiągnął 39 MB/s, Unitek 21 MB/s, czyli Transcend miałby około 32 MB/s.

oczywiście ponownie zastanawia wyjątkowo dobry (najlepszy) wynik czytnika wbudowanego. niestety, nie wcisnę do niego kart CF. najwyższy czas kupić 5D3.

ogólnie jestem zadowolony.
    Transcend jest o ponad 50% szybszy od Uniteka, którego teraz używałem do zgrywania zdjęć.
    drugi wniosek jest taki, że najwyższy czas kupić jakąś szybszą CF-kę do testu. gdyby tylko jeszcze ten kabel był mniejszy, cieńszy i bardziej elastyczny...

natomiast... Transcend jest o 20% wolniejszy od czytnika wbudowanego w laptopa - czyli jest jeszcze pole do popisu.

Ostatnio edytowane przez mxw ; 11-09-2012 o 01:36
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Nie na ciągam nigdy nic tylko pisze jak jest bo w sklepach już są znane ceny tych tabletów od 2700 zł. Dobry kabel nie może być cienki, a do usb 3.0 są wszystkie kable grube. Kabel jest ekranowany napewno i taki musi być grubszy. Dla mnie jest oki i takie kable powinny być wszystkie, a nie tandetne bo kabel to podstawa. Ten jest solidny i to samo mam przy przedłużaczu gembird, gruby kabel i da się go ukształtować, więc nie jest taki sztywny tylko w normie. Będziesz używał czytnika bo dopiero co zakupiłeś to kabel zrobi się elastyczny. To tylko pierwsze wrażenie takie, a z czasem będzie normalny. A odnośnie gniazda w czytniku to chyba nie jest błąd tylko przemyślany sposób. Kabel, a dokładnie jego wtyk po włożeniu do czytnika jest na górze oznaczony B SuperSpeed, a tak byłby napis na dole jakby gniazdo było na odwrót zamontowane. Tak widocznie wszystkie czytniki mają. Ja w telefonie nokia też mam do góry nogami zamontowany przez co wtyk będzie napisem do góry. Takich testów musiałbyś zrobić kilka, żeby była jakaś powtarzalność. Najlepiej programy do tego celu stosować. No jak będziesz miał karte cf to będziesz miał różnice dużą, a tak to wiadomo jakie osiągi mają karty micro sdhc. Ja mam kontroler usb producenta renesas elektronics na płycie głównej, a od kontrolera też dużo zależy. Nec też robi kontrolery. A że masz inny transfer poprzez czytnik wbudowany to jest ciekawe, bo producent kontrolera powinien być ten sam chyba że tak nie jest to może wszystko wyjaśniać. W laptopie masz tylko czytnik sd, dlatego taka niewielka różnica może występować. Nie masz co narzekać bo i tak wypada lepiej niż twój poprzednik unitek. Błędy zawsze jakieś są w pomiarach. Zrobisz drugi czy trzeci raz i wyjdzie inaczej transfer. Jak masz ochote to zrób test w hd tune 2.55 tam będziesz miał odczyt i czas dostępu i to samo zrób jeszcze we flash memory toolkit 2.01. Ja miałem w hd tune na karcie sandisk extreme cf 60 MB/s transfer średni: 71 MB/s, max: 72,1 MB/s, min: 69,9 MB/s i czas dostępu: 0,7 ms. Dla ciekawości podam jeszcze transfery dla karty sandisk ultra 30 MB/s, transfer średni: 32,7 MB/s, max: 39 MB/s, min: 30,4 MB/s i czas dostępu 0.7 ms. Podsumowując wynika z tego, że deklarowane parametry przez producenta karty te osiągają. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 11-09-2012 o 02:41

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Nie na ciągam nigdy nic tylko pisze jak jest bo w sklepach już są znane ceny................
    zainwestuj kolego w akapity, bo ciężko się to czyta.

a gniazdo nie jest do góry nogami dlatego, żeby jakiś napis gdzieś był.
    na to naprawdę nikt nie patrzy.
    po prostu płytka drukowana jest zapewne w połowie wysokości czytnika i gniazdo zostało wlutowane tak a nie inaczej, bo było taniej.

i tak doceniam wysiłek chińczyka, że żaden port karty nie jest do góry nogami - bo i tak czasami w czytnikach niestety bywa.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 11-09-2012 o 13:20
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Kolego to już nie moja wina że forum tak formatuje tekst bo pisząc wszystko dobrze wygląda i na to zawsze zwracam uwagę. Ja zawsze się rozpisuje taki już jestem.
    To są posty nie pisanie książki czy pracy mgr. Popatrz jak Ty napisałeś posta bo na to nie zwróciłeś uwagi.
    Zdania zaczyna się z dużej litery i mniejsze przerwy.
    Wątek jest o czytnikach i nie ma co odbiegać od tematu.
    Ja akurat na takie szczegóły zwracam uwagę i moim zdaniem tak powinno być że napis do góry i większośc sprzętu jaki mam z kontrolerem usb tak samo jest zrobione że napis wtyku jest widoczny.
    Co innego jakby ten sam model czytnika miał inaczej wlutowane gniazda to jest fuszerka, ale jeśli jest powtarzalność to jest oki, sloty dobrze wlutowane a piny nie krzywią się.
    Mnie nigdy jeszcze nie udało się pinów pokrzywić bo przecież jest prowadzenie karty, którą wkłada się równolegle i nie ma takiej opcji. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 11-09-2012 o 14:00

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Mnie się zdarzyło w tanim czytniku skrzywić pina. Warto wybrać taki gdzie karta CF chowa się na 2/3 wysokości.
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Początki nałogu

Zgadzam się w tanich czytnikach tak jest jak piszesz. Slot jest płytko osadzony przez co karta wchodzi z 8 mm i w ten sposób można piny powykrzywiać. Mnie chodziło o firmowe czytniki jak te, które się tutaj przewijają w wątku to takiej możliwości nie będzie. W transcend wystaje tak jak piszesz, więc jest oki.
    Mam stary czytnik hama na usb 2.0 z 6 lat i chodzi do dzisiaj. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 11-09-2012 o 14:42

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Witam

Jak głęboko wchodzi karta CF do czytnika Transcend TS-RDF8K ??

Pozdrawiam

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Jak głęboko wchodzi karta CF do czytnika Transcend TS-RDF8K ??
    wg mnie dokładnie tyle, ile trzeba - wystaje 14 mm, czyli wchodzą 22 mm.

nie, naprawdę to jest niezły czytniczek. prowadnice CF są odpowiedniej długości, nie sposób wsadzić kartę odwrotnie. jedyna poważniejsza wada: porty SD i micro SD to elektrycznie ten sam port, więc nie można wsadzić w nie dwóch kart jednocześnie. ale to IMHO żaden problem. obudowa przyzwoita, czego chcieć więcej. ;-)
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 11-09-2012 o 23:09
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Odebrałem przed chwilą czytnik Modecom'a pod usb 3.0, własnie go testuję i jestem zachwycowny Jedyna wada to krótki kabelek i konieczność dokupienia przedłuzki ale cena czytnika to wynagradza. Zapłaciłem ~32zł za czytnik.
    Właśnie zgrywa mi się materiał z karty Sandisk Ultra 16gb 30MB/s i transfer wg. Windowsa i Total Commandera mam na poziomie 40 mega/s
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 12-09-2012 o 13:29

Strona 24 z 30 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów